Noul secretar de stat din MAE, Andrei Novac, acuzat de abuzuri împotriva angajaților ICR

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 06.08.2021 - 00:39
Noul secretar de stat din MAE, Andrei Novac, acuzat de abuzuri împotriva angajaților ICR. Foto Facebook Andrei Novac

Numirea lui Andrei Novac ca secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a pornit un nou scandal în PNL și a provocat reacții negative, deocamdată anonime, dinspre fostul său loc de muncă, ICR.

SHARE

Andrei Novac a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe în ultima zi a lui iulie. Numirea a fost luată de premierul Florin Cîțu, iar presa a relatat că a stârnit nemulțumire în cadrul PNL, deoarece ar fi fost luată împotriva unei decizii a  Biroului Național Permanent (BNP) al partidului. 

„Florin Cîţu a numit un secretar de stat împotriva deciziei Biroului Politic Naţional al PNL, respectiv pe Andrei Novac (decizie publicată aseară) în cadrul MAE. Novac este ginerele preşedintelui CJ Constanţa, Mihai Lupu. (...)

Conform deciziei Biroului Politic Naţional al PNL şi înţelegerii dintre filiale, în distribuţia poziţiilor de demnitate publică nu era prevăzut în dreptul PNL Constanţa postul de secretar de stat la MAE. De altfel, toate poziţiile care au revenit PNL Constanţa sunt ocupate", au declarat surse din partid pentru Agerpres.

Agenția de știri a statului menționează că postul de secretar de stat la MAE „revenea PNL Diaspora, în persoana lui Rareş Burlacu, validat de BPN al PNL; a doua persoană validată pentru poziţia de secretar de stat MAE a fost Dragoş Preda, din partea PNL Prahova".

 

Acuzat de hărțuire și abuz

Dincolo de scandalul din PNL, numirea lui Andrei Novac este controversată deoarece acesta a fost criticat deschis de mai mulți angajați ai Centrului cărții din cadrul Institutului Cultural Român (ICR), pe care l-a condus ca director între 2019-2021.

De asemenea, pe surse, persoane din zona ICR s-au plâns Newsweek România că noul secretar de stat de la MAE ar fi fost, cât timp a lucrat la Institutul Cultural Român, agresiv și vulgar, că nu ar cunoaște nici o limbă străină și nici nu ar avea experiență în diplomație. 

„Noi ne bucurăm că scăpăm de el, dar omul e o catastrofă. A fost corijent și la limba română în şcoala din Gorjul lui natal. Plus că e şi instabil emoţional şi comportamental. Dacă asta se vrea în ţara asta, atunci e cazul să ne gândim ori la retragere din sistem, la ţară şi ne autogospodărim ori să emigrăm”, ne-a spus o sursă din ICR.

În decembrie 2020, Ana Nedelea, un expert care se ocupă de publicarea revistei Lettre Internationale, angajată a Centrului Cărții din cadrul ICR, l-a acuzat pe Andrei Novac de „abuzuri față de angajații acestui departament”.

Potrivit plângerilor sale, Andrei Novac „își supune în mod repetat colegii unor atacuri verbale nejustificate și are un comportament deosebit de agresiv la adresa acestora”. De partea ei se află reprezentanții salariaților ICR care confirmă că Novac ar manifesta un comportament verbal agresiv la locul de muncă, a scris jurnalista Sidonia Bogdan.

Aceștia au depus la rândul lor, prin reprezentanții lor Irina Ionescu, Ștefana Mărmureanu și Daniel Sur, reclamații împotriva noului secretar de stat din MAE.

„În ultimii doi ani, directorul temporar al departamentului Centrul Cărții, dl. Andrei Novac, a manifestat față de mine în repetate rânduri un comportament deosebit de agresiv (limbaj și manieră de comunicare), supunându-mă astfel unei hărțuiri morale și intelectuale care este, în continuare, acceptată prin nesancționare de către conducerea instituției. Comportamentul domnului Novac, tolerat de către președintele interimar, dl. Mirel Taloș, lezează demnitatea, afectează sănătatea angajaților și degradează climatul de lucru în compartimentul Centrul Cărții din cadrul Institutului Cultural Român. Menționez că domnul Novac manifestă acest comportament deosebit de grobian cu precădere față de femeile din departamentul pe care îl conduce”, a reclamat Ana Nedelea în plângerea trimisă spre analiză către Centrul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

De cealaltă parte, Andrei Novac a negat acuzațiile și a susținut că este victima unei răzbunări a unei angajate care nu și-a făcut treaba. 

„Este vorba de un incident pe care ea îl reclamă la care a mai participat secretarul general al ICR. Doamna a făcut o plângere și i s-a răspuns. Din păcate, pentru doamna Nedelea, ea a încălcat de mai multe ori regulile de funcționare ale institutului. A trimis către comitetul director un text fără aprobarea mea, a pornit colaborări cu oameni fără ca aceștia să fie sub contract cu ICR. Nu e vorba altceva”, a susținut Andrei Novac, în decembrie.

 

Cine este Andrei Novac

S-a născut în 1983, în Târgu-Jiu. Este licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Din mai 2009, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este autorul a mai multor cărți și lector universitar în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te