Doctorul Alexandru Rafila avea o poziție profesională și socială bună și înainte de pandemie. Dar coronavirusul venit din China l-a împlinit și politic: fusese secretar de stat în Guvernul Ponta, acum a devenit deputat PSD cu importante beneficii financiare.
Președinte al Societății Române de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Alexandru Rafila și-a crescut notorietatea publică prin repetatele apariții în presă în care a vorbit despre Sarc-COV 2 și COVID-19.
Autoritatea sa de medic, faptul că a avut un discurs mai moderat decât alți doctori care anunțau apocalipsa sau îi certau pe români pentru că nu respectă măsurile de restricție i-au crescut credibilitatea, fiind considerat, înainte să devină candidat PSD pentru Camera Deputaților.
După ce a fost principala sursă românească pentru teoriile conspirației și a îndemnat românii deschis să nu respecte măsurile de protecție, PSD s-a gândit să-și spele imaginea prin racolarea pe listele electorale ale lui Alexandru Rafila.
Acesta a devenit deputat și și-a asigurat patru ani de liniște în Parlamentul României.
Adrian Streinu-Cercel, manager timp de 30 de ani la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” până cu o lună înainte de incendiul care a avut loc la acest spital, urmase inițial o traiectorie inversă în pandemie decât Alexandru Rafila.
Înainte ca Sars-COV 2 să ajungă în România, medicul avea o credibilitate mare. Apoi, declarațiile ciudate și controversate de la începutul pandemiei l-au dus în disgrație, timp de câteva luni intrând într-un con de umbră din punct de vedere al prezenței publice.
L-a salvat tot PSD, care l-a pus candidat din partea sa pentru Senat. Adrian Streinu Cercel a așteptat să se vaccineze în etapa I, cu medicii, înainte de a-și da demisia de la „Matei Balș” și să devină senator.
Fostul manager a susținut moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, depusă de PSD după incendiul de la spitalul pe care Adrian Streinu Cercel l-a condus până în decembrie anul trecut.
Citește și: Institutul Matei Balș, din 1990 fieful senatorului PSD Adrian Streinu-Cercel
Diana Șoșoacă era anul trecut un avocat puțin cunoscut din Iași. S-a remarcat prin participarea la protestele din Piața Victorie împotriva măsurilor de restricție și a măștii de protecție, la care participau câteva sute de oameni.
A fost cea care a convins 300 de oameni să-i dea câte 100 de lei, ca să deschidă un proces în instanță împotriva regulilor impuse de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului.
Până ca AUR, un partid de necunoscuți, să obțină un scor electoral suprinzător, nici presa, nici chiar opinia publică nu a luat-o în serios.
Din 6 decembrie, de când a fost aleasă senator, în schimb, este prezentă zilnic în presa românească, mai ales prin scandaluri. Dar, în ciuda faptului că a fost dată afară din AUR, are un mandat sigur în Parlament, timp de patru ani.
Și Alianța pentru Unirea Românilor este unul dintre beneficiari pandemiei de coronavirus, prin faptul că și-au creat notorietatea care le-a adus voturile a 10% dintre români printr-un discurs împotriva măsurilor de restricție.
Câștigătoare a pandemiei este și Oana Lovin, „fata cu sparanghel” sau „videochatista”, care s-a remarcat la unul dintre protestele de anul trecut, unde a venit cu o legătură de sparanghel, pentru a protesta în legătură cu plecarea zilierilor români în Germania, la culesul acestei legume, în ciuda restricțiilor importante impuse din cauza pandemiei.
Citește și: Ce-ți trebuie ca să fii un influențăr* de succes în România