Nicușor Dan la Antena 3 CNN: Simion, absolut izolat în UE. Inclusiv Viktor Orban s-a delimitat de el

DE Elena Petrescu | Actualizat: 13.05.2025 - 22:04
Nicușor Dan, în dezbaterea de la Antena 3 CNN: „Tot timpul Simion a fost cel care a pus paie pe foc” - FOTO: Captura video (imagine cu rol ilustrativ)
Nicușor Dan, în dezbaterea de la Antena 3 CNN: „Tot timpul Simion a fost cel care a pus paie pe foc” - FOTO: Captura video (imagine cu rol ilustrativ)
Nicușor Dan, în dezbaterea de la Antena 3 CNN: „Tot timpul Simion a fost cel care a pus paie pe foc” - FOTO: Captura video (imagine cu rol ilustrativ)
Nicușor Dan, în dezbaterea de la Antena 3 CNN: „Tot timpul Simion a fost cel care a pus paie pe foc” - FOTO: Captura video (imagine cu rol ilustrativ)

Nicușor Dan la Antena 3 CNN: Simion, absolut izolat în UE. Inclusiv Viktor Orban s-a delimitat de el. Contracandidatul său, George Simion, a refuzat din nou participarea și a fost filmat în Polonia, unde participă la un miting electoral în sprijinul conservatorului Karol Nawrocki

SHARE

Nicușor Dan, în dezbaterea de la Antena 3 CNN: „Tot timpul George Simion a fost cel care a pus paie pe foc”

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, participă marți, 14 mai, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, aflată în desfășurare la această oră.

Contracandidatul său, George Simion, a refuzat din nou participarea și a fost filmat în Polonia, unde participă la un miting electoral în sprijinul conservatorului Karol Nawrocki. Este a treia confruntare televizată majoră pe care liderul AUR o ratează.

UPDATE 22:03 

Cum va reuși să împace electoratul advers? „E o întrebare foarte pertinentă. Niciodată nu am jignit electoratul care nu mă votează.

Dimpotrivă, am fost extrem de respectuos cu oricare. Chestiunea foarte importantă: România are nevoie de un mediator, articolul 80 din Constituție, mediator care să fie capabil, care să aibă curajul să spună care este adevărul. Ca el să poată să aibă acest rol, trebuie să aibă autoritate și încredere. Încrederea se câștigă foarte greu.

Când am devenit primarul Capitalei, încrederea în primărie era la 30%, după aceea a scăzut când nu am vrut să explic care este gaura financiară în care suntem, la finalul mandatului a ajuns să fie 60%.

O să dureze până când o să avem pace socială, până atunci trebuie să fim cât mai responsabili pentru a nu pune paie pe foc.”

„Trebuie ca fiecare dintre noi să încercăm să ne temperăm, să încercăm să înțelegem punctul de vedere al celuilalt chiar dacă nu suntem de acord. Să creăm o societate care să fie capabilă care să ducă România acolo unde îi este locul.”

Transparența și serviciile secrete „Ca să fie clar: Pământul este rotund, adică sferic. Am încredere în oamenii de știință care au cartografiat Pământul de mult timp. Bineînțeles că există niște secrete care țin de relația militară între România și alte state, sunt niște categorii de secrete, dar sunt 2% din informațiile care ajung la președinte, restul trebuie să fie public. Eu, ca primar, nu există cereri de informație publică la care să nu răspund.”

Evaluarea sistemului educațional „Între 5 și 6, aș spune. Eu sunt cineva născut în ’69, într-o zonă semi-rurală a României. Am avut condițiile pentru a ajunge să străbat toate etapele de formare profesională. Din păcate, lucrul acesta nu se mai întâmplă azi. Probabil că principala problemă a educației din România este diferența foarte mare de calitate între rural și urban mic și marile orașe. Trebuie să le dăm copiilor șanse egale, să stimulăm inclusiv financiar ca profesori buni să se ducă în zone mai puțin acoperite. Același lucru putem să îl spunem și despre sistemul de sănătate.”

Despre analfabetismul funcțional și reforma programei „Fetița mea termină clasa a II-a acum și eu sunt îngrozit de ce i se cere să știe la vârsta asta. Noi trebuie să modificăm în proporție mare ceea ce învață copiii la școală astfel încât să ne concentrăm pe noțiunile esențiale, astfel încât cât mai puțini copii să rămână în urmă, iar pe cei care rămân în urmă să îi ajutăm. Până la clasa a VIII-a trebuie să avem grijă să deprindă noțiunile de bază. Copiii învață prea puțin să aibă o gândire critică. Trebuie să ne adaptăm la piața muncii. Soluția este să ne concentrăm pe noțiunile esențiale.”

Ministrul educației „Eu am încredere în Daniel David (actualul ministru), este o persoană care are anvergură intelectuală, a studiat foarte mult pedagogia, cunoaște sisteme diferite din lume, din Europa. Aștept proiectul de reformă cu care a anunțat că va veni.”

Despre respect și autoritate în educație „Problemele pe care le identifică sunt corecte. Problema este cine e capabil să le rezolve și care este modelul pe care îl dăm societății. Dacă vorbim de respect pentru categoria profesorilor, cred că și Președintele României trebuie să fie cineva care să impună în general respect, și nu cineva care incită la ură și care se asociază cu fel de fel și persoane care nu sunt în direcția corectă.”

Credința și familia „Ne-am botezat copiii. Suntem creștini-ortodocși, ne-am botezat copiii. Bunicii ne spuneau când eram mici să nu vorbim cu păcat și mă roade, cum e posibil ca sute de mii de oameni, care au un om în față care le spune că și-a botezat copiii, fără niciun fel de dovadă să creadă contrariul? Cum pot să meargă, cum spunea bunica, să vorbească cu păcat? Asta eu nu pot să înțeleg.”

„Am avut o conexiune cu divinitatea când eram mic. Mă duceau și părinții, și bunicii la biserică, după care mărturisesc că la 20 de ani mi se părea că eu sunt centrul universului, se mai întâmplă, și încet-încet, descoperindu-i pe alții, descoperindu-i mai bine pe părinții mei, pe bunicii mei, trecând prin diferite evenimente din viață, am început să cred că cineva mă ține în brațe.”

Despre acuzațiile privind întâlnirile controversate „Față de momentul acela sunt cred că cel puțin 10 specialiști care au dovedit că nu e niciun fel de dovadă acolo.

Mai puțin o întâlnire cu 1.000 de oameni la o recepție la ambasada Franței, nu m-am întâlnit cu domnul Coldea. În momentul în care cineva face o acuză, trebuie să o dovedească, iar dacă nu există trebuie să o ignorăm. Altfel, nu o să mai ajungem să ne înțelegem și nu o să mai vedem interesul nostru comun.”

Lupta anticorupție „Am spus public de mai multe ori, sunt zone întregi de corupție care nu sunt văzute de către Parchet și în special de DNA. O zonă este marea evaziune fiscală, o altă zonă este cea imobiliară, o zonă este cea forestieră, o zonă este cea a traficului de droguri.

Și ca primar văd că nu există un management, adică pe chestiuni similare între sectoare rezoluțiile procurorilor sunt diferite, adică nu există o coordonare care să clasifice și să dea soluții repetitive în probleme repetitive. Marea problemă e că zone de corupție nu sunt acoperite.”

Replica la promisiunile lui George Simion „Chestiunea anulării alegerilor e foarte importantă, dar un președinte care într-un dialog cu infractori din pușcării vine și promite amnistia, cred că acesta este un semnal foarte prost despre cum ar arăta justiția cu un președinte George Simion.”

 

Update ora 21:35

Întrebarea celui mai mare șahist din istorie pentru candidații la prezidențiale

Garry Kasparov: „Desigur, întrebarea mea va fi cumva în legătură cu Rusia. Dar nu este vorba doar de războiul de genocid purtat acum de regimul lui Putin, este ceva despre istorie. În anul 1917, în timpul Primului Război Mondial, aurul României, tezaurul, a fost trimis la Moscova și nu a fost returnat niciodată.

Acum întrebarea: dacă veți fi ales președinte, veți face toate presiunile legale sau folosind toate metodele disponibile prin negocieri internaționale pentru a recupera această cantitate masivă de 90 de tone de aur pentru România?

Veți cere ca Putin, care se consideră succesorul Rusiei țariste, Rusiei comuniste, să respecte obligațiile Rusiei?”

Nicușor Dan: „Toată admirația pentru Gary Kasparov, o minte briliantă care din păcate în momentul în care a încercat să se implice în politica internă din Rusia a fost acoperit de o mașină de propagandă și vocea sa nu a fost făcută auzită.

Nu e vorba de 90 de tone de aur, e vorba că e tezaurul acolo, adică sunt mărturii istorice despre prezența populațiilor românești aici în România cu secole în urmă, e o chestiune extrem de importantă, simbolică.”

Controverse europene și poziționare internațională

Andreea Dumitrache: „Aș fi vrut să îl întreb pe George Simion de ce să îl creadă că nu va pune în discuție apartenența noastră la Uniunea Europeană când a atacat constant și Comisia Europeană și Uniunea Europeană, uneori negând evidențele, cum ar fi beneficiile banilor europeni.”

George Simion, iulie 2023: „Comisia Europeană e condusă de minți bolnave, ei ne-au adus inflație, sărăcie, ei ne-au adus o pandemie inventată și pregătesc tot felul de nebunii. De la Comisia Europeană se vorbește despre identitate de gen, schimbări climatice, despre cum să inventeze noi pandemii și restricții care să ne afecteze drepturile noastre fundamentale.”

Nicușor Dan: „George Simion e absolut izolat în UE. Inclusiv Viktor Orban s-a delimitat de el. Dacă ești izolat, nu poți să negociezi alocarea banilor în programul multianual, pe politica agricolă comună, nu poți să ai un cuvânt de spus pentru aderarea europeană a Republicii Moldova. România are nevoie de un președinte care să stea pe picioarele lui și care să aibă credibilitate în fața liderilor europeni ca să poată negocia cu ei.”

Despre avort și Constituție

Andreea Dumitrache: „Ați fost întrebat dacă sunteți de acord cu introducerea dreptului la avort în Constituție, pe modelul Franței, și dumneavoastră ați răspuns așa: ‘Da, de principiu sunt pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp, dar există nuanțe pe vârsta fătului și toate astea’. Explicați, vă rog, ‘toate astea’.”

Nicușor Dan: „Da, nu a fost cea mai fericită formulare. Am explicat asta de mai multe ori, ulterior. Noi avem o lege care permite dreptul femeilor la avort, ceea ce e foarte firesc.

Această lege are și o limită a vârstei fătului, 14 săptămâni, și cred că e o formulă corectă și nu a dat naștere la dezbateri în societate. Cred că e o lege justă.

În opinia mea, atâta timp cât această lege în acest moment nu dă naștere la dezbateri în societate, ea trebuie să rămână așa cum este. Dacă la un moment dat o să fie o majoritate a oamenilor care vor dori ca acest lucru să fie trecut în Constituție, desigur, dar deocamdată nu văd necesar.”

Despre TVA și atribuțiile prezidențiale

Nicușor Dan: „Teoretic, e o decizie care e propusă de Guvern și ține de Parlament, din nou teoretic președintele poate să se opună doar o dată, cunoaștem aceste mecanisme. Numai că eu îmi doresc să fim... în sfârșit să facem ceea ce spunem, adică să ascultăm ce vor oamenii de la noi și în momentul în care un Guvern își ia un angajament să se și țină de cuvânt.”

Guvernul de după 18 mai

Robert Kiss: „Care credeți că ar fi cea mai potrivită formulă de guvern după data de 18 mai și dacă ne puteți nominaliza câteva persoane care ar fi potrivite să ocupe cele mai importante funcții într-un cabinet: premier, ministrul Finanțelor, ministrul de Externe, ministrul Apărării și ministrul Justiției?”

Nicușor Dan: „E important ca noi să avem un guvern stabil, să dăm predictibilitate pentru ca lumea financiară să aibă încredere în statul român, să stabilizăm cursul euro, ratele dobânzilor, ca românii în viața lor curentă să aibă stabilitate, să nu mai aibă creșteri de prețuri.

Al doilea lucru e că noi avem un Parlament ales acum o jumătate de an, nu e deloc potrivit pentru România să vorbim de alegeri anticipate. Nimeni, nici populația, nici firmele, nici partenerii noștri nu mai au răbdare pentru instabilitatea din România, deci va trebui să lucrăm cu acest Parlament cu șapte partide plus minorități naționale trei ani și jumătate.

Din aceste partide eu îmi doresc ca partidele pro-occidentale plus minoritățile naționale să participe la formarea unui nou guvern, să fie majoritatea din spate, pentru că președintele numește premierul. 

Vreau să fiu implicat în programul acestui guvern. Îmi doresc ca premierul să fie o persoană reformistă, cred că domnul Bolojan e foarte potrivit pentru asta, dar nu e o promisiune pentru că nu depinde doar de mine.

Nu o să vă dau nume pentru că președintele are un cuvânt și sunt partide și parlamentari care au mandat, iar discuția pe portofolii o să fie una tehnică și partidele vor avea un cuvânt. 

Nu voi gira o politică ca cea de până acum.”

Update ora 20:40

Întrebat cum l-ar caracteriza pe contracandidatul său, Nicușor Dan a lansat un atac direct:

„George Simion vinde iluzii, așa cum s-a văzut în cazul caselor la 35 de mii de euro.

Apoi se pretinde suveranist, dar în chestiunea ridicării vizelor pentru români a fost exact opusul, a pledat la Administrația americană ca românii să aibă nevoie de vize, e dușmanul economiei libere, dacă va câștiga va...”

Nicușor Dan, în dezbaterea de la Antena 3 CNN: „Tot timpul George Simion a fost cel care a pus paie pe foc”

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, participă marți, 14 mai, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, aflată în desfășurare la această oră. Contracandidatul său, George Simion, a refuzat din nou participarea și a fost filmat în Polonia, unde participă la un miting electoral în sprijinul conservatorului Karol Nawrocki. Este a treia confruntare televizată majoră pe care liderul AUR o ratează.

Atac direct la George Simion

În cadrul confruntării, Nicușor Dan l-a criticat pe George Simion pentru climatul tensionat și agresiv al campaniei electorale.

„Referitor la ce a spus că susținătorii lui au fost jigniți. Într-adevăr au fost tensiuni, s-au spus lucruri care nu ar fi trebuit să se spună nici de o parte, nici de alta.

Tot timpul George Simion a fost cel care a pus paie pe foc, pe când eu am încercat să transmit să avem o dezbatere de dialog și nu de ură și tot timpul m-am adresat respectuos”, a declarat Nicușor Dan.

Candidatul independent a susținut că, spre deosebire de rivalul său, a evitat atacurile personale și a încercat să păstreze un ton civilizat pe tot parcursul campaniei.

Atac direct la George Simion

În cadrul confruntării, Nicușor Dan l-a criticat pe George Simion pentru climatul tensionat și agresiv al campaniei electorale.

„Referitor la ce a spus că susținătorii lui au fost jigniți. Într-adevăr au fost tensiuni, s-au spus lucruri care nu ar fi trebuit să se spună nici de o parte, nici de alta.

Tot timpul George Simion a fost cel care a pus paie pe foc, pe când eu am încercat să transmit să avem o dezbatere de dialog și nu de ură și tot timpul m-am adresat respectuos”, a declarat Nicușor Dan.

Candidatul independent a susținut că, spre deosebire de rivalul său, a evitat atacurile personale și a încercat să păstreze un ton civilizat pe tot parcursul campaniei.

Angajament scris: TVA nu va crește

Un alt moment notabil al dezbaterii a fost cel în care moderatoarea Cătălina Porumbel a ridicat tema sensibilă a creșterii TVA. Jurnalista a menționat că scenariul analizat de mai multe instituții ale statului prevede majorarea TVA la 21% de la 1 iulie 2025 și ulterior la 25% de la 1 ianuarie 2026.

„Dumneavoastră ați declarat public că dați în scris că TVA nu va crește în mandatul dumneavoastră. Am hârtie, am și pix, dați în scris?” – a întrebat Cătălina Porumbel.

„Da!”, a răspuns Nicușor Dan, semnând pe loc angajamentul că TVA nu va fi majorată pe durata mandatului său de președinte.

Gesticulația și decizia de a semna în direct angajamentul au fost primite cu aplauze din publicul prezent în sală. Nicușor Dan a subliniat că stabilitatea fiscală este una dintre prioritățile sale și că România nu își permite o nouă presiune pe umerii populației și ai mediului de afaceri.

Lipsa lui George Simion, remarcată din nou

Prezența lui Nicușor Dan la această dezbatere are loc în ultima săptămână de campanie înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai. George Simion a fost invitat să participe, însă a preferat să plece din țară și să se alăture unui eveniment politic în Polonia.

Este a treia confruntare majoră la care candidatul AUR refuză să participe, după ce a lipsit și de la dezbaterile organizate de Digi24 și Pro TV. Absențele sale au fost intens criticate, în special în contextul în care campania intră în etapa finală, iar alegătorii așteaptă clarificări și angajamente publice din partea ambilor candidați.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te