Ministerul Finanțelor nu dă bani pentru căldura din București. Dan: Primăria va plăti datoriile

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 26.11.2021 - 20:32
Ministerul Finanțelor nu dă bani pentru căldura din București. Dan: Primăria va plăti datoriile

Ministerul PSD de Finanțe nu este dispus să acorde Primăriei București un sprijin financiar în valoare de 1 miliard de lei pentru subvenționarea facturilor la căldură din această iarnă. Nou ministru a fost ironic cu primarul Nicușor Dan.

SHARE

Noul ministru PSD al Finanțelor a susținut că Primăria București trebuie să se descurce singură în chestiunea creșterii prețurilor la gigacalorie și l-a ironizat pe Nicușor Dan, pentru că nu ar fi „gospodar”. 

Reacția lui Adrian Câciu a venit după ce primarul Capitalei a cerut 1 miliard de lei de la Guvern pentru, în contexul în care explozia prețurilor la energie electrică și gaz natural va duce la creșterea facturilor de căldură pentru bucureșteni. Suma de la bugetul central ar urma să acopere diferența dintre subvenția dată de Primărie și prețul real.

Ministrul Finanțelor a susținut că trebuie să discute „foarte serios și aplicat” cu Nicușor Dan cu privire la subvenția pentru termoficare. Adrian Câciu a afirmat că Primăria Capitalei are bani, dar nu îi administrează bine. 

„Este foarte simplu să spunem că alocăm bani. Să știți, Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute prin hotărâri de Consiliu General, pe baza rectificării bugetare interne și locale, putea să rezolve problema.

Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu domnul primar general pentru că este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dumneavoastră. Și nu avem nicio vină că cineva nu e gospodar, că nu are bani, că cineva nu finanțează dacă trebuia să finanțeze”, a afirmat Adrian Câciu

 

Nicușor Dan: Dorim să avem o predictibilitate a sumelor pe care le vom primi ca ajutor de la Guvern pentru subvenţionarea căldurii.

În replică la afirmațiile ministrului Finanțelor, Nicușor Dan a arătat că e pentru prima dată în ultimii ani când Primăria București va plăti integral datoriile către Termoenergetica, dar nu poate acoperi singură diferența dintre prețul real al gigacaloriei și suma plătită de bucureșteni. 

„Asta este o noutate în execuţia bugetului Capitalei, imediat ce vom primi cotele defalcate din impozitul pe venit, în 10 decembrie se va întâmpla prima oară ca Primăria Capitalei să plătească toţi banii pe care s-a angajat să îi plătească prin buget, adică 950 de milioane. În acel moment, 10 decembrie, nu vom mai avea datorii ale Primăriei Bucureşti către Termoenergetica.

Şi, de asemenea o noutate, în sfârşit se plătesc cei 950 de milioane de lei subvenţie integral, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani. Au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, 600 de milioane, şi de acolo toate problemele cu care ne confruntăm noi azi”, a declarat primarul Bucureștiului. 

Nicușor Dan a menționat că începând de la 1 ianuarie  situaţia se schimbă, pentru că factura lunară pe care va trebui să o plătească municipalitatea nu o să mai fie de nivelul 120-130 de milioane, ci dublu, 250 de milioane.

„Noi primim de la Guvern în fiecare lună între 300 şi 350 de milioane, subvenţia la transportul public este cam 100 de milioane, deci numai aceste două subvenţii ar depăşi banii pe care îi primim de la Guvern.

De aceea este important ca noi în cursul lunii decembrie, împreună cu Guvernul, să avem o predictibilitate a sumelor pe care le vom primi ca ajutor de la Guvern pentru subvenţionarea căldurii”, a precizat primarul general.

După reacția lui Nicușor Dan, noul premier Nicolae Ciucă a anunțat sâmbătă, de la ora 10.00, o primă întâlnire oficială cu primarul Capitalei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te