PSD, atac fără bază economică la BNR: „Creșterea euro este artificială”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.01.2019 - 15:55
Imaginea folosită de PSD pentru atacul la BNR

PSD continuă să caute vinovați pentru scăderea masivă a leului în fața euro și a atacat Banca Națională a României, într-o postare pe contul de Facebook al partidului.

SHARE

„Dacă nu există cauze naturale, atunci creșterea Euro nu poate fi decât artificială. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută... dacă în jurul României euro scade... atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al PSD.

Citește și Euro, la maximul istoric. ROBOR crește puternic

Postarea a venit după ce, săptămâna trecută, PSD afirma că singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională. Ziua următoare, printr-un alt mesaj postat pe contul de Facebook, partidul condus de Liviu Dragnea, a solicitat BNR „să-și facă datoria și să apere moneda națională și ratele românilor”.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR a explicat de ce nu intervine banca centrală pe piața valutară, așa cum a sugerat PSD. „O intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leului în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus”, a explicat acesta.

Citește și Liviu Dragnea: PIB-ul României a crescut în 2018 cu 25%. Orban: Creștere economică fictivă

Cursul de schimb leu/euro a atins pe 23 ianuarie un nou maxim istoric, de 4,7569 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,91% faţă de marţi, arată Banca Naţională a României, fiind a şaptea zi de creştere consecutivă, în tendinţa ultimelor 2 săptămâni, şi cea mai puternică din perioadă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -