OMV nu plătește taxa de solidaritate în România. O achită, în schimb, pe cea din Austria

DE Stelian Negrea | Actualizat: 12.01.2023 - 17:05
OMV Petrom - Foto: Anetna3

Compania OMV Petrom, cel mai mare contributor la bugetul de stat, a anunțat astăzi că nu va plăti taxa de solidaritate în România însă, în acelați timp, companjia mamă, OMV, a anunțat că o va achita pe cea din Austria.

SHARE

E vorba de circa 1 miliard de Euro în România față de 150 milioane Euro în Austria.

„Ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, se arată într-un comunicat al OMP Petrom.

Conform surselor din industria de petrol ale Newsweek România OMP Petrom a comunicat intern această decizie de abia aseară foarte târziu iar decizia finală a fost luată în urma unei ședințe ținută în pripă în această dimineață și fără consultarea autorităților fiscale românești.

OMV Petrom nu a răspuns întrebărilor Newsweek România referitoare la o consultare prealabilă a autorităților fiscale din România în privința deciziei de a nu plăti aceasta taxă de solidaritate și dacă compania mamă va plăti sau nu această taxă în țara de origine, Austria.

Imediat după anunțul OMV Petrom, Ministerul Finanțelor Publice a emis un comunicat de presă în care contrazicea poziția OMV Petrom: "Conform art. 1, alin. (1) din Ordonanţa Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, din activităţi desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracţia ţiţeiului, 0620 - Extracţia gazelor naturale, 0510 - Extracţia huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 - Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului".

Cel mai probabil, diferendul dintre statul român și compania austriacă va fi tranșat în justiție, ambele părți situându-se la acest moment pe poziții ireconciliabile.

OMV Petrom a raportat pentru primele nouă luni ale anului trecut o cifră de afaceri de 44,3 miliarde lei, de trei ori mai mare față de perioada similară a lui 2021, și un profit de 9,2 miliarde lei, în creștere de cinci ori față de perioada similară a anului trecut.

Ministerul Finanţelor emis pe 29 decembrie 2022 OUG care transpune  prevederile Regulamentului UE 2022/1854 ce vizează toate statele membre şi are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice.

Taxa de solidaritate este în cuantum de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021 iar din suma strânsă minim 70% vor merge către finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te