Remus Pricopie, rectorul SNSPA: AUR, un pseudo-partid. O rangă politică a Kremlinului în România

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 12.03.2024 - 16:13
Remus Pricopie, rectorul SNSPA Foto: Facebook

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a făcut o analiză situației partidelor politice din România și a declarat că AUR este un pseudo- partid, creat pe zgomot și scandal, "o rangă politică a Kremlinului în România".

SHARE

"AUR – pe care îl resping categoric, pe bază de argumente și în urma unor acțiuni concrete derulate de acest preudo-partid împotriva țării – nu este partid, ci o rangă politică a Kremlinului, în România. Prin urmare, nu-l pot analiza cu aceleași instrumente pe care le folosesc pentru partidele serioase. Din 1990 și până astăzi, am votat cântărind fiecare ofertă politică în parte", a declarat Remus Pricopie, rectorul SNSPA, într-un interviu pentru Aktual24. 

El a arătat că AUR și alte partide așa zis suveraniste au susținerea fățișă a Moscovei.

AUR, o structură artificală creată pe zgomot și scandal

"În opinia mea, AUR este o structură artificială, creată de la bun început pe zgomot și scandal, adică singurul mod prin care poate atrage atenția opiniei publice într-un interval scurt de timp, cu scopul de a dezbina România.

În plus, comparăm AUR cu alte așa-zise partide suveraniste, de extremă dreapta, din Europa occidentală, care au exact același tip de comportament politic. Aceste formațiuni au toate rădăcini financiare și mesaje publice care le leagă de Moscova, iar Moscova nici măcar nu se mai ferește să-și asume public „paternitatea”.

A spus-o Dmitri Medvedev, într-un interviu, în mod explicit: „Sarcina noastră este de a-i susține pe acești politicieni și partidele lor din Occident în toate modurile posibile, ajutându-i apertum [în mod deschis] și secretum [în secret] să obțină rezultate decente în alegeri.”

Dar Medvedev nu este singurul. Dmitri Rogozin vorbește despre susținerea acestor politicieni și dă și un exemplu: Diana Iovanovici Șoșoacă din România. Aflăm de la Chișinău și de la Kiev că George Simion lucrează cu serviciile secrete din Rusia – adică, fostul KGB –, iar lista poate continua. Mai nou, am aflat și cum finanțează Rusia protestele AUR de la București: vezi cazul moldovenilor plătiți de Ilan Șor să susțină protestul lui George Simion la Congresul PPE, care a avut loc la București, săptămâna trecută (6-7 martie 2024)".

Explicație pentru unele sondaje

Remus Pricopie are și o explicație pentru rezultatele favorabile AUR din unele sondaje de opinie.

"De ce spun aceste lucruri? Pentru că numai așa putem înțelege cum apar „sondaje de opinie” care indică AUR pe primul loc, cu 28-30% (NU mă refer aici la sondajul realizat de INSCOP, care are alte cifre) sau la imensa manipulare legată de „larga susținere” pe care AUR ar avea-o în rândul Diasporei.

Legat de acest ultim subiect, ar fi chiar un nonsens ca românii care trăiesc în diaspora să voteze un partid controlat de Putin, adică să voteze împotriva libertății de mișcare în UE, împotriva UE, să voteze împotriva NATO, adică împotriva lor.

În ceea ce privește electoratul AUR – atât cât este el – , eu nu l-aș cataloga „fanatic”. Manipularea funcționează, într-o anumită măsură, la nivelul oamenilor simpli, care nu înțeleg marile mecanisme politice, naționale și internaționale, dar care au probleme reale, în viața de zi cu zi, ca de exemplu venituri mici, șomaj, probleme de sănătate, marginalizare etc., și care, uneori, simt nevoia ca cineva să-i mai „zguduie” pe cei de la guvernare sau să le ofere o soluție rapidă, simplă (populistă).

Iar aici apare AUR, cu înjurăturile și huliganismul sau politic și cu soluții (nerealiste) imediate. Acești oameni defavorizați socio-economic nu au capacitatea să distingă mesajele AUR – care sunt pro-Putin. Ei văd „atitudinea” AUR, care este anti-guvernanți, în principal la nivel central, nu la nivel local, și promisiunile AUR, care abundă.

Așa se explică unele „puseuri” de susținere față de AUR, care a atins un punct de maxim în august 2023, dar care, de atunci, este în scădere continuă. Acum, în mod real este undeva pe la 16-18%, deci în marja de eroare indicată de sondajele serioase, dar care, după opinia mea, se va duce spre 10-12%, dacă nu chiar mai puțin, până la alegerile parlamentare din decembrie.

Evident, rezultatele AUR depind foarte mult și de prestația celorlalte partide. Orice incoerență a partidelor serioase poate fi un bonus electoral pentru AUR", a mai spus Remus Pricopie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te