Nu mai poţi adăuga orice pe drapelul tricolor. Nu este voie altceva, în afară de ceea ce este legal

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.06.2023 - 13:17
Nu mai poţi adăuga orice pe drapelul tricolor - Foto: Profimedia Images

Pe drapelul României, nu mai pot fi adăugate de vineri alte inscripţii şi simboluri, în afara celor care sunt legale. Atunci când se cântă Imnul Naţional, asistenţa trebuie să-l intoneze, deci cântă şi ei, sau să păstreze tăcerea, în timp ce acesta e intonat.

SHARE

Legea nr. 75/1994, privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, de către autoritățile și instituțiile publice, se va modifica din 23 iunie, odată cu intrarea în vigoare a Legii 176/2023.

Nu mai poţi adăuga orice pe drapelul tricolor

De vineri, în Legea 75/1994, se introduce un nou paragraf, ce stabilește că “pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”.

O altă prevedere introdusă acum stabilește că, “pe toată durata intonării imnului național, asistența va intona imnul sau va păstra tăcerea”.

Se mai stabilește că în locurile în care se arborează drapelul României pot fi arborate și drapelul Uniunii Europene, și cel al NATO.

Citeşte şi: Ziua Națională: drapelul României arborat la Petra, podul Abdoun din Amman iluminat în tricolor

Acum, Legea 75/1994 prevede că în locurile în care se arborează drapelul României poate fi arborat și drapelul Consiliului Europei.

În cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, adică până pe 23 iulie 2023, Guvernul va trebui să modifice și să completeze normele privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Național și folosirea sigiliilor cu stema României, cuprinse în HG nr. 1.157/2001.

Hotărârea amintită stabilește și sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor legate de arborarea drapelului României și intonarea imnului național.

Citeşte şi: Tricolorul găurit de la Revoluție și însemnele AUR la protestele sângeroase din SUA ațâțate de Trump

De pildă, arborarea drapelului României de alta formă, cu alte dimensiuni, alte modele şi cu altă intensitate a culorilor, decât cele stabilite de lege sau în stare necorespunzătoare, se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Pe de altă parte, se pot aplica amenzi între 2.500 și 5.000 de lei, pentru nearborarea drapelului României de către autorităţile şi instituţiile publice sau pentru intonarea imnului naţional cu un alt text şi cu o altă partitură decât cele stabilite de lege, conform Avocatnet.

Drapelul național al României este tricolor, cu benzile verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Are o proporție de 2:3, între lățime și lungime. Tricolorul este albastru-galben-roșu, cu benzile de lățime egală, dispuse vertical și cu albastrul lângă hampă, conform Wikipedia.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te