Ministrul Mediului a semnat Memorandumul pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.05.2024 - 18:22
Ministrul Mediului a semnat Memorandumul pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov - Foto: Facebook

Ministrul Mediului a semnat Memorandumul pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov și a declarat că „rolul social al pădurilor din jurul marilor oraşe este cel care trebuie să primeze şi este datoria noastră să ne asigurăm că acest lucru se şi întâmplă cu adevărat”.

SHARE

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet şi Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde au semnat joi Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor, document ce presupune şi adoptarea legii pentru protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a capitalei.

Ministrul Mediului a semnat Memorandumul pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov

„Nu ai cum să nu susţii o astfel de iniţiativă, deoarece pădurile din jurul marilor oraşe reprezintă un factor de echilibru în societate. În condiţiile în care efectele schimbărilor climatice se fac din ce în ce mai simţite, mai multă pădure înseamnă mai puţină poluare, dar şi un loc pentru recreere absolut necesar pentru cea mai mare aglomerare urbană din România.

Aşadar, rolul social al pădurilor din jurul marilor oraşe este cel care trebuie să primeze şi este datoria noastră să ne asigurăm că acest lucru se şi întâmplă cu adevărat. De aceea, îi felicit pe toţi cei care au pus umărul la realizarea acestui proiect fără culoare politică şi din care întreaga comunitate are de câştigat”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, consideră esenţială ocrotirea pădurilor periurbane.

„Ministrul Fechet nu este doar semnatar al acestui memorandum, ci a acceptat încă de la bun început, în calitate de deputat, să fie şi iniţiator al legii pe care noi am depus-o în 2023, în Parlament. După ce, acum o lună, am făcut pivotul pe noul cod silvic din cauza faptului că ajunsesem într-un blocaj la comisia pentru agricultură a Camerei, a acceptat să fie şi printre autorii amendamentelor legate de Centura Verde Bucureşti-Ilfov.

În tot acest timp, Ministerul Mediului a susţinut în mod oficial demersul nostru, încă din mandatul lui Tanczos Barna, care, la rândul său, în calitate de senator, se regăseşte şi domnia sa printre iniţiatori. De asemenea, Memorandumul semnat astăzi creează premisele pentru crearea de centuri verzi şi pentru alte oraşe ale ţării. Pădurile Bârnova, din Iaşi, Hoia, din Cluj sau Trivale, din Piteşti sunt doar trei astfel de exemple. Ocrotirea pădurilor periurbane este esenţială pentru un mediu sănătos în marile oraşe”, afirmă Găvan.

În contextul poluării dramatice din Bucureşti şi al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice, reunite într-un demers APOLITIC sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde şi având sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, au venit în întâmpinarea politicienilor şi a autorităţilor cu Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor.

Documentul (https://bit.ly/3wLmxKp), în şapte puncte, conţine amendamentele la noul cod silvic şi sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte oraşe, cât şi soluţii atât la poluarea din Bucureşti şi judeţ, dar şi la cea din restul ţării.

Printre ele se numără realizarea şi adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului Judeţean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucureşti şi alte oraşe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Anterior, Memorandumul a fost semnat şi de preşedinţii de partide Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Dragoş Pîslaru şi Ramona Strugariu (REPER), cât şi de primarul capitalei, Nicuşor Dan, şi de Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov.

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde face iarăşi apel la preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu şi îl invită - constant, încă de acum jumătate de an -  să se alăture şi să semneze Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor, PSD fiind singurul partid nesemnatar.

Centura Verde Bucureşti-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare, dar şi de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu. Printr-o petiţie online care a strâns deja peste 11900 de semnături (https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde), Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetăţenii să se alăture pentru a solicita decidenţilor politici şi executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor. 

Pe 29 aprilie 2024, Senatul a adoptat, în cadrul votului comun pentru noul cod silvic, cu 87 de voturi pentru, un vot împotrivă şi trei abţineri, amendamentele pentru protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov. Ministerul Mediului susţine oficial demersul, alături de parlamentari din tot spectrul politic.

Senatul a votat şi pentru accesul liber în pădure pentru recreere, subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spaţiul public în ultima jumătate de an şi pentru care platforma civică a dus o intensă activitate de advocacy. De asemenea, Senatul a votat şi pentru protejarea şi conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Naţional prin noul cod silvic. 

Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te