Un profesor de religie de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău, care slujește și ca preot la Catedrala „Sfântul Sava”, a susținut pledoarii pentru legionari și Călin Georgescu în timpul orelor și pe holurile școlii, potrivit Recorder.
VIDEO Preot-profesor de religie din Buzău, pledoarii PRO comunism, Antonescu și Georgescu la cursuri
Preotul Aurelian Damian, de 20 de ani profesor la acest colegiu, a justificat abordarea drept „o exprimare în virtutea autonomiei personale”.
Pe 3 decembrie, înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, preotul le-a spus elevilor de clasa a XII-a că „Antonescu e victima comuniștilor” și că „legionarii nu au fost chiar ceea ce se spune despre ei”.
Citește și: 300 de protestatari a strâns George Simion în Piața Victoriei pentru susținerea lui Călin Georgescu
Totodată, el a pledat în favoarea lui Călin Georgescu, afirmând că acesta este atacat pe nedrept. În înregistrările obținute de Recorder, elevii îi atrag atenția că Mișcarea Legionară este interzisă, însă profesorul susține că interdicția este „falsă”.
CItește și: Instanța supremă respinge definitiv cererea lui Călin Georgescu de reluare a turului II
În timpul unei ore, Damian a difuzat un fragment dintr-o emisiune de la Realitatea TV, susținând că aceasta „spune adevărul” despre Georgescu și contracarează valul de critici la adresa sa. Elevii au relatat că videoclipul prezenta punctele de vedere ale Ancăi Alexandrescu, care îi înfiera pe jurnaliștii critici cu expresii precum „marș”.
Conform mărturiilor elevilor, profesorul a continuat discuțiile politice și în pauze, încălcând prevederile Legii educației, care interzice activitățile de natură politică în școli. Revoltați, elevii s-au plâns dirigintei, care a discutat situația cu profesorul și a raportat incidentul directorului.
Directorul Colegiului, Relu Olteanu, a declarat că nu avea cunoștință despre afirmațiile profesorului despre Mișcarea Legionară și că nu a primit nicio plângere oficială. Cu toate acestea, a menționat că l-a avertizat pe Damian să nu mai inițieze discuții politice. Profesorul, însă, consideră că religia permite abordarea unor subiecte largi și că astfel elevii își pot dezvolta gândirea critică.