MApN ar vrea să atace în contencios decretul lui Iohannis privind șefia Statului Major

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2018 - 12:10
Ministrul Apărării, Gabriel Leș. Sursa: Facebook

Ministerul Apărării Naționale (MApN) ar lua în considerare să atace decretul de prelungire a mandatului generalului Ciucă la șefia Statului Major în contencios administrativ, potrivit unor surse guvernamentale, citate de GMedia.ro.

SHARE

Ministerul Apărării ar lua în calcul varianta acțiunii în contencios ca să nu fie obligat să aștepte finalul procesului pentru a anula efectele decretului. După plângerea prealabilă, ministerul poate cere suspendarea decretului. Acțiunea de suspendare se judecă, de regulă, cu celeritate. Dacă o astfel de acțiune ar fi admisă, Nicolae Ciucă și-ar pierde poziția de șef al Statului Major până la judecarea cauzei.

O ipoteză similară a avansat și Bogdan Chireac, jurnalist apropiat de PSD, la Antena 3: „Și eu cred că un decret emis nelegal nu ar trebui publicat în Monitorul Oficial. Odată ce a fost publicat, probabil că va fi atacat în contencios”. 

Nici Guvernul nu exclude atacarea decretului la Curtea Constituțională a României (CCR). Vineri, premierul Viorica Dăncilă a declarat că președintele Klaus Iohannis nu are atribuția de a prelungi mandatului șefului statului major, ci că, potrivit legii, atât numirea, cât și prelungirea mandatului se face numai la propunerea ministrului apărării cu avizul primului-ministru. „Decretul nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională”, a spus Dăncilă. 

Decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă în fruntea Statului Major al Armatei a fost publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, după ce a fost blocat timp de o zi la Camera Deputaților. Președintele Iohannis a anunțat, vineri, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că a respins propunerea ministrului Apărării, Gabriel Leș, la Statul Major, pentru că generalul Dumitru Scarlat nu îndeplinea condițiile legale. 

”Această propunere nu respectă rigorile legii. CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării, o situație foarte neplăcută, care arată, o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. În situația în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului Major al Armatei. Deci nu există o propunere pentru șeful Armatei. Mandatul generalului Nicolae Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședința CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia, am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al armatei pentru generalul Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase. Armata României trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul ședinței CSAT.

Leș îl propusese în fruntea Statului Major pe generalul Dumitru Scarlat, actual șef al reprezentanței României la NATO și UE. 

Șeful Statului Major trebuie să fie, potrivit legii, un locțiitor al acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale Armatei (terestru, aerian, naval). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te