Prefectul Greblă, aliniat în spatele lui Simion la „Lazăr”. Pensionar de lux: 27.620 de lei pe lună

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.09.2022 - 17:30
George Simion, flancat de prefectul Capitalei, Toni Greblă- Foto: Digi 24

Toni Greblă, prefectul Capitalei care a girat cu prezența sa discursul lui George Simion la Liceul „Gheorghe Lazăr”, este unul dintre cei mai bogați pensionari din România. Fostul judecător de la CCR câștigă mii de euro pe lună.

SHARE

Fost judecător la Curtea Constituțională a României, Toni Greblă a fost numit prefect al Capitalei la începutul lui mai 2022, iar în urmă cu câteva zile și-a depus prima declarație de avere, în această funcție.

Toni Greblă încasează 27.620 de lei doar din pensii

În vârstă de 68 de ani, Toni Greblă se poate lăuda cu o carieră prodigioasă, care i-a adus azi și o pensie extrem de mare. Noul prefect al Capitalei ar putea intra lejer în topul celor mai mari pensii din România, în condițiile în care, cu mici excepții, a continuat să lucreze chiar și după ce a împlinit vârsta legală de pensionare.

Conform declarației de avere depusă în 2022, Toni Greblă a avut, anul trecut, trei venituri din pensii: una de la Senat, în valoare de 47.150 lei, una specială – de 12.300 de lei și o indemnizație de revoluționar (conform legii 341/2004, de recunoștință față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989) – de 272.000 de lei. Asta înseamnă că Toni Greblă a încasat lunar, doar din pensii, circa 27.620 lei, adică 5.520 de euro.

Anul trecut, Toni Greblă a mai primit, însă, 116.808 lei, ca președinte de secție la Consiliul Legislativ (instituție subordonată direct Parlamentului României). De asemenea, soția lui, Mihaela Greblă, a avut venituri din pensii de 45.700 lei și 54.271 lei din onorarii de avocat. Asta înseamnă că venitul lunar mediu al familiei Greblă, în anul 2021, a fost de circa 7.200 de euro.

Dovada prosperității soților Greblă e reprezentată de conturile pline pe care cei doi le au. Conform documentului amintit, aceștia dețin 771.032 lei și 151.000 euro, în bănci.

Citește și: VIDEO Directoarea Colegiului Lazăr care l-a invitat să vorbească pe Simion: venit de 20.000 € ca PFA

Toni și Mihaela Greblă au o casă de 180 mp și un teren de 700 mp în Târgu Jiu, în timp ce soția prefectului a mai moștenit, în 2021, o vilă de 140 mp și un teren de 510 mp, în aceeași localitate.

Și-a cumpărat o mașină de lux, în urmă cu 4 ani

Toni Greblă nu are datorii la bancă și nici împrumuturi de recuperat, nu are bijuterii de valoare, dar în schimb, în 2018 și-a făcut cadou un autoturism Mercedes GLC, pe care îl deține în paralel cu un Peugeot fabricat în 2003.

Averea lui Toni Greblă a crescut considerabil față de anul trecut, când avea o singură casă, un singur teren, mai puține conturi și venituri mai mici. În 2020, soția actualului prefect i-a vândut fiicei o casă și un teren care a aparținut soacrei sale, Viorica Tănăsescu, pentru 50.000 de euro.

Toni Greblă a absolvit Facultatea de Drept București în 1978, iar înainte de Revoluția din 1989 a activat ca avocat. Ulterior, din 1990, el a devenit prefect la Gorj, prim secretar la Oficiul European al Națiunilor Unite și consilier al Ministrului Administrației și Internelor.

Între 2005 și 2008, Greblă a ocupat poziția de director general al Asociației Patronale Miniere din România. În 2012, el a devenit senator, iar un an mai târziu a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

Probleme în Justiție

A stat aici până în 2015, când DNA l-a acuzat de fapte de corupție, într-un dosar în care a fost achitat definitiv în 2019. Totuși, între septembrie 2018 și noiembrie 2019, el a fost Secretar general al Guvernului, după care s-a mutat la Consiliul Legislativ, organ consultativ de specialitate al Parlamentului României, care are sarcina de a aviza proiecte și acte normative.

Greblă a fost achitat definitiv, în 2019, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care era judecat pentru trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații.

Toni Greblă a fost achitat și de prima instanță, în mai 2018. DNA a cerut condamnarea lui la închisoare cu executare, pentru trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații.

Procurorii arătau, în actul de inculpare, că în perioada 2010-2015 Toni Greblă, care a deținut succesiv funcția de senator și judecător la CCR, ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină folosease necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro și folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă.

De asemenea, notau procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susținut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei.

În schimb Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.

În același dosar, sunt judecați și omul de afaceri Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Gheorghe Grecu și Victor Dolghi.

În 11 mai 2018, magistrații instanței supreme au dat decizie de achitare pentru toate cele patru capete de acuzare. De asemenea, au fost achitați și Ion Bîrcină, Mihai Prundariu, Victor Dolghi și Gheorghe Grecu, judecați în același dosar. Instanța a ridicat și măsurile asiguratorii dispuse de DNA asupra bunurilor acestora. În septembrie 2018, Toni Greblă a fost numit secretar general al Guvernului.

Președintele AUR, George Simion, a fost prezent, luni, la Colegiul Gheorghe Lazăr din București, invitat de către conducerea unității de învățământ.

Din înregistrarea video publicată de Simion se poate vedea cum șeful AUR se află la microfon și vorbește. În spate se află prefectul Toni Greblă.

Citește și: George Simion a fost huiduit de elevii Liceului Lazăr. Trebuia să deschidă noul an școlar

Tot în spatele lui Simion o regăsim pe directoarea Colegiului, Nina Elena Neagoe. Ultimul din rândul din spatele lui Simion pare să fie fostul secretar de stat în Ministerul Educației Radu Szekely.

Din video postat de Simion reise clar că cea care l-a invitat la microfon este directoarea instituției. Aceasta a spus: „Am plăcerea să vă invit un „lăzărit” care a terminat științele sociale și care astăzi ne-a făcut surpriza să vină la deschiderea noastră, care este deputat, este vorba de domnul George Simion”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te