Ordonanța Teodorovici are efecte: Prăbușire istorică a bursei, leul devalorizat, falimente anunțate

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.12.2018 - 15:38
Ministrul de Finanțe, acordându-i un interviu lui Victor Ciutacu, în biroul său încărcat de icoane și de telefoane mobile Foto: Facebook

Simpla apariție a proiectului ordonanței de urgență prin care guvernul PSD vrea să supraimpoziteze băncile, companiile de telecomunicații și pe cele din energie a provocat căderea bursei. Companiile cu capital românesc sunt printre cele mai afectate.

SHARE

Agenția de presă Bloomberg a arătat că, din 2011, Bursa de Valori București nu a mai înregistrat o asemenea scădere, de 8,1%. În plus, leul s-a devalorizat cu 0,2%.

Potrivit unei deputate USR, Cristina Prună, scăderile de la bursă au afectat exact companiile cu capital majoritar sau minoritar românesc. Astfel, Banca Transilvania înregistra, la ora 13.45, o scădere de circa 17%. Și alte bănci au înregistrat scăderi de două cifre.  Trasngaz, Nuclearelectrica și Transelectrica au pierdut între 3,5 și 6,5% din valoarea acțiunilor.

De altfel, într-un gest complet neobișnuit, Bursa de Valori București a criticat măsurile anunțate de Guvern: ”Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern”.

„Consumatorii vor plăti toate efectele”

Toţi furnizorii români de energie vor dispărea din piaţă, dacă vor fi obligaţi să plătească un impozit de 3% din cifra de afaceri, şi doar cei susţinuţi de multinaţionale vor putea supravieţui, a declarat, miercuri, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa.
"Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte", a spus Lungu.
Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, în final, toate aceste taxe, care se vor reflecta în preţul energiei.
"Consumatorii vor plăti toate efectele în cascadă, adică şi taxele plătite de producători, şi cele plătite de de furnizori, şi cele plătite de distribuitori şi aşa mai departe, iar impactul în final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Eu refuz să cred că cineva este atât de absurd încât să îngroape întreaga economie a ţării", a adăugat el.
Lungu a mai spus că, aşa cum arată proiectul de ordonanţă, această contribuţie este în plus faţă de tarifele actuale ale ANRE şi, după cum scrie în text, se va aplica la întreaga cifră de afaceri a companiei, nu doar pentru activitatea din energie, iar multe dintre companii au şi alte activităţi.
El a atras atenţia şi asupra retroactivităţii acestei prevederi. "Ea va intra în vigoare de anul viitor, dar noi în martie trebuie să plătim contribuţia aferentă cifrei de afaceri de anul acesta. Evident că nimeni nu şi-a bugetat aşa ceva", a completat Lungu.
Totodată, ordonanţa schimbă fundamental piaţa şi prin reintroducerea consumatorilor reglementaţi, după ce, la 1 ianuarie 2018, piaţa fusese complet liberalizată. "Dacă s-a plecat de la ideea că există anumite companii care nu declară adevăratele profituri, nu înţeleg de ce nu se fac controale la acele companii şi este bulversată întreaga piaţă", a mai spus Lungu.
El şi-a exprimat speranţa că toate acestea nu vor fi decizii finale şi că vor exista analize serioase pentru fiecare dintre propunerile din ordonanţa de urgenţă.
"Chiar dacă ordonanţa nu se aprobă în Guvern, pentru că s-a făcut referire la ea şi a fost lansată în spaţiul public, anulează practic orice investiţie în sectorul energetic în următoarele şase luni, pentru că investitorii vor aştepta decizia finală a autorităţilor", a spus, la rândul său, Laurenţiu Urluescu, comitetul director al AFEER.
În plus, alte efecte ar putea fi refuzul traderilor de a mai importa energie şi, în condiţii extreme, inclusiv deconectarea unor consumatori, au mai spus reprezentanţii companiilor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -