Presa maghiară: Radicalii din Partidul Civic Maghiar au încheiat un acord secret cu Dăncilă

DE Mircea Marian | Actualizat: 08.11.2019 - 10:59
Janos Mezei, președintele PCM Foto: Facebook

Potrivit deputatului József Terza, înainte de votul de la moţiunea de cenzură, președintele PCM s-a întâlnit cu premierul Dăncilă şi a încheiat un acord secret prin care cei doi deputaţi al PCM, care fac parte din grupul parlamentar UDMR, nu vor vota moțiunea de cenzură.

SHARE

Ziarul "Háromszék" a intrat în posesia unei scrisori redactate de unul dintre deputaţii Partidului Civic Maghiar (PCM), József Kulcsár Terza, scrie site-ul hirado.hu, care preia știrile agenției de presă MTI.

Aceasta a fost scrisă la 28 octombrie, la peste două săptămâni de la căderea guvernului şi îi este adresată lui János Mezei, președintele PCM. În scrisoare, deputatul critică, printre altele, faptul că preşedintele partidului a invitat deputaţii săi să voteze în favoarea Guvernului Dăncilă. Confruntat cu conţinutul scrisorii, preşedintele PCM a oferit răspunsuri evazive la întrebările ziarului.

Deputatul a menţionat, în scrisoare, că trei dintre vicepreşedinţii partidului i-au confirmat faptul că întâlnirea această secretă a avut loc. József Kulcsár Terza a adăugat că a votat moţiunea de cenzură în ciuda solicitării preşedintelui partidului, întrucât PCM este un partid de dreapta, iar potrivit convingerilor sale, nu ar fi permisă încheierea unui asemenea acord cu un partid post-comunist, de stânga, care în repetate rânduri a dat dovadă de o politică antimaghiară.

În scrisoarea sa, deputatul îi reproşează preşedintelui PCM şi faptul că i-a cerut lui Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, ca în schimbul sprijinului oferit guvernului liberal să solicite
graţierea celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs.

“Pentru mine este de neînţeles că tu, care te afli într-o relaţie informală cu preşedintele Partidului Social-Democrat, cu şeful Guvernului României, în locul obţinerii de foloase, de ce nu l-ai rugat pe acesta sau de ce nu ai pus drept condiţie, în cadrul întâlnirii secrete, clarificarea situaţiei lui Beke şi Szőcs?” – scrie ziarul, citând scrisoarea. József Kulcsár Terza i-a reproşat lui János Mezei şi faptul că nu a discutat cu cei doi secui despre această solicitare de graţiere, şi că le pătează, de fapt, onoarea, întrucât cel care nu se consideră vinovat nu poate cere graţiere.

Contactat de “Háromszék”, János Mezei a spus, la început, că cele susţinute în scrisoarea lui Kulcsár sunt nefondate, apoi şi-a nuanţat afirmaţiile. Potrivit politicianului, problemele interne ale partidului trebuie clarificate în forurile interne, nu în public. Atunci când a fost întrebat, concret, dacă s-a întâlnit sau nu cu premierul Viorica Dăncilă, a spus: “Întâlnire poate că a existat”, întrucât ei dau mereu dovadă de deschidere, discută cu toată lumea pentru a primi sprijin pentru proiectele primarilor aleşi sub sigla partidului. Dacă le-a solicitat sau nu deputaţilor săi să nu voteze moţiunea de cenzură este, în opinia lui Mezei, o problemă internă a partidului, care nu priveşte publicul.

În grupul parlamentar al UDMR sunt şi doi politicieni ai PCM: Zsolt Biró şi József Kulcsár Terza au obţinut mandate de deputat în urma acordului de cooperare semnat de UDMR şi
PCM, în 2013. Acest lucru este posibil întrucât UDMR este înregistrată ca organizaţie neguvernamentală, PCM este înregistrată ca fiind partid. Astfel, o persoană poate fi, în acelaşi timp, membru în ambele organizaţii. La 17 octombrie, Zsolt Biró a fost exclus din PCM, însă mai mulţi politicieni ai partidului au pus la îndoială legalitatea deciziei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te