România Europeană: De unde am plecat, unde suntem, ce avem de făcut?

DE Newsweek România | Actualizat: 02.07.2024 - 11:46
România Europeană: Se unde am plecat, unde suntem, ce avem de făcut? - Foto: cosmin-marinescu.ro
România Europeană: Se unde am plecat, unde suntem, ce avem de făcut? - Foto: cosmin-marinescu.ro

România Europeană: De unde am plecat, unde suntem, ce avem de făcut? În evoluția unei națiuni, este important să ne uităm în urmă, pentru a fi conștienți de progresele realizate, dar și din convingerea că prezentul nu poate fi rupt de istorie.

SHARE

România Europeană: De unde am plecat, unde suntem, ce avem de făcut? În evoluția unei națiuni, este important să ne uităm în urmă, pentru a fi conștienți de progresele realizate dar și din convingerea că prezentul nu poate fi rupt de istorie, căci path-dependence este un factor imuabil în schimbările economice și sociale.

~Cosmin Marinescu~

În același timp, este important să ne uităm în jur, pentru a înțelege sensuri și trenduri de transformare curentă ori de schimbare evoluționistă, direcții care să fie decodate și exploatate anticipativ, în favoarea unei viziuni de dezvoltare optim necesare.

România Europeană: Se unde am plecat, unde suntem, ce avem de făcut?

Observarea parcursului României în context european este, în primul rând, un proces de reconfirmare a identității noastre într-o Europă în rapidă schimbare, o introspecție a ceea ce suntem și o proiecție a ceea ce dorim să devenim.

În acest cadru, schimbarea de paradigmă devine un imperativ colectiv, generat de noile realități economice și de nevoia de reafirmare a valorilor și principiilor care ne definesc ca europeni.

I. Evoluția Uniunii Europene: de la fundamente la o nouă paradigmă

Declarația lui Robert Schuman de la 9 mai 1950 este considerată primul pas către ceea ce înseamnă proiectul european astăzi – o Uniune de țări care aderă la principii comune, pacea și solidaritatea fiind pilonii esențiali ai construcției europene.

Însă această pace de peste șapte decenii, de care noi, toți cetățenii Uniunii, beneficiem și azi, a pornit de la un obiectiv economic. Uniunea a două mari industrii la nivel continental, cea a oțelului și a cărbunelui, a oprit războiul în Europa acum 74 de ani.

Citeşte şi: Iohannis: „Absorbţia fondurilor europene, instrumentul cheie al modernizării României”

Solidaritatea este principiul pe care statele aderate succesiv la Uniunea Europeană l-au supus provocărilor interne, cu precădere pe linia decalajelor sau chiar a clivajelor Est-Vest.

Istoria ne amintește că, fără adaptări și revizuiri permanente ale premiselor, viziunea poate deveni limitată sau inadecvată față de provocările actuale și viitoare.

Citeşte şi: Cosmin Marinescu, consilier prezidențial: „Bugetul pe 2023 să îi protejeze pe cei mai vulnerabili”

În prezent, Uniunea ca întreg se confruntă cu provocări economice globale, care amenință poziția blocului comunitar în economia mondială, dar și cu provocări politice interne, care zdruncină stabilitatea politică la nivelul Uniunii pe fondul ascensiunii curentelor politice radicaliste și extremiste, așa cum se întâmplă în aceste zile în Franța, dar nu numai.

Citeşte tot aici

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
strauleanu doru duro 02 iulie 2024 16:08
#1

de ce guvernantii tac ca pestii pe tema asta ? ar fi cea mai buna contra euroscepticilor Ar trebui repetata zilnic la tv evolutia romaniei pina la obsesie ,sa auda si cel mai izolat om din tara Cifrele le-ar pune pumnul in gura la toti bocitorii romaniei Care puteti faceti-o !

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te