Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană', a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul român independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al PE.
Nicu Ștefănuță, la Strasbourg: „România se află într-un pericol mortal” după rezultatul primului tur
'Am crezut în candidatura lui Nicușor Dan de la început. L-am sprijinit, pentru că prezenta garanția onestității, garanția drumului european al României, garanția unei președinții care să ne mențină drepturile pe care le avem și să ne ducă mai departe.
Citește și Nicușor Dan anunță că merge la dezbateri cu George Simion: ”așteptăm ofertele de la televiziuni”
Mă bucur tare mult și-l felicit pe candidatul Nicușor Dan că a intrat în cursă și a trecut în turul doi.
Este o victorie meritată și i se datorează aproape exclusiv lui, muncii și tenacității lui de peste 20 de ani', a afirmat Ștefănuță la o conferință de presă pentru jurnaliști români în Parlamentul European, alături de eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană.
Citește și Interdicţia lui George Simion de a intra în Moldova, discutată în instanţă după alegeri
'Acum avem un pericol mortal. Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană. Ați văzut știrile - BNR a infuzat piața cu foarte mulți bani, pentru că rezultatul de duminică, cu peste 3.500.000 de voturi pentru candidatul extremei drepte, a avut deja efecte economice', a adăugat eurodeputatul, de asemenea membru al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană.
'Sunt mândru că m-am alăturat mesajului candidatului independent Nicușor Dan, pentru că am văzut în acest mesaj o garanție a drumului nostru european fără nuanțe, fără devieri spre Est. O garanție a faptului că va lupta pentru cetățenii români, pentru drepturile lor și pentru prosperitatea noastră. A demonstrat-o, de altfel, și în Primărie, în ceea ce a făcut la București, în ceea ce privește finanțele Bucureștiului, în privința lucrărilor publice', a afirmat Ștefănuță.
'În următoarele două săptămâni voi fi și eu pe teren, voi merge și eu acasă, voi încerca să recuperăm diferența, de exemplu, dintre urban și rural. Foarte multă lume a stat acasă și n-a votat în primul tur. Lumea trebuie să înțeleagă care sunt toate efectele acestea asupra drumului nostru european, asupra prosperității noastre', a adăugat el.
Potrivit acestuia, a încercat încă de la primul tur să mobilizeze tinerii să iasă la vot. 'Misiunea însă rămâne, pentru că am văzut că alte grupuri de vârstă au participat și mai mult la vot. Am văzut că 45-65 a fost grupul predominant de vârstă, dacă nu mă înșel. Eu cred că și tinerii României merită să aibă o voce. Pun poate pe seama și concediului prelungit, 1-4 mai. Sunt mai mulți factori (...) Multe din chestiunile economice poate n-au fost suficient de clar prezente în campanie, dar eu sunt convins că tinerii vor fi masiv prezenți la vot pe 18 mai. Este misiunea mea, fiind și un om care a fost ales predominant de oameni tineri, de oameni moderni, de oameni mai din zona progresistă. Mă voi lupta ca votul lor să fie adus de partea bună și este de partea bună', a subliniat Ștefănuță.
În același timp, el a ținut să sublinieze că 'oamenii care au votat altfel sau care n-au votat deloc nu ne sunt inferiori'.
'Au pur și simplu alte informații. Fiecare stă pe TikTok-ul lui. România este o țară cu pătrunderea acestei rețele de aproape zece milioane de conturi. Ca să avem un președinte democrat, european, trebuie să trecem un pic podul spre celelalte generații, spre ceilalți oameni, spre oamenii care n-au votat, și să le înțelegem problemele. Cred că problemele sunt în mare parte de ordin economic, social și de securitate. Oamenii se simt nesiguri în privința pensiilor, în privința veniturilor, deși venitul național a crescut în medie. Avem țara cu cele mai multe salarii minime. Chestiunile astea trebuie reglate: oportunitățile tinerilor, locuințele sociale, nu casa la 35.000 euro, ci proiecte serioase de locuințe sociale', spus eurodeputatul român.
'Toate aceste chestiuni trebuie să aibă un răspuns în campania pentru prezidențiale. Veți zice: dar ce-are de-a face președintele cu chestiunile astea economice? Fiind cel mai votat om din România, președintele devine automat și politicianul principal din toată țara și evident reglează toată dinamica politicii din România', a adăugat el.