România contribuie cu 1,4 milioane de dolari la apărarea R. Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Iordaniei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.10.2022 - 16:46
Miniștrii de externe ai R. Mioldova, Ucrainei și României (de la stânga)- Nicu Popescu/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe anunță acordarea unor contribuții voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei, în valoare totală de până la 1.400.000 de dolari.

SHARE

În acest scop, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis către Secretarul general NATO și omologii săi din statele menționate scrisori de informare asupra deciziei care a fost luată prin Hotărârea Guvernului României nr. 1175/2022, care a stabilit redirecționarea unor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata națională afgană, rămase neutilizate.

Astfel, România va contribui la consolidarea rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse, prin acordarea a până la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), ale Republicii Moldova, prin contribuția de până la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), precum și ale Georgiei, prin finanțarea cu până la 300.000 dolari a Fondului voluntar de consolidare a capacității de apărare a Georgiei (Georgia – Defense Capacity Building Trust Fund), țări dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAE, contribuția voluntară la Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Regatului Hașemit al Iordaniei (Jordan – Defense Capacity Building Trust Fund) va fi de până la 100.000 dolari.

Citește și: VIDEO Un nou asediu al Rusiei asupra Kievului. Cel puțin 5 explozii au fost raportate luni dimineața

Decizia corespunde priorităților de politică externă și de securitate ale României și contribuie la creșterea profilului țării noastre în cadrul NATO, precum și la îndeplinirea obiectivelor de consolidare a securității și stabilității în proximitatea Flancului Estic, în special în regiunea Mării Negre.

Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați

Totodată, acest demers reconfirmă rolul activ al României de promotor al politicii de parteneriate a NATO, prin sprijinirea partenerilor din Vecinătatea Estică, dar și de întărire a legăturilor Alianței cu Vecinătatea Sudică. De asemenea, această măsură este în concordanță cu asumarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2023, a rolului de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) în Georgia și, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te