Orban. PNL cere demisia premierului Dăncilă, pentru gafa de la Washington

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.03.2019 - 11:45
Orban cere demisia Vioricăi Dăncilă. Foto Inquam Photos/George Călin

Partidul Național Liberal solicită demisia premierului Vasilica Viorica Dăncilă „după noua gafă monumentală comisă în vizita particulară pe care a efectuat-o în Statele Unite”, prin care a anunțat mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim.

SHARE

„Declarația făcută de premier generează noi consecințe negative asupra relațiilor internaționale ale României. Aș menționa că de câteva luni există o echipă care se bate pentru ca România să obțină statutul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate.  

Declarația doamnei Dăncilă aruncă în aer toate eforturile făcute  de diplomația românească pentru a obține această poziție onorantă pentru România de membru nepermanent în Consiliul de Securitate”, a declarat Ludovic Orban.

Citește și Premierul Dăncilă, cazat la hotelul de lux Trump Washington D.C., anunță postul public de radio WYNC

Președintele liberal a precizat că la nivelul Uniunii Europene, cu siguranță, imaginea României va fi profund afectată, pentru că Viorica Dăncilă nu vorbește în calitate de persoană particulară, ci în calitate de premier al țării care deține președinția Consiliului Uniunii Europene și că orice declarație face, o face din această poziție oficială.

„Și aici nu mai este vorba despre nedumeriri sau de ridicări din umeri sau de zâmbete condescendente la adresa multiplelor gafe făcute de Dăncilă. Aici nu mai este vorba să confunzi capitalele diferitelor țări în care ești în vizită, nu mai este vorba despre pocirea numelor de premieri, de șefi de guverne din țările cu care ai relații internaționale, este vorba despre o declarație pe un subiect extrem  de delicat în care Viorica Dăncilă nu are nicio calitate să facă astfel de declarații pentru că, în conformitate cu Constituția României, conducătorul politicii externe, cel care în ultimă instanță ia deciziile legate de politica externă, este președintele României”, a menționat liderul PNL. 

Citește și Dăncilă dă înapoi: ar fi cerut mutarea ambasadei la Ierusalim pe persoană fizică

Ludovic Orban a certat DIICOT, unde există o plângere penală a PNL împotriva Viorică Dăncilă, pentru înaltă trădare.  „Dacă ar fi făcut cu adevărat o cercetare în momentul în care am formulat sesizarea privitoare la contextul adoptării și anunțării publice a memorandumului, poate că o asemenea ieșire, o asemenea nouă gafă monumentală făcută de un reprezentant al României nu s-ar mai fi petrecut”, este de părere președintele liberal.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -