Răfuielile electorale dintre PNL și USR PLUS de dinaintea guvernării

DE Mircea Marian | Actualizat: 05.12.2020 - 10:44
Numirea lui Vlad Voiculescu ca viceprimar al lui Nicușor Dan a întârziat - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Ultimele săptămâni de alegeri parlamentare au fost marcate de o bătălie dură între PNL și USR PLUS.

SHARE

Liderii acestui din urmă partid i-au acuzat pe liberali că sunt la fel ca PSD-ul. Inclusiv Nicușor Dan a fost atacat extrem de dur de fanii USR PLS pentru că postează pe Facebook imagini în care apare alături de premierul Ludovic Orban. 

Nu este clar cum vor trece cele două partide peste atacurile electorale, dacă vor dori să guverneze împreună. În PNL au apărut deja voci, precum cea a lui Daniel Fenechiu, care susțin că liberalii ar trebui să se alieze doar cu PMP, UDMR și minoritățile. 

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a anunțat că partidul său îl susține pe Dacian Cioloș pentru poziția de premier, o propunere de neacceptat pentru PNL. 

Blat pentru Iordache

La 20 octombrie, Florin Iordache a fost ales, prin votul secret al senatorilor, președinte al Consiliului Legislativ. Tot atunci, senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Imediat după aceste alegeri, între PNL și USR PLUS au apărut acuzațiile de blat cu PSD. 

​Întrebat dacă Iordache a ajuns preşedinte şi cu voturile USR, Ludovic Orban a răspuns: „Dacă ne uităm la voturile lui Iordache şi la voturile candidatului USR la vicepreşedintele Consiliului Legislativ asta este concluzia care se poate trage”.

A urmat replica lui Cătălin Drulă, vicepreședinte USR: „Dacă vor majoritate cu USR, și nu cred că-și mai permit să-și bată joc de români cu încă un USL, sunt câteva condiții. (...)

Trebuie să lucrăm cu un premier care trece testul onestității și loialității (...) Astăzi Ludovic Orban, prin minciunile la adresa USR, a picat grav acest test”.

Fritz negociază dur

La Timișoara, primarul Dominic Fritz a refuzat să susțină alegerea unui viceprimar PNL până când partidul nu a garantat USR un post de vicepreședinte al Consiliului Județean. Liberalii, prudenți, nu s-au opus la alegerea candidatului USR, Ruben Lațcău. Acesta a fost votat viceprimar cu voturile consilierilor PNL, USR și PSD. 

Primarul USR PLUS
Dominic Fritz
a refuzat să
susțină alegerea unui
viceprimar PNL

După alegerea lui Lațcău, un consilier PSD, Radu Toancă, a ironizat cele două partide. „Domul Fritz, n-o să puteți guverna, dacă nu vă împăcați cu PNL.

N-o să puteți timp de 4 ani să negociați fiecare vot (...) Vă lansez de pe acum întrebarea, deși știu că e retorică: Ce veți face după 6 decembrie, dacă veți câștiga alegerile pe țară, dacă după 2 luni, cu 82%, n-ați reușit să vă înțelegeți pe Timișoara?“, a  scris Toancă.

Referendumul „Fără penali“

Trecerea prin Senat a inițiativei USR de modificare a Constituției, prin care s-ar interzice penalilor să ocupe funcții publice, alt prilej de acuzații reciproce de blat.

„PSD şi PNL mimează preocuparea pentru această iniţiativă legislativă, dar de fapt sunt folosite toate tertipurile posibile pentru a nu exista, pentru a nu se ajunge la acest vot fundamental pentru România“, a spus Dan Barna. 

Liberalii susțin însă că, de fapt, au salvat inițiativa: dacă ea ar fi ajuns în plenul Senatului, unde are nevoie de voturile a două treimi din aleși, PSD ar fi picat-o.

Vlad Voiculescu își cere postul

Nemulțumit că n-a fost instalat viceprimar al Capitalei, Vlad Voiculescu l-a atacat direct și brutal pe liderul PNL Ludovic Orban. El a susținut că guvernul PNL a emis intenționat o ordonanță de urgență prin care amâna constituirea consiliilor locale și, implicit, alegerea viceprimarilor.

POLITICE Campania „Fără penali” a devenit subiect de răfuieli electorale - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

În paralel, tot mai mulți fani USR PLUS au continuat să troleze pagina de Facebook a lui Nicușor Dan. Ei i-au reproșat primarului Capitalei că a uitat de angajamentele din campanie și nu-l susține pe Voiculescu. 

Combinații provinciale

Departe de ochii presei din București, fie liberalii, fie useriștii au încercat diferite alianțe locale cu consilierii PSD. Cazul cel mai mediatizat a fost la Alba Iulia, unde primarul USR Gabriel Pleșa a negociat cu PSD formarea unei majorități în Consiliul Local. 

Pleșa a fost viceprimar PNL în perioada în care Mircea Hava a fost edilul-șef al orașului. 

Cum Hava a refuzat să-l desemneze succesor la conducerea primăriei, Pleșa a plecat la USR și a câștigat alegerile cu ajutorul subteran al PSD și chiar al unei grupări liberale. După ce a câștigat, el a inițiat un referendum ad-hoc în care întreba locuitorii orașului dacă vor ca USR să se alieze, în Consiliul Local, cu PSD sau cu PNL.

Manevrele lui Pleșa au provocat reacția presei centrale și au creat probleme USR-ului, așa că, până la urmă, el a împărțit puterea cu liberalii, care au primit un post de viceprimar. 

Pe de altă parte, la Craiova, unde PNL și USR PLUS puteau avea o majoritate care să blocheze inițiativele primarului PSD Olguța Vasilescu, un consilier liberal a trădat și a ajutat-o pe aceasta să-și aleagă viceprimarii. Consilierul a fost exclus din partid, iar șeful organizației municipale, schimbat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te