Rareș Bogdan, despre refuzul OMV de a plăti taxe:„Nu ne putem lăsa călcați în picioare la nesfârșit”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.01.2023 - 11:19
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL- Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan solicită Statului român să reacționeze după ce compania austriacă OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România.

SHARE

„Este inadmisibil! Statul român e obligat să reacționeze! Nu ne putem lăsa călcați în picioare la nesfârșit! 33 de ani au fost suficienți! Gata! Ajunge! Nu ne putem lăsa umiliți din nou, suntem sătui sa avem mereu genunchii juliți! 33 de ani de jaf cu complicitatea unor politicieni sunt destui!”, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, Statul român este obligat să verifice urgent și dacă OMV a respectat obligația din contractul de privatizare de a ecologiza 650 de puțuri de extracție a petrolului.

„Vreau să știu cine a făcut acest lucru și cine a plătit costurile! Asta dacă nu avem un stat slab, impotent, un sat fără câini, care doarme liniștit în timp ce România este sfidată și umilită!”, a spus europarlamentarul PNL.

Compania OMV Petrom, cel mai mare contributor la bugetul de stat, a anunțat astăzi că nu va plăti taxa de solidaritate în România însă, în acelați timp, companjia mamă, OMV, a anunțat că o va achita pe cea din Austria. 

E vorba de circa 1 miliard de Euro în România față de 150 milioane euro în Austria.

Citește și: OMV nu plătește taxa de solidaritate în România. O achită, în schimb, pe cea din Austria

„Ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, se arată într-un comunicat al OMP Petrom.

Citește și: FOTO În București, „șmecheria” în trafic n-are vârstă: Mercedes pe contrasens, la Romană, în 1943

Conform surselor din industria de petrol ale Newsweek România OMP Petrom a comunicat intern această decizie de abia aseară foarte târziu iar decizia finală a fost luată în urma unei ședințe ținută în pripă în această dimineață și fără consultarea autorităților fiscale românești.

OMV Petrom nu a răspuns întrebărilor Newsweek România referitoare la o consultare prealabilă a autorităților fiscale din România în privința deciziei de a nu plăti aceasta taxă de solidaritate și dacă compania mamă va plăti sau nu această taxă în țara de origine, Austria.

Imediat după anunțul OMV Petrom, Ministerul Finanțelor Publice a emis un comunicat de presă în care contrazicea poziția OMV Petrom: "Conform art. 1, alin. (1) din Ordonanţa Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, din activităţi desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracţia ţiţeiului, 0620 - Extracţia gazelor naturale, 0510 - Extracţia huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 - Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te