Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.12.2023 - 20:31
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II - Foto: Pexels/maitree rimthong

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Demnitarul a anunţat că este vorba numai despre "speculaţii şi zvonuri".

SHARE

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Demnitarul a anunţat că este vorba numai despre "speculaţii şi zvonuri", care nu ne aduc niciun beneficiu.

"Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu", a subliniat ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II

El a reafirmat, însă, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

"Echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de Coaliţie.

Citeşte şi: PNL se opune impozitării pensiilor private de pe Pilonul II cu mai mult de 10%

Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare", a mai arătat Boloş, conform Agerpres.

Reacţia ministrului Finanţelor vine după ce două organizaţii, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), au solicitat Guvernului să nu amâne creşterea de la 3,75% la 4,75% a contribuţie la Pilonul II de pensii, citând informaţii apărute în spaţiul public care fac referire la amânarea până în 2026 a acestei majorări.

Citeşte şi: Contribuția la pilonul II de pensii va crește la 4,75%. Cum afli câți bani ai în conturi

Potrivit APAPR, Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble faţă de inflaţie.

Participarea la sistemul de pensii administrat privat este obligatorie atunci când o persoana de până în 35 de ani începe să muncească. Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii, aderarea este opțională.

Contribuţia la fondul de pensii administrat privat este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii. La Pilonul II (pensia administrată privat) ajung în prezent la 3,75% din baza de calcul (venitul brut lunar).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te