Crin Antonescu își conturează ferm viziunea pentru România într-un interviu maraton, atingând teme esențiale precum resetarea sistemului politic, influențele oculte din justiție și servicii, pensiile speciale, rolul președintelui în relația cu Guvernul și reconfigurarea politicii externe.
Fostul lider liberal respinge categoric speculațiile privind o eventuală retragere din cursă și anunță o viziune prezidențială clară, axată pe transparență, echilibru instituțional și suveranitate reală.
Politică fără păpușari: Crin Antonescu refuză pensia specială și promite resetarea sistemului
Crin Antonescu: „Nu vor mai face politică în România alte state sau grupuri de cetățeni care aparțin altor state”
În cadrul unei ediții speciale dedicate candidaților la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu a detaliat prioritățile din programul său politic și a făcut o serie de declarații tranșante despre influențele oculte din sistemul politic românesc, despre rolul președintelui în relația cu Guvernul, dar și despre pensiile speciale și dreptul de grațiere.
CItește și Atac la rivali și semnal strategic: Antonescu rupe tăcerea despre culisele cursei pentru Cotroceni
„Există niște centre de putere care nu vor mai face politică în România”
Întrebat despre acuzațiile legate de existența unui sistem care încearcă să influențeze rezultatul alegerilor, Crin Antonescu a oferit o clarificare detaliată:
„Ce a spus domnul Ciolacu, a spus domnul Ciolacu și trebuie să clarificați cu domnia sa, mai ales că în legătură cu împrejurările de atunci nu pot depune mărturie. Nu eram în țară.
Cu sistemul, hai să încercăm să o limpezim băbește, că e firească întrebarea dumneavoastră. În contextul tevaturii anti-sistem, eu am spus că e bine să clarificăm ce înseamnă sistemul?
Dacă înseamnă sistemul constituțional cu pluripartidism, cu Parlament, cu tot ce cunoaștem, atunci sistem e foarte bun, trebuie păstrat și sunt și eu un om al sistemului, cum sunt toți politicienii liciți.
Dacă prin sistem înțelegem, și am folosit și eu acest termen, oameni care nu sunt mandatați nici printr-un vot, nici prin vreo lege...”
Citește și Crin Antonescu ironizează scenariile privind o retragere: „Am fost retras de vreo 15 ori”
La insistențele jurnalistei Andreea Dumitrescu de a clarifica proveniența acestor influențe, Antonescu a continuat:
„Din preajma puterii sau din poziții de putere, dar care nu le-ar da dreptul să exercite într-un anumit mod sau o anumită putere.
Că vorbim de oameni din servicii, oameni din preajma unor instituții ale justiției, oameni din presă, la ei, la încrengătura și rețeaua și la eventuala comandă comună ne referim când vorbim despre sistem.
Eu am spus că nu știu acum ce s-a întâmplat, dacă e vorba de un sistem, cine sunt păpușarii care încearcă să o tragă pe Elena Lasconi în afara scenei în favoarea lui Nicușor Dan, la fel cum au fost trași și alții în favoarea lui, nu știu cum îi cheamă. Cum voi lupta? Pur și simplu prin așezarea tuturor instituțiilor strict în atribuțiile lor.
Există niște centre de putere care nu vor mai face politică în România. Nu vor mai face politică în România alte state sau grupuri de cetățeni care aparțin altor state. Vom fi în relațiile cele mai corecte, cordiale, parteneriale cu ei, dar politică în România vor face românii.
Doi, nu vor mai face, dacă au făcut, nici serviciile cu cei activi, nici cu rezerviștii.
Noi mai avem o problemă: oameni care dețin informații prin natura pozițiilor pe care le au, oameni care au relații prin natura serviciilor, interferează în jocul politic prin influență, ceea ce nu e normal.
Politica în democrație trebuie să fie la vedere. Și trei, nu se va mai face politică prin intermediul justiției. Asta înțeleg să fac împotriva unui sistem ocult.”
„Voi merge la Guvern ca să întăresc autoritatea premierului, nu s-o știrbesc”
Întrebat în ce condiții ar participa la ședințele de Guvern, Antonescu a transmis că nu așteaptă situații excepționale pentru a fi prezent, dar că va respecta limitele constituționale ale funcției:
„Nu îmi va trebui o situație excepțională pentru a merge la Guvern. Voi merge destul de des. Când ajungi la Guvern, dacă vorbim o ședință, o și prezidezi, așa spune Constituția, nu însă pentru a știrbi cu ceva autoritatea premierului.”
El a subliniat că în trecut, în calitate de lider PNL, a susținut guvernarea condusă de Victor Ponta, întărindu-i autoritatea:
Citește și Antonescu după decizia USR despre Lasconi: „ O trădare meschină, una dintre cele mai negre pagini”
„În paranteză, azi unul dintre contracandidații mei care a fost premier, Victor Ponta, asumă întrutotul pe perioadă fizică reușitele acelei perioade, uitând că a fost ministrul unei Coaliții, uitând că acei ani, 2012-2013, eu ca partener politic al domniei sale, ca lider al PNL; am avut o atitudine fără precedent, în sensul în care departe de a-i limita autoritatea, i-am întărit-o și mi s-a părut corect și mi se pare corect și acum.”
Despre temele care pot justifica prezența președintelui la Guvern, Antonescu a explicat:
„Pot fi, în primul rând, subiecte de politică externă. Avem o agendă de politică externă din ce în ce mai încărcată, mai complicată, nu mai avem acel culoar de confort în care politica externă mergea, aproape pe pilot automat, pe o direcție clară, liniștită, fără ocolișuri, fără capcane. Pot fi teme frecvente care să facă necesară prezența președintelui. Iată cel puțin un subiect care ar putea să facă frecventă prezența mea. Niciodată nu o să mă duc la Guvern ca să fac fotografii acolo și să arăt poporului că lucrez suplimentar. Nu sunt un populist și nu voi fi niciodată.”
Despre pensiile speciale și grațiere: „Nu o voi cere niciodată!”
Crin Antonescu a clarificat și poziția sa în legătură cu pensiile speciale:
„Sunt beneficiar potențial, aș putea face cerere pentru pensie specială, dar nu am făcut-o și nu voi face această cerere de vreme ce azi cer Guvernului și Parlamentului care a reușit, în fine, să elimine pensiile parlamentare nu văd de ce ar face-o și pentru magistrați.”
Răspunzând unei solicitări directe din partea jurnalistei Cătălina Porumbel, Antonescu a precizat fără echivoc:
„Dumneavoastră cum doriți? Să n-o fac niciodată? N-o voi face niciodată! Să nu mă puneți să jur, să nu mă puneți să dau în scris.”
Pe tema dreptului de grațiere, candidatul Coaliției a spus:
„Eu voi uza de dreptul de grațiere, mi se pare anormal că de 10-15 ani nu a mai fost vreo grațiere în România, dar nu pentru domnul Georgescu, care până una alta nu e nici condamnat. Ci pentru oameni foarte necăjiți cu infracțiuni minore, fără violență. Sunt foarte mulți necăjiți, nu mă refer la politicieni sau la marii corupți, mă refer la oamenii care au furat trei pâini și doi saci de porumb.”
Crin Antonescu, iritat de comportamentul unor jurnaliști: „Sunt uneori aproape fizic violenți”
La finalul emisiunii, Crin Antonescu nu și-a ascuns nemulțumirea față de tonul unor jurnaliști:
„Nu m-a supărat nicio întrebare. Eu am fost calm întotdeauna, jurnaliștii dumneavoastră, dacă sunt ai dumneavoastră, sunt uneori aproape fizic violenți. Nu doar în cazul meu. Puțină curtoazie reciprocă nu ar strica. Noi îi respectăm chiar dacă ne pot fi fii, fiice, nepoți. Atunci când un grup de astfel de oameni se năpustește asupra mea și unul îmi pune o întrebare să aibă răbdare să mă lase să răspund.”
Glumind, dar și cu o ușoară ironie, Antonescu a adăugat:
„Trebuie să vă hotărâți dacă sunteți sau nu colegi de breaslă cu domnul Marian Ceaușescu.”
Crin Antonescu: Proiectul meu de țară e o țară cu o voce mai puternică
Proiectul meu de țară e o țară în care cetățenii să recâștige într-o cât mai mare măsură încredere în stat, în care autoritățile să fie transparente, în care statul să aibă grijă și responsabilitate față de toți cetățenii, o țară care să facă politică externă de tip nou într-o nouă eră, o țară cu o voce mai puternică în Europa și în lume, cu un nou model economic, o economie în care deja resursele, abilitățile, capacitățile tehnologice...
Cătălin Porumbel: România poate deveni un jucător european pe piața gazelor?
Antonescu a răspuns rapid: Da. Să fie furnizor de energie. Am vorbit despre proiectul Neptune Deep, că eu nu mai vreau Green Deal, vreau Smart Deal, să nu mai închidem mine, până nu știm ce punem în loc, și să avem o tranziție de la cărbune la gaz și de la gaz la nuclear pentru că avem și Cernavodă.
România trebuie să își întărească într-un mod foarte accentuat capacitatea de Apărare
Radu Tudor: România a foat anul trecut victima unui amplu război hibrid din partea Rusiei. Din punctul meu de vedere cel care nu și-a îndeplinit atribuțiile e Klaus Iohannis. A evitat și a încălcat mandatul său în a coordona efortul de securitate națională pentru a combate acest atac.
Dacă veți ajunge președintele României, ce rol va avea Consiliul Suprem de Apărare a Țării, având în vedere că România este un stat membru NATO cu război la graniță, că aceste atacuri continuă, și că Armata României are nevoie de un buget mai mare și de o înzestrare pe măsura atacurilor cu care ne confruntăm?
Crin Antonescu: Sunt de acord cu dumnevoastră. N-aș spune că președintele Iohannis a încălcat ceva, a neglijat ceva, dar e în trecut.
Scriu în program că slavă Domnului suntem membri NATO, voi propune un pact cu toate partidele, inclusiv cu Opoziția, un pact care să asume 3,5% din PIB pentru Apărare, despre faptul că România trebuie să își întărească într-un mod foarte accentuat capacitatea de Apărare, asta înseamnă achiziții, producție, personal. România are posibilitatea să producă drone, pulberi, muniție.
Cred că România trebuie să fie pregătită să se apere. În fiecare zi așteptăm cu emoție ce se mai aude de la Washington cu privire la prezența soldaților americani pe frontul de Est.
Noi nu putem să ne permitem luxul apărarea României exclusiv în lipsa altora. Articolul 5 slavă Domnului că există, dar înainte de el există și Articolul 3.
România va avea de-a face cu o agresiune, nu militară, dar o agresiune. Rusia, și nu doar Rusia, pare să prindă curaj. Pe acest război hbrid, pe aceste zone de apărere mai subtile, România trebuie să fie pregătită.
Nu am sub nicio formă intenția de a introduce serviciul militar obligatoriu, putem să facem mai atractive condițiile pentru militari profesioniști.