Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, semnal de alarmă după cazul Zărnescu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.02.2021 - 00:06
Alexandru Muraru. Sursa imagine: Facebook

Condamnarea lui Vasile Zărnescu este deopotrivă un semnal puternic al justiției, dar și un semnal de alarmă pentru România - că antisemitismul este prezent și trebuie combătut, explică reprezentatul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului.

SHARE

Vasile Zărnescu, fost ofițer superior în SRI, a fost condamnat, joi, în primă instanță, pentru trei fapte de negare a Holocaustului. Acesta a primit un an și o lună de închisoare cu amânarea pedepsei și termen de supraveghere de doi ani. 

Citește și: PREMIERĂ Ex-ofițerul SRI Zărnescu, condamnat la un an de închisoare pentru negarea Holocaustului

„Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiției, un îndemn ferm la respectarea legii, este o probă pe care justiția o trece, în sfârșit, după ce numeroase astfel de cazuri, investigate de parchete, s-au finalizat fără rezultat.

Este, în același timp, un semnal de alarmă important către instituțiile statului, că fenomenul antisemitismului este prezent și că acesta trebuie combătut cu fermitate, cu toate instrumentele instituționale existente”, arată deputatul Alexandru Muraru, reprezentant al Guvernului pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei. 

Muraru atrage atenția că, „deși România a fost între țările care au adoptat, în 2016, rezoluția cadru cu privire la crearea unei definiții universale de lucru pentru antisemitism și a inclus-o în legislația națională încă din 2018 (prin Legea nr 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, care stabilește pedepse de la 3 luni până la 10 ani pentru infracțiuni de la promovarea în mod public a unor idei, concepții sau doctrine antisemite, până la constituirea de organizații antisemite sau aderarea la acestea), există un număr important de cauze pe care instituțiile statului nu le-au soluționat”.

Astfel, reprezentantul Guvernului citează datele Agenției Fundamentale pentru Drepturile Omului care arată că deși incidentele antisemite au avut o creștere importantă în perioada 2008-2018, unitățile de poliție sau parchet nu au soluționat cazurile, aceste cazuri ajungând să fie dezbătute pe plan internațional. 

 

 

 

 

 

 

Motivate de prejudecăți, de ură, aceste acte de negare a Holocaustului pun de fapt la îndoială principiile drepturilor omului precum nediscriminarea și dreptul la demnitate. Acceptarea sau ignorarea lor sunt atitudini incompatibile cu angajamentele și principiile pe care statele democratice și instituțiile lor s-au construit și există.

 

 

 

În îndeplinirea mandatului meu, de reprezentant Special al Guvernului, voi acționa în sensul promovării și susținerii de măsuri legislative și administrative, astfel încât cei însărcinați cu apărarea legii să cunoască și să-și însușească practici și modele europene relevante pentru a crea proceduri operaționale, pentru a colecta date (modalitatea de a le înregistra și de a răspunde la ele) și, în definitiv, pentru a consolida capacitatea de înțelegere a trăsăturilor specifice infracțiunilor de ură cu caracter antisemit și negare a Holocaustului la nivelul funcționarilor și a aparatului de stat însărcinat cu aplicarea legii (polițiști judiciari, procurori, magistrați).

 

 

Deputat Alexandru MURARU

 

Reprezentant Special al Guvernului României pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te