Meleșcanu a fost susținut de PSD, iar Gorghiu de PNL, USR, UDMR și ALDE.
În primul tur, Teodor Meleșcanu a obținut 67 de voturi, iar Alina Gorghiu doar 49. Pentru a fi ales din primul tur, Meleșcanu avea nevoie de 68 de voturi.
Ion Popa, susținut de ALDE, a obținut în primul tur doar 13 voturi și a fost eliminat din competiție. Ulterior, ALDE și-a declarat sprijinul pentru Ghorghiu.
Înainte de votul în primul tur, liderul grupului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că propunerea făcută de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu, încalcă Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului.
„Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea Regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură, vă rog să luaţi act de acest lucru”, a spus Tăriceanu.
Meleșcanu i-a amintit lui Tăriceanu că a ajuns președintele Senatului cu sprijinul PSD, deși nu făcea parte din acest partid.
„Nu e vorba de nicio afiliere, aduceţi-vă doar aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD şi ales preşedintele Senatului, în 2016, şi vă rog să vă aduceţi de asemenea aminte că, atunci când şi-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de către PSD, dânsul fiind la liberali, şi a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului”, s-a apărat fostul ministru de Externe. Meleşcan