Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că Ilie Bolojan rămâne prima lui opțiune pentru funcția de prim-ministru.
„Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru prim-ministru. (...) E parte din discuțiile tehnice pe care le vom avea”, a afirmat Nicușor Dan, după ce a participat la ședința solemnă a Curții Constituționale pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezidențiale.
Nicușor Dan zice că prima opțiune de premier rămâne Bolojan. Discuții cu Boloș și Barna despre buget
El a subliniat că o intrare a PSD la guvernare ar da mai multă credibilitate unui guvern cu o majoritate parlamentară.
„M-am întâlnit câteva minute cu domnul Grindeanu (președintele interimar al PSD - n.r.), nu am avut o discuție cu domnia sa. Mă bucură deschiderea partidului, știți bine că nu a luat decizia oficială, dar mă bucură că nu exclude intrarea la guvernare și deci o să fie niște discuții... Sunt discuții tehnice pe care o să le avem. (...) O intrare a PSD la guvernare ar da mai multă credibilitate unui guvern cu o majoritate parlamentară și asta se va vedea inclusiv pe nivelul dobânzilor pe care trebuie bineînțeles să le luăm”, a precizat el, conform Agerpres.
Preşedintele Nicuşor Dan a mai anunţat că se întâlneşte cu ministrul Finanţelor şi cel al Fondurilor Europene, el arătând că discuţiile pentru bugetul pe 2025 şi 2026 pornesc, din perspectiva sa, de la premisa de a nu creşte taxele, scrie News.ro.
Discuții despre taxe
El a mai spus că România şi-a asumat în faţa Comisiei Europeane nişte ţinte de deficit şi vreau să ştie exact care este stadiul discuţiilor. Nicuşor Dan a arătat că o ţintă realist-optimistă pentru deficitul pe 2025 este 7,5% din PIB.
Nicuşor Dan a spus după ceremonia de la CCR că astăzi va avea o discuţie cu Ministrul de Finanţe, Tanczos Barna şi cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
El a precizat că în cadrul acestei discuţii, după ce a avut mai multe discuţii prealabile tehnice, vrea să vadă, pe de o parte, ideile dumnealor faţă de obligaţia de a reduce deficitul până la sfârşitul lui 2025 şi, pe de altă parte, să care este stadiul discuţiilor cu Comisia Europeană.
„România şi-a asumat în faţa Comisiei Europeane nişte ţinte de deficit şi vreau să ştiu exact care este stadiul discuţiilor”, a arătat el.
Nicuşor Dan a mai subliniat că „discuţiile pentru bugetul pe 2025 şi 2026 pornesc, din perspectiva sa, de la premisa de a nu creşte taxele”.
„Cred că o ţintă realist-optimistă pentru deficitul pe 2025 este 7,5% din PIB şi pentru asta, faţă de predicţiile pe care le avem în acest moment, ar trebui să găsim să tăiem din cheltuieli, sau să transferăm nişte sume în interiorul bugetului de aproximativ 30 de miliarde de euro”, a arătat el.