Premierul Ciucă i-a mulțumit vicepreședintelui SUA pentru reconfirmarea garanţiilor de securitate

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.03.2022 - 19:45
Premierul Ciucă i-a mulțumit vicepreședintelui SUA pentru reconfirmarea garanţiilor de securitate. / Foto: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis în cadrul întâlnirii pe care a avut-o, alături de preşedintele Klaus Iohannis, cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, mulţumirile Guvernului pentru garanţiile de securitate oferite în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic România-SUA.

SHARE

"Mă bucur că am avut ocazia de a o întâlni, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe doamna vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, alături de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

Am avut ocazia să transmit mulţumirile Guvernului României pentru garanţiile de securitate oferite în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic România-SUA, dar mai ales pentru reconfirmarea angajamentului de a apăra fiecare centimetru din statele membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice", a arătat Nicolae Ciucă, vineri, într-un mesaj pe Facebook. 

Citește și: VIDEO Kamala Harris: România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, vizită istorică la București

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a efectuat vineri la Bucureşti prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Oficialul american s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. La întrevedere a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

Şeful statului a susţinut o conferinţă de presă comună cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.

"Am discutat, în acelaşi timp, despre necesitatea, în acest context tensionat, a creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre, dar şi a întregii regiuni", a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.

Citește și: Ambasada Rusiei își îndeamnă cetățenii să spună dacă au fost amenințați sau bătuți în România

Criza energetică poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independenţă energetică europeană faţă de gazul rusesc prin investiţii în sursele regenerabile, a afirmat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.

"Am analizat împreună cu doamna vicepreşedinte şi perspectivele securităţii energetice. Am fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independenţă energetică europeană faţă de gazul rusesc prin investiţii în sursele regenerabile, în sectorul nuclear civil, prin diversificarea surselor, importuri de gaze naturale lichefiate şi, evident, prin interconectare crescută", a afirmat Iohannis.

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti, a declarat că diplomaţia reprezintă modalitatea de a rezolva situaţia din Ucraina, evidenţiind totodată că rubla a înregistrat valori scăzute în urma sancţiunilor aplicate Rusiei.

Citește și: FOTO Gigi Becali a renunțat la Mercedes și la Maybach. Conduce o mașină second hand de 15.000 euro

"De la început, SUA au încercat să se angajeze în activităţi diplomatice în mod dinamic şi, din tot ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice. Am văzut acest lucru şi la conferinţa de la Munchen. Noi am menţinut activitatea noastră. Am observat de la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că trebuie să existe consecinţe serioase pentru responsabilitate, în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia. De aceea am aplicat sancţiuni importante. Bineînţeles, moneda rusă a căzut şi asta este încă o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt măsuri împotriva acţiunii revoltătoare a Rusiei", a arătat ea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă, a declarat, vineri, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România" a arătat ea şi a amintit că în România există prezenţă militară americană prin rotaţie.

În ceea ce priveşte dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că "este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune".

România "a fost extraordinară în generozitatea şi curajul" demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina, a declarat, vineri, la Cotroceni, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment", a spus oficialul american.

Ea a adăugat că "o lume întreagă" a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te