Românii sunt pe primul loc în UE în privința temerii că, la alegeri, votează și persoane care nu au dreptul. Nu mai puțin de 66% dintre ei au această îngrijorare, comparativ cu media europeană de 45%. Rezultatul este prezentat de un sondaj făcut public recent de Comisia Europeană, care a măsurat așteptările europenilor cu privire la alegerile europarlamentare din mai 2019. Totodată, 62% dintre români se tem că alegerile ar putea fi fraudate prin metoda votului multiplu, în timp ce media europeană este de 44%. O altă temere, regăsită în rândul a 66% dintre românii chestionați, este legată de faptul că alegătorii ar putea fi constrânși să pună ștampila pe anumite partide. La acest capitol, țara noastră este pe locul al treilea la nivelul statelor UE, media europeană fiind de 52%.
Tot pe locul trei suntem și în privința îngrijorării că alegerile ar putea fi măsluite prin atacuri cibernetice. Dacă la noi procentul este de 66%, media europeană este de 61%, pe primele două locuri aflându-se Spania și Marea Britanie. „Grupurile infracționale“ și „forțele străine“ îi îngrijorează, de asemenea, pe 62% dintre români, care se tem că cele două entități ar putea frauda scrutinul. La nivelul Uniunii, media este cu trei procente mai mică. Eurobarometrul mai arată că 70% dintre responenții de la noi din țară se tem de faptul că rezultatele finale sunt manipulate, comparativ cu 56% din restul europenilor, iar cumpărarea voturilor este o îngrijorare pentru 68% dintre români, față de 55% cât e media în celelalte state ale UE.
Ce ne-ar motiva să votăm
Conform sondajului menționat, principalii factori care i-ar determina pe români să participe la votul pentru europarlamentare sunt: mai mulți tineri printre candidați – 42%, față de media UE de 31%; o mai bună informare privind UE și impactul ei asupra vieților lor - 42%, față de media UE de 43%; mai multe femei printre candidați - 14%, față de media UE de 20%; mai mulți candidați din grupuri politice mai slab reprezentate - 13%, față de media UE de 12%; mai mulți candidați cu alte naționalități din UE - 11%, față de media UE de 8%.
Eurobarometrul mai indică și că, în cazul românilor care sunt în străinătate în ziua alegerilor, 43% dintre aceștia preferă să voteze la ambasade sau la consulate, procent care ne plasează printre primele patru state europene. Alți 27% dintre respondenții noștri au ales varianta votului online, față de 42% cât este media europeană. Sondajul a fost realizat pe 27.474 de persoane din 28 de state membre ale UE.