Nicușor Dan, după explozia euro: „Nu orice se întâmplă în România e rezultatul unei conspirații”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 07.05.2025 - 18:48
Nicușor Dan, după explozia euro: „Nu orice se întâmplă în România e rezultatul unei conspirații” - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)
Nicușor Dan, după explozia euro: „Nu orice se întâmplă în România e rezultatul unei conspirații” - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)

Nicușor Dan, după explozia euro: „Nu orice se întâmplă în România e rezultatul unei conspirații”

SHARE

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat marți că din postura de candidat la alegerile prezidențiale a încercat să 'calmeze' fenomenul deprecierii leului și să ofere 'asigurări de stabilitate'.

Nicușor Dan, după explozia euro: „Nu orice se întâmplă în România e rezultatul unei conspirații”

El a făcut aceste precizări la Congresul Blocului Național Sindical, unde a fost prezent și contracandidatul său, George Simion. Președintele AUR a susținut că 'psihoza' declanșată prin deprecierea leului a fost o 'mișcare electorală cât se poate de penibilă' și că, din informațiile pe care le are, 'au fost anumite companii care au pariat împotriva' leului.

Citește și Nicușor Dan a prezentat un sondaj pentru Turul 2. Cum ar vota românii? Care e explicația?



'Nu orice se întâmplă în lume sau în România este rezultatul unei conspirații. Am avut același efect după alegerile din noiembrie.

Vă aduc aminte conferința mea de ieri, în care am încercat, din poziția mea de candidat la Președinție, să calmez acest fenomen și să dau asigurări de stabilitate. Pe de altă parte, dacă ne uităm la oameni care promit că vor face, trebuie să ne uităm la ce au făcut ei. Iar eu sunt cel care am luat o Primărie a Capitalei cu datorie curentă de trei sferturi din venitul ei anual și am adus-o la un rating cu patru trepte peste ratingul național', a afirmat Nicușor Dan.

Citește și George Simion spune că în mandatul lui România intră în faliment. „Vom merge degeaba la bancomat”

Edilul general a dorit să contrazică și acuzațiile aduse de George Simion, conform căruia în mandatul său ar fi crescut datoria Primăriei Capitalei. În acest sens, edilul general a subliniat că PMB nu mai are datorii curente.

'E logic să ai datorii, în momentul în care împrumuturile se duc în dezvoltare. Eu am spus că nu avem datorii curente și am spus că acum câteva zile statul român a încercat să se împrumute de 500 de milioane și nu a venit nimeni. Iar acum trei săptămâni, PMB a încercat să emită bonduri de 500 de milioane și s-a subscris de două ori. Asta e diferența între a fi serios și a nu fi serios', a spus Nicușor Dan.

El a opinat că, în vederea 'echilibrării' bugetului, sunt necesare: combaterea marii evaziuni fiscale, absorbția fondurilor UE, reducerea cheltuielilor statului și controlul companiilor de stat. Nicușor Dan a precizat că în acest fel vor putea fi alocate fonduri inclusiv pentru înzestrarea armatei, ca măsură pentru descurajarea unor eventuale conflicte.

'De aici vine echilibrul financiar care să permită bani și pentru militari, și pentru toate nevoile societății', a subliniat el.

Potrivit acestuia, politica de înzestrare a României 'a neglijat capacitățile de producție' internă, deși industria are 'potențialul' de a produce.

'Am vizitat șantierul naval din Constanța, care produce nave comerciale, dar poate să producă oricând nave militare. Avem un potențial pe aeronautic, avem un potențial pe vehicule, avem un potențial pe muniții, pe pulberi.

Există acest potențial. Într-adevăr, politica de înzestrare a României de până acum a neglijat capacitățile de producție din România. Este un adevăr și tocmai de aceea românii au votat schimbare, pentru ca lucrurile acestea să se schimbe.

Dar dacă vorbim de procesul de reînarmare al UE, mai este nevoie de încredere în România. Și întrebarea pe care eu o adresez societății este: pe care din aceste două opțiuni partenerii noștri europeni vor avea încredere în România', a întrebat el.

Nicușor Dan a mai declarat că în mandatul său de edil general au fost înlocuiți 200 de kilometri de conductă magistrală de termie, comparativ cu un total de 120 de kilometri schimbați în mandatele primarilor anteriori.

'Ce poate să facă președintele? Poate să facă două lucruri. El are în mână un instrument foarte puternic: influența sa în justiție, care înseamnă posibilitatea sa de a lupta cu corupția, care paralizează multe sectoare, inclusiv zona de achiziții publice. Doi - președintele poate să dea o viziune de o etapizare a investițiilor pe care statul român le face în infrastructură, pentru ca ele să fie coerente, pentru ca să nu mai vedem investiții care de fapt nu produc valoare economică', a mai spus el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te