Președinta BCE ironizează declarațiile lui Trump: „Vino să vezi cât de complexă e munca noastră”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 22.10.2024 - 20:00
Președinta BCE ironizează declarațiile lui Trump: „Vino să vezi cât de complexă e munca noastră” - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Președinta BCE ironizează declarațiile lui Trump: „Vino să vezi cât de complexă e munca noastră” - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Președinta BCE ironizează declarațiile lui Trump: „Vino să vezi cât de complexă e munca noastră”. Lagarde l-a provocat pe candidatul republican la președinția Statelor Unite să viziteze BCE la Frankfurt, pentru a înțelege complexitatea și greutatea acestei poziții.

SHARE

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a răspuns marți criticilor lui Donald Trump la adresa președintelui Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, cu o invitație ironică.

Președinta BCE ironizează declarațiile lui Trump: „Vino să vezi cât de complexă e munca noastră”

După ce Trump a descris în mod sarcastic rolul de președinte al Fed drept „cea mai bună slujbă din sectorul guvernamental,”

 Lagarde l-a provocat pe candidatul republican la președinția Statelor Unite să viziteze BCE la Frankfurt, pentru a înțelege complexitatea și greutatea acestei poziții.

Citește și: Migrația ilegală: Vucic, Fico și Orban subliniază necesitatea unui buget UE

„Ar trebui să vină în vizită pe la noi,” a declarat Lagarde în cadrul unui interviu acordat Bloomberg, subliniind că mii de angajați ai BCE, inclusiv economiști, juriști și informaticieni, lucrează din greu zilnic, nu doar „odată pe lună” – o aluzie la remarca lui Trump

Președinta BCE a insistat că munca la o bancă centrală este mult mai complexă și implică o echipă largă de profesioniști care susțin procesul de luare a deciziilor de politică monetară.

Trump a criticat în repetate rânduri politica monetară a Fed și pe Powell, pe care l-a numit el însuși în funcția de președinte al Fed. Recent, în cadrul unui eveniment

 Trump a declarat că președintele Fed ar trebui să vină la birou „odată pe lună, să arunce o monedă în aer” și totuși să fie tratat ca un „zeu” pentru deciziile sale.

Aceste comentarii vin în contextul nemulțumirilor lui Trump legate de modul în care Powell a gestionat ratele dobânzilor și inflația.

Citește și: „Regina Europei” Ursula von der Leyen, noi provocări în al doilea mandat. Moldova e pe listă

Lagarde a apărat cu tărie rolul băncilor centrale și a comparat eforturile BCE de a proteja euro cu cele ale Fed de a apăra dolarul. Ea a subliniat că Powell, în mod similar, ia decizii informate pentru stabilitatea financiară și economică, iar personalul BCE este dedicat să susțină aceste obiective pe toate planurile. Lagarde a evidențiat astfel faptul că munca din spatele unei bănci centrale este mult mai complicată și necesită o abordare multidisciplinară.

Invitația lui Lagarde a fost o încercare de a oferi o replică subtilă la adresa subestimării rolului guvernatorilor de bănci centrale, în fața provocărilor economice cu care se confruntă economiile globale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te