Ordonanța privind Fondul Suveran este neconstituțională, a avertizat Ministerul Justiției

DE Mircea Marian | Actualizat: 16.11.2018 - 15:35
Tudorel Toader Foto: Facebook
Tudorel Toader Foto: Facebook

Un document publicat pe pagina de Facebook a fostului premier Victor Ponta arată că Ministerul Justiției apreciază că ordonanța de urgență privind Fondul Suveran de Investiții ar putea fi declarată neconstituțională. Cu toate acestea, joi, guvernul Dăncilă a aprobat-o.

SHARE

În documentul semnat de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, scrie că „Ministerul Justiției, prin adresa nr. 96279 / 13.11.2018 atrage atenția asupra caracterului neconstituțional al proiectului de act normativ pentru următoarele aspecte”, dar îl trimite SGG pentru ca ”decizia asupra oportunității promovării actului normativ ca ordonanță de urgență revine Guvernului”.

Ministerul Justiției a propus înființarea acestui fond prin proiect de lege, potrivit documentului de la Ministerul Finanțelor.

"Eu știu bine de ce legea a fost declarată neconstituțională. CCR este singura în măsură să se exprima în acest sens. Nu am spus că trebuie să ajungă, am spus că are competență să se pronunțe numai CCR. Vă dați seama că eu am fost în guvern și am votat. Vă dați seama care este convingerea mea", a declarat Tudorel Toader, când a fost întrebat în legătură cu avizul ministerului pe care-l conduce. 

Și ministerul pentru relația cu parlamentul a avut obiecții: „Aspectele prezentate de inițiator pot fi reținute ca elemente de oportunitate/necesitate a măsurilor propuse, acestea neexprimând un grad mare de abatere de la obișnuit sau comun, ci o situație de continuitate, lipsită de noutate, nerezultând situația extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată și nici consecințele negative care s-ar produce în cazul neadoptării măsurilor în regim de urgență. (Mai ales în contextul în care pentru proiectul de lege privind înființarea FSDI PLX 236/2018, care includea prevederi similare, nu a fost solicitată dezbatere parlamentară în regim de urgență”. 

„Sperând să scape de Justiție au încercat să voteze în Parlament o lege care să îi protejeze-dar CCR a declarat legea neconstituțională / și atunci au decis să dea Guvernul Ordonanța de Urgență ( adică tot o lege)!!! Ieri însă Ministerul Justiției a explicat în documentul oficial pe care îl atașez de ce Ordonanța este neconstituțională- și Ministrul Finanțelor a trimis documentul la Secretariatul General ( că să se spele pe mâini)-și totuși Ordonanța s-a adoptat!!!”, a scris Victor Ponta pe Facebook. 

PNL: Control politic asupra companiilor de stat

„Ce înseamnă acest Fond Suveran de Investiții? Înseamnă că toate companiile de stat profitabile vor fi puse sub controlul politic al unui om numit de Dragnea, cel mai probabil ministrul Finanțelor sau dacă nu ministrul Finanțelor, apropiatul în ale infracțiunilor domnului Dragnea, Darius Vâlcov, care este, după opinia mea, mintea diabolică din spatele acestui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții”, a declarat liderul liberal Ludovic Orban. 

Acesta a susțint că prin această mișcare se dorește punerea tuturor companiilor sub control politic cu câteva obiective. „Ce vor să facă? Vor să facă rost de bani gajând creditele sau emisiile de titluri pe care le va face acest Fond Suveran de Investiții cu acțiunile companiilor de stat cele mai profitabile. Cu banii astfel obținuți vor să facă tot felul de investiții, fără nici un fel de control public asupra acestor bani obținuți pe spezele acțiunilor companiilor deținute de stat, să facă tot felul de investiții fără să respecte procedura de achiziție publică, fără ca aceste investiții să fie generate de un interes public sau să fie generate de niște reglementări, de exemplu, cum este master planul de dezvoltare a infrastructurii de transport, un document adoptat, un document aprobat la nivelul Uniunii Europene”, a susținut președintele PNL.

Liderul liberal mai declară că unul dintre obiectivele ticăloase care este urmărit prin înființarea acestui Fond Suveran de Investiții este trecerea în proprietate privată, preluarea ostilă a pachetelor majoritare de acțiuni la câteva companii de stat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te