Păcatele Olguței Vasilescu. De ce o poate împiedica Iohannis să revină în Guvern

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.02.2019 - 19:00
Lia Olguța Vasilescu, refuzată de patru ori de președintele Klaus Iohannis. FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

 În ultimii ani, Lia Olguța Vasilescu a bifat o lungă listă de „păcate” care se întorc, acum, împotriva ei și îi dau posibilitatea președintelui Klaus Iohannis să o refuze pentru revenirea în Guvern.  

SHARE

Klaus Iohannis a respins-o pentru a patra oară pe Lia Olguța Vasilescu, propusă de PSD să preia funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

De-a lungul timpului, Vasilescu a fost într-un război permanent fie cu justiția, fie cu societatea civilă, fie direct cu șeful statului.

În scrisoarea transmisă joi de Klaus Iohannis premierului Viorica Dăncilă, președintele arată motivele pentru care o respinge încă o data pe Lia Ogluța Vasilescu să revină în Guvern.

Citește și Olguța Vasilescu, respinsă din nou de Klaus Iohannis pentru funcția de ministru al Dezvoltării

Problemele din CV

„Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentaţia transmisă, constat că doamna Lia Olguţa Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă.

De asemenea, din aceeaşi documentaţie constat că doamna Lia Olguţa Vasilescu nu are experienţa în materie necesară promovării şi gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel naţional în domeniul complex al dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Astfel, în calitate de primar, doamna Lia Olguţa Vasilescu nu a promovat şi nu a gestionat politici publice de nivel naţional, iar în calitate de parlamentar a desfăşurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei şi mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experienţa obţinută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii şi protecţiei sociale”, a scris președintele Iohannis în ultima scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă.

Conform CV-ului Liei Olguța Vasilescu, publicat pe site-ul Camerei Deputaților, aceasta a absolvit Facultatea de Litere și Istorie a Universității din Craiova, Colegiul Național de Apărare și are un doctorat în Sociologie, fiind acuzată de presă că și-a plagiat lucrarea. Consiliul Național de Etică a stabilit, totuși, după ce i-a analizat teza de doctorat, că elementele plagiate reprezintă sub 5% din totalul lucrării, astfel că acuzațiile de plagiat nu se susțin.

Totuși, Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate că, în realizarea doctoratului, Lia Olguța Vasilescu a citat din mai multe cărți scrise în franceză și în englză, care nu au fost traduse niciodată în limba română. În CV, Vasilescu trece la limbi străine cunoscute doar limba italiană. Un episod interesant s-a petrecut la mijlocul lunii martie a anului 2017, când Lia Olguța Vasilescu a fost invitată la cea de-a 61-a sesiune a Comisiei ONU pentru condiția femeii, care s-a desfășurat la New York. Atunci, mesajul transmis de aceasta, în calitate de ministru al Muncii, s-a viralizat, după ce Vasilescu a spus în loc de „Les segregations  sur le marche du travail“ („piața muncii“), „marché du tramvai“ („mersul tramvaiului“). 

Tot atunci, social-democrata și-a explicat greșeala astfel: „Pentru cineva care n-a făcut nicio oră de engleză în școala și avea de ales între engleză, spaniolă, arabă și chineză, m-am prezentat decent. Mâine e Organizația Internațională a Francofoniei și voi vorbi în franceză“.  

Atacuri la adresa societății civile și „săgeți” către Iohannis

Un alt motiv invocat de președintele Klaus Iohannis în scrisoarea transmisă Vioricăi Dăncilă face referire la faptul că Lia Olguța Vasilescu „în calitate de ministru al Muncii şi Justiţiei sociale, a promovat un cadru lipsit de transparenţă în relaţia cu societatea civilă şi în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicaţi”.

Relația Liei Olguța Vasilescu, în calitate de ministru al Muncii, cu societatea civilă a fost tensionată. Pe lângă lipsa de transparență pe care i-o reproșează președintele, Vasilescu a intervenit, periodic, în subiecte fierbinți ale României, însă poziționându-se împotriva unei părți importante a societății.

De exemplu, după mitingul din 10 august 2018, din Piața Victoriei, Vasilescu a declarat că „mitingul a fost illegal, iar Jandarmeria trebuia să-și facă treaba”. Fostul ministru a mințit, însă, deorece protestul Diasporei a fost unul legat, iar Parchetul General are în lucru un dosar, cu mii de plângeri ale martorilor și victimelor, care vizează felul brutal în care a acționat atunci Jandarmeria.

Tot legat de protestul Diasporei, Vasilescu a precizat și că „eu nu cred că acolo este Diaspora. Este un miting care se aruncă în cârca Diasporei şi nu este cazul.” Ulterior, aceasta a făcut și cîteva afirmații extrem de controversate la adresa președintelui Klaus Iohannis, pornind tot de la mitingul din 10 august: „Iohannis a spus că a venit PSD să gazeze românii. Ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj”.

Atacuri și la adresa Justiției

În aceeași scrisoare semnată de președintele Klaus Iohannis, președintele mai trece un motiv pentru care o consideră nepotrivită pe Lia Olguța Vasilescu pentru a fi vicepremier și ministru al Dezvoltării: atacurile la Justiție.

„La conturarea acestui profil se adaugă declaraţiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei, reţinute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicţie cu cerinţele de responsabilitate pe care le implică deţinerea unei funcţii de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, se arată în scrisoarea lui Klaus Iohannis.

În august 2016, DNA a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Lia Olguța Vasilescu, pe atunci primar al Craiovei, a publicat pe pagina personală de Facebook mai multe documente din dosarul său aflat în lucru la Parchet.

Tot atunci, fotul ministru a scris, pe rețeaua de socializare: „Pentru abuzurile la care eu am fost supusă și foarte mulți prieteni de ai mei, angajați, au fost luați de pe stradă, puse cătușele, duși într-un hotel și anchetați și torturați și fizic și psihic. Lucrurile acestea le-am spus si CSM-ului. S-a întâmplat ceva cu procurorul de caz care a făcut toate aceste abuzuri? Vă spun eu că nu s-a întâmplat absolut nimic. Și aceste abuzuri vor continua dacă nu se schimbă ceva în România”.

După sesizarea DNA, Consiliul Superior al Magistraturii a arătat că „prin intermediul rețelei de socializare Facebook, doamna primar a lansat afirmații denigratoare la adresa unui martor denunțător și a publicat acte și probe din dosar, acțiuni de natură a transmite ideea că sistemul judiciar este incapabil a evalua probatorii”.

După ce Klaus Iohannis a transmis, joi, că refuză, pentru a patra oară, propunerea PSD pentru fotoliul de vicepremier și de ministru al Dezvoltării, Lia Ogluța Vasilescu a anunțat că îi face plângere penală președintelui, pentru abuz în serviciu. Aceata l-a acuzat pe șeful statului că „nu are niciun motiv de legalitate pentru respingere, ci doar de ură personală”.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te