Institutul Matei Balș, din 1990 fieful senatorului PSD Adrian Streinu-Cercel

DE Mircea Marian | Actualizat: 29.01.2021 - 10:51
Adrian Streinu-Cercel, senator PSD/FOTO: Inquam Photos/George Călin

Potrivit unei biografii depuse de Adrian Streinu-Cercel când a candidat la funcția de vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale, el a fost din 1990 director la spitalul Colentina, iar după separare a preluat conducerea la Matei Balș.

SHARE

“1990 și în prezent – Director Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Colentina și apoi (după o întrerupere de 3 ani) Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof.Dr.Matei Balș“, se arată în biografia scrisă chiar de Streinu-Cercel. 

El a demisionat de la conducerea instituției abia în decembrie 2020, când a fost ales senator PSD. 

Presa scrie că el a fost consilier al ministrului Sănătății încă din 1988, în regimul comunist. Însă, în biografia sa, apare în postul de consilier al ministrului Sănătății din 1998.

În CV-ul său oficial, el prezintă următoarele funcții:

 • 1997-2014 Președintele Comisiei Națioanale de Luptă anti-SIDA a Ministerului Sănătății

 • 2004-2012 – Cancelar (Secretar Științific) UMF Carol Davila

 • 2009-2012 – Secretar de Stat în Ministerul Sănătății

În 2009, a fost nevoit să demisioneze din funcția de secretar de stat după ce a spus că  „un scenariu cu 20.000 de morți de pe urma gripei porcine este unul minimal, un mizilic”. Predicția s-a dovedit a fi falsă. 

În decembrie 2015, a susținut că arșii de la Colectiv nu au avut infecții nosocomiale luate din spitalele românești. „Se ştie cât se poate de clar că noi suntem colonizaţi peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, mâini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar…Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infecţii”, a explicat Streinu-Cercel. 

În anul 2015, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) l-a acuzat pe Streinu-Cercel că a fost incompatibil între 2008 și 2012, pentru că a fost simultan manager la Institutul Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila. De asemenea, ANI l-a declarat incompatibil și pentru că între 2010-2012 a fost în același timp manager la Balș și secretar de stat la Ministerul Sănătății.

În octombrie 2010, Newsweek România arăta că 2,1 milioane de lei în doi ani - aceasta este suma pe care fundația controlată de mogulul de la "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel, a cheltuit-o cash timp de doi ani. Banii au provenit de la companiile de big pharma, care au sponsorizat foarte generos fundația candidatului PSD.

Citește și: Cum a scos Streinu-Cercel 100.000 de lei lunar cash de la marii producători de medicamente

Adrian Streinu-Cercel are două fiice, Anca Streinu-Cercel și Oana Săndulescu, ambele medici specializați în boli infecțioase, ambele angajate la Institutul Matei Balș, ambele conferențiare la catedra de boli infecțioase a Universității Carol Davila, unde tatăl lor este profesor universitar, ambele cu doctorat luat sub coordonarea tatălui. Ambele sunt coautoare cu tatăl lor la mai multe lucrări științifice și fac parte din conducerea unor filiale din România ale unor publicații medicale străine, unde Adrian Streinu-Cercel a fost șef, arăta, acum un an, site-ul Europei Libere. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.