Ministrul USRPLUS Ghinea are încredere în controalele pesedistului Bădălău, fost hoț de grâne

DE Mircea Marian | Actualizat: 14.06.2021 - 12:59
Foto: Inquam

Ministrul USRPLUS al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și-a exprimat încrederea în corectitudinea controalelor Curții de Conturi, coordonate de pesedistul Niculae Bădălău.

SHARE

”Relaţia instituţională dintre ministerul pe care-l conduc şi această Autoritate de Audit este foarte bună. Chiar zilele trecute m-am întâlnit cu şeful Autorităţii de Audit şi cu mai mulţi auditori, printre care şi domnul Bădălău.

Avem o relaţie instituţională foarte bună si discuţia a fost despre care va fi procesul de auditare din PNRR. Sunt optimist. Nu e decizia mea cine este acolo, este decizia statului român. Autoritatea de Audit este o instituţie care performează, totuşi.

Aşa cum noi ( Ministerul Fondurilor Europene - n.red.) suntem punctul de legătură al  Comisiei Europene pe modul în care se face programarea, se cheltuie banii, aşa sunt ei punctul de legătură al Curţii de Auditori a Uniunii Europene.

Această Autoritate de Audit nu ia decizii politizate, tocmai pentru ca îi controlează şi pe ei cei de acolo (Bruxelles- n.red.). 

Sunt obligat să am încredere şi chiar am”, a spus Cristian Ghinea, la Prima TV.

Fostul senator PSD Niculae Bădălău este vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. În 1988, Bădălău a fost condamnat pentru că a furat patru saci cu grâu dintr-un depozit al statului. Bădălău a primit la acea vreme o pedeapsă de un an de închisoare, pe care nu a mai executat-o, pentru că Nicolae Ceauşescu, cu ocazia aniversării a 70 de ani, a amnistiat toate condamnările mai mici de 10 ani. Bădălău apucase totuşi să stea două săptămâni în arest.

Autoritatea de Audit e condusă de un preşedinte şi de doi vicepreşedinţi numiţi politic. Şeful instituţiei e Lucian Dan Vlădescu, promovat de PSD în 2017, în plină era Dragnea. Între 2012 şi 2013, Vlădescu a condus Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), fiind numit în această funcţie de premierul de atunci Victor Ponta, la insistenţele lui Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru News.ro.

În vara lui 2013, Vlădescu a demisionat cu scandal din fruntea ANRMAP, după ce a susţinut modificarea legii, astfel încât pragul pentru achiziţii directe, fără licitaţie, să fie ridicat de la 15.000 de euro la 100.000 de euro.

Florin Tunaru, originar din Teleorman, e vicepreşedintele Autorităţii de Audit tot din 2017. Acesta a lucrat cu Liviu Dragnea la CJ Teleorman, ca şef de serviciu şi, ulterior, director executiv la Direcţia de Contabilitate. În perioada 2010-2011, Tunaru l-a consiliat pe şeful CJ Teleorman Liviu Dragnea în domeniul financiar-contabil şi al finanţelor publice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te