Dan: Vi se pare normal să fiți însoțit la depunerea candidaturii de Sorin Constantinescu, regele păcănelelor?
Simion: Îmi pare rău că nu este Sorin aici. Constantinescu este un bun specialist, este bunic, tată de preot. S-a retras din industria jocurilor de noroc văzând cât de nocive sunt.
Nicușor Dan: „Până la urmă a fost sau nu un plan de marketing ăsta cu 35.000 de euro?”
George Simion: „La fel ca și cum mersul dvs la coafor sau unde ați fost pentru a vă tunde a fost un plan de marketing. Nu înseamnă cum ați dezinformat dvs că acest program nu va fi implementat.”
UPDATE 22.26:
Conflict pe tema „sistemului” și a influenței serviciilor
Dan a lansat o întrebare incomodă: „Dacă așa-zisului sistem i-ar fi fost frică de dvs. de ce v-ar da Ciolacu voturi să intrați în turul 2?”
Simion a reacționat: „Minciuni și marote.”
Dan a punctat ferm: „Dacă ați fi anti-sistem precum pretindeți nu l-ați fi pus pe listă pe George Becali, care a furat teren de la statul român, pe domnul Chelaru, condamnat pentru că a furat apartamente de la stat, nu l-ați fi pus pe Mugur Mihăescu, colaborator al Securității, pe domnul Lasca, condamnat pentru violențe, nu l-ați fi luat pe Petrișor Peiu, consilierul lui Adrian Năstase. Dacă așa-zisului sistem i-ar fi fost frică de dvs. de ce v-ar da Ciolacu voturi să intrați în turul 2? De ce în campania din turul 1 conturile de social media, al meu și al lui Ponta au fost atacate și nu al vostru. De ce dosarul violului de la școala de vară continuă să treneze?”
Simion a replicat: „Domnul Nicușor Dan, care merge în studiourile lui Dan Voiculescu, își permite să spună minciuni despre colegii mei cu care mă mândresc. Mugur Mihăescu nu a fost colaborator al Securității. Să vorbim de Matei Păun și rusianismul lui. A înșirat minciuni și marote.
Dumnealui folosește, nu știu dacă prin Păun sau direct, boți. Eu așa sunt informat și foarte multe conturi de socializare au explodat în ultima perioadă. Marcel Ciolacu nu a dat niciun vot către AUR. Câștigătorul alegerilor din noiembrie a fost Călin Georgescu. Voi ați anulat alegerile cu Coldea și generalii din spatele tău, cu Klaus Iohannis. Nu mai merge să conduceți România prin frică.”
Dan a răspuns concis: „Diferența între politicianism și politician sunt faptele. Ați aruncat cu vorbe.”
Simion: „Sunt mai bun ca dvs la aruncat cu vorbe!”
Dan: „Exact!”
Problemele din sănătate: rujeola și accesul la tratament
Simion a comentat: „Rata mică de vaccinare împotriva rujeolei nu se datorează unor zvonuri, diferă de regiuni. Ține de autorități, de cadre medicale și cei care conduc instituții medicale. Să lăsăm specialiștii să conducă aceste unități. Să putem meritocrația pe primul plan și să oferim acces medical și urgent tuturor pacienților, nu să aștepți după o radiografie 2-3 luni pentru că unii intră peste rând. Sunt probleme mari cu rețetele compensate. Mulți bani care se scurg din bugete, dar medicamentele nu ajung la populație.”
Dan a replicat cu o analiză clară: „Să ne uităm în trecut. Spitalele administrate de PMB arată puțin mai bine decât cele din sistemul administrat din MS. Sunt mulți pacienți care vin din afara Bucureștiului. Ce ar trebui făcut la firul ierbii în orașe mici și sate? Ține de modul în care CNAS decontează. Încurajăm oamenii să vină la spital, suprasolicităm spitalele în loc să facem răspândit la întreaga țară. Legat de vaccinare, cred că și politicienii, oameni cu influență, au rolul lor. Din nou, Călin Georgescu pe care îl reprezintă Simion spune că el știe mai bine decât un medic ce să facă cu corpul. Eu cred că un medic știe mai bine.”
Simion a conchis cu o frază tipică retoricii conspiraționiste: „Ce frică a generat un singur om pentru un sistem găunos care a distrus România. Au aceeași atitudine dictatorială față de sistem.”
Dan a punctat clar: „Una din multe ipocrizii este abordarea lui Simion privind sistemul.”
Simion: „Care este motivul pentru care ați recomandat vaccinarea anti-Covid.”
Dan: „Eu le-am spus oamenilor că au libertatea să facă ce vor și că eu m-am vaccinat.”
UPDATE 22:16: Strategii pentru păstrarea medicilor în țară
Întrebat ce măsuri ar lua pentru a convinge tinerii medici să rămână în România, Nicușor Dan a vorbit despre lipsa unei strategii naționale coerente: „Ăsta este rolul președintelui în sănătate, economie, educație, justiție. Să aducă specialiștii.” El a evidențiat faptul că finanțarea trebuie orientată către medicina preventivă și primară: „Spitalele trebuie să trateze mai puțin pentru că medicul de familie, policlinica și spitalele orășenești să facă mai mult pe cazurile ușoare.”
George Simion a preferat din nou să atace, fără să ofere soluții clare: „Specialiștii domnului Dan au ajuns la DNA, cazul Sivache.” A continuat cu generalități despre caravana medicală AUR, fără a propune măsuri sistemice.
Replica lui Dan a fost precisă: „Acuze politicianiste fără dovadă.”
Vaccinarea și știința, între rațiune și discurs populist
Întrebat despre politicile publice în privința vaccinării, Dan a fost tranșant: „Trebuie să promovăm mult mai mult știința în societate.” A subliniat încrederea în specialiști: „Tot timpul să avem încredere în specialiști.”
Simion, în schimb, a reluat un discurs anti-știință și individualist: „Nu știe Ciolacu sau Dan mai bine decât părinții.” A insistat pe ideea deciziei personale, cu accente de neîncredere față de instituțiile medicale.
Când Dan a spus că „multă lume s-a vaccinat și pandemia a fost învinsă”, Simion a răspuns ironic: „Eu credeam că pandemia a fost învinsă când a început războiul.”
Răspunsul lui Dan a fost ferm: „Acesta este tipul de discurs anti-știință care duce dezinformare în societate.”
Familia, între susținere și manipulare
La întrebarea privind referendumul pentru familie și sprijinul pentru familiile monoparentale, Simion a răspuns: „Am votat da. Categoric trebuie să susținem familiile monoparentale.”
Nicușor Dan a ales o abordare echilibrată: „Nu am comunicat public cum am votat, cred că a fost o tensiune legitimă în societate. E nevoie de oameni care să fie mediatori.” A punctat ferm: „Răspunsul la a doua întrebare este afirmativ.”
Update 21.55: România poate ajunge la 7% deficit anul acesta, a declarat, joi, candidatul independent la prezidențiale, Nicușor Dan. El a făcut apel la 'o discuție rațională despre deficit și despre cum putem să ieșim din această previziune sumbră de TVA 25%'.
'Eu cred că România are spațiul să ajungă la 7% deficit în 2025 și nu 9,2 - 9,3% la care ne raportăm în momentul ăsta', a afirmat Nicușor Dan, la dezbaterea electorală de la Euronews România.
În ceea ce privește înzestrarea armatei, el a pledat pentru o alocare de 2,5% din PIB pentru acest domeniu.
Update 21.50: Întrebare: Ce veți face pentru respectarea dreptului de a avea o familie a persoanelor de același sex?
Dan: Chestiunea trebuie reglementată. Dacă printr-o lege a parteneriatului civil, sau punctual. E o dezbatere pe care societatea trebuie să o aibă. Acest drept trebuie să existe.
Simion: În România, o țară creștină, căsătoria are loc între un bărbat și o femeie. Va rămâne așa cât timp sunt la conducerea țării. Dacă va exista o majoritate care să ceară parteneriate civile și alte chestiuni, vom respecta democrația. Nu este atribuția CEDO să reglementeze căsătoria și adopțiile de copii în țara noastră sau alte state UE. Voi lupta pentru opinia majoritară a populației din România.
Update 21.34: Poziții radicale privind libertatea presei
Întrebat cum va garanta libertatea presei, George Simion a răspuns: „Depinde ce fel de evenimente. Eu cred că este opțiunea fiecărei organizații să impună reguli. Noi nu ne-am dorit ca Antena3 să intre în sediul AUR, dar nu i-a împiedicat nimeni să relateze de afară.
Eu cred că Antena3 este toxică dar nu voi cere niciodată oprirea emisiei cum s-a întâmplat ieri cu RTV. CNA este o rușine pentru liberatea de exprimare. Ce s-a întâmplat în ultimele luni, încercarea statului polițienesc de a cenzura jurnaliști și influenceri, nimeni nu dă voie unei rețele de socializare sau unui guvern să aplice cenzura.”
Justiție și conexiuni controversate
În cadrul dezbaterii, Nicușor Dan a ridicat problema conexiunilor lui George Simion cu clanuri interlope: „Crede un aspirant la președinție că este în regulă să apară pe TikTok cu membri ai clanurilor interlope?”
Răspunsul lui Simion a fost: „Eu discut liber cu români [...] Nu există cel puțin unul din clanurile menționate de dvs. Eu discut liber cu românii pe TikTok, nu machiat la televiziunile varanului, discut liber și nu întreb cine sunt.”
Dan a clarificat ulterior: „Eu nu vorbesc de oameni săraci din România ci de clanurile care terorizează oameni săraci.”
Simion a răspuns printr-un atac politic: „Vă lăudați cu fapte în spate, ați condus această urbe și nu ați făcut nimic pentru victimele consumului de droguri, pentru spitale. Prietenii dvs din poliție și servicii fac genul ăsta de acțiuni și folosesc poliția politică pentru a pune în cătușe oameni precum Georgescu.”
Dan a replicat: „Iar o dăm în politicianisme, doar constat. Eu conduc Bucureștiul, nu Poliția Română.”
Poziții controversate despre Moldova și Ucraina
George Simion a afirmat: „România a suferit de pe urma unui rapt. Avem 2 state cu populație majoritar românească. [...] Soluția este unirea, nu soluții surogat. Cât privește relația cu Ucraina, ei au nevoie de ajutorul nostru și nu noi de ajutorul lor.”
Răspunsul lui Nicușor Dan a fost clar: „Republica Moldova trebuie sprijinită necondiționat.”
Poziții vagi privind combaterea propagandei Kremlinului
La întrebarea privind combaterea narațiunilor false pro-Kremlin, Simion a evitat să răspundă concret și a spus: „Trebuie să fie curățenie în instituții, de la ANCOM la servicii de securitate care nu-și fac datoria și vin cu compuneri în CSAT.”
Dan a indicat soluții punctuale: „Statul român trebuie să colaboreze cu firme românești care sunt lideri globali în domeniul securității cibernetice. Colaborarea cu UE și NATO privind războiul hibrid.”
Politica externă și parteneriatul strategic
Simion a afirmat: „UE este un spațiu economic comun [...]. Mă voi lupta pentru drepturile românilor și împotriva ideei că trebuie să avem o armată europeană. [...] voi milita pentru această unitate, nu pentru intrarea UE și SUA într-un conflict inutil.”
Dan a punctat diferențele: „România trebuie să fie membru activ UE [...], să sprijine aderarea Moldovei și programul de reînarmare al UE.”
Discuția a deviat înspre ironii personale:
Simion: „Pe cine cunoașteți la Washington?”
Dan: „Să știți că nu-l cunosc foarte bine pe Donald Trump, însă cred că nu apreciază: slugărnicia.”
Poziții divergente privind apărarea
Simion a afirmat: „Fac apel la mamele din România să nu-și trimită copiii la război.”
Dan a punctat ferm: „Trebuie să ai o armată puternică gata de război ca să poți apăra pacea. Trebuie să preîntâmpini un război ca mamele de care spune să nu-și trimită copiii la război.”
Update 21.21: Simion refuză sprijinul pentru Ucraina: „România nu va da niciun leu pentru alte țări”. Nicușor Dan avertizează: „Ce parteneriat vom avea când noi vom avea nevoie de ajutor?”
Candidatul AUR, George Simion, a stârnit îngrijorare și reacții critice în timpul dezbaterii de joi seara, organizate de Euronews, unde a afirmat că România ar trebui să adopte o poziție de neutralitate în fața agresiunii Rusiei și să nu sprijine Ucraina. Poziția sa a fost ferm contestată de contracandidatul său, Nicușor Dan, care a subliniat că securitatea României este direct legată de deznodământul războiului de la graniță.
Nicușor Dan: „Securitatea României și a Moldovei depinde esențial de cum se va sfârși războiul din Ucraina”
„Fără discuții. Securitatea României și a Moldovei depinde esențial de cum se va sfârși războiul din Ucraina. Doresc să se termine cu o pace justă care să convină Ucrainei, altfel dăm drumul la alte tensiuni regionale”, a spus Nicușor Dan.
El a pledat pentru participarea României la programul european de reînarmare și atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea industriei naționale de apărare.
Simion: „Poziția noastră față de războiul de agresiune al Rusiei este neutralitatea”
În replică, George Simion a declarat:
„Țara mea este România. Voi vota numai în concordanță cu interesul națiunii române și fără a prioritiza alte state. [...] Poziția noastră față de războiul de agresiune al Rusiei este neutralitatea, nu escaladarea, nu alimentare cu arme, și alinierea perfectă cu administrația Trump.”
Tensiunile au crescut după ce Nicușor Dan a cerut o clarificare:
„Vreau să înțeleg bine, domnul Simion spune că dacă UE votează un sprijin pentru Ucraina, România se va opune?”
Simion a confirmat indirect, acuzând actuala diplomație de obediență față de Bruxelles:
„Europa nu există ca o entitate, sunt 27 de state care compun UE. Poziția noastră în Consiliul European trebuie să fie în acord cu interesele naționale și nu în genunchi precum Iohannis a reprezentat România.”
Răspunsul lui Nicușor Dan a fost ferm:
„Mie îmi e clar. Cu Simion președinte, România va bloca ajutorul pentru Ucraina. Ce parteneriat putem avea când România va avea nevoie de ajutor?”
George Simion a încheiat fără ezitare:
„România nu va da niciun leu pentru alte țări, ci se va concentra pe propria populație.”
Update 21.07: Întrebare: Cum vă veți îndeplini promisiunile din planul Simion?
Cum vă veți îndeplini promisiunile din planul Simion (construirea unui milion de locuințe în jurul marilor orașe, vândute cu 35.000 euro, refinanțarea creditelor ipotecare cu dobândă 0 și case la un leu pentru românii care se întorc din diaspora)
George Simion: ”E o mare problemă cu felul în care sunt răstălmăcite anumite lucruri, planul Simion pe care intenționez să îl respect în momentul în care colegii mei împreună cu o coaliție patriotică vor ajunge la guvernare presupune implementarea unor măsuri concrete pentru bunăstarea românilor, sunt sigur că ați fost în Italia, Spania și ați văzut programe în sudul Italiei de repopulare a zonei cu proiecte de genul -case la un euro- case care trebuie să fie reconstruite, case care sunt date tinerilor, pun accent pe tineri pe fondul locativ, pe disparitatea socială de care am discutat, iar în momentul în care apar anumiți politicieni care încearcă să introducă frica în români prin intermediul televiziunilor plătite de la bugetul de stat, în momentul în care se dau sume cu nemiluita către campaniile electorale, partidele politice, către presă, pentru că presa a fost finanțată cu bani publici pentru a minți și a distorsiona realitatea , banii trebuie să meargă către alocații, pensii, către români nu către sinecuri și clientela politică, trebuie începută o reformă în administrație încă de sus. Trebuie o reformă în administrație încă de sus. Limitarea la 12 ministere și 30 de secretari de stat.”
Update 20:48: Combaterea abandonului școlar este cel mai important lucru pe care îl poate face statul român, a declarat, joi, candidatul independent la Președinție, Nicușor Dan.
Precizările au fost făcute în cadrul dezbaterii electorale de la Euronews România, cei doi candidați intrați în cursa finală pentru Cotroceni, Nicușor Dan și George Simion, fiind întrebați care sunt soluțiile lor pentru comunitățile vulnerabile.
'Statul aruncă cu bani. Are un buget dezechilibrat', a apreciat Nicușor Dan.
În ceea ce privește persoanele vulnerabile, acesta a remarcat că statul trebuie să aibă grijă de abandonul școlar, 'cel mai important lucru'.
De asemenea, el a făcut apel la 'îngrijirea în comunitate' a persoanelor vulnerabile și a arătat că victimele violenței domestice trebuie să fie informate că au acces la consiliere și la un cămin.
'Toate astea înseamnă bani și pentru asta înseamnă să eliminăm risipa statului', a adăugat Nicușor Dan.
Update ora 20.40: Nicușor Dan: „Eu sunt cineva care înainte de a promit a făcut. Am făcut la Primăria Capitalei. Am găsit datorie curentă de două treimi din buget și am redresat primăria. Am avut politică guvernamentală nesăbuită. Soluții: absorbția fondurilor europene, marea evaziune, limitarea cheltuielilor nesăbuite, eliberarea pilăraiei din administrație. Îl întreb pe domnul Simion cum explică creșterea cursului. Creșterea vine din neîncrederea din ce poate să facă un președinte Simion. Vorbește de turul 2, de Călin Georgescu prim-ministru, ăsta este motivul pentru care mediul financiar nu are încredere. Ăsta e motivul pentru care oamenii o să primească rate mai mari la credite și facturi mai mare. Nu reușiți să proiectați încredere în guvernare dvs., nu reușiți să proiectați decât haos”.
Nicușor Dan: „Diferența fundamentală între mine și George Simion este că pe mine m-au votat bucureștenii acum câteva zile și pe mine m-au votat 40%. Domnul Simion se preocupă de Basarabia de 20 de ani și l-au votat 10%”.
Prima dezbatere prezidențială dintre George Simion și Nicușor Dan are loc pe 8 mai, ora 20:00, la Euronews România, în contextul creșterii euro și ROBOR.
Citește și Răspunsul lui Nicușor Dan pentru Concordia: „Priviți ce am făcut, nu doar ce promitem”
LIVE, 20.00 Nicușor Dan, față în față cu George Simion pe fondul creșterii euro și ROBOR
Joi, 8 mai 2025, are loc prima confruntare directă dintre candidații ajunși în turul al doilea al alegerilor prezidențiale: George Simion și Nicușor Dan. Dezbaterea este organizată de Euronews România și începe la ora 20:00, în Aula Magna a Universității Politehnica din București.
Evenimentul este moderat de jurnalistele Andra Miron Diaconescu și Monica Mihai și poate fi urmărit în direct la televizor și online. Transmisiunea live este disponibilă pe postul Euronews România (pozițiile 66 – RCS&RDS, 106 – Orange, 411 – Vodafone), pe site-ul euronews.ro, canalul de YouTube Euronews România și pe pagina oficială de Facebook.
Dezbaterea are loc cu câteva ore înainte de startul oficial al campaniei pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, programat pentru 18 mai. Evenimentul are loc într-un context politic și economic tensionat, marcat de creșterea euro și a indicelui ROBOR.
Aula Magna a Universității Politehnica, cu o capacitate de aproximativ 1.000 de locuri, găzduiește acest eveniment cu miză majoră pentru România. Este pentru prima oară în actuala campanie electorală când cei doi candidați se întâlnesc într-o dezbatere organizată de un post de televiziune, în fața publicului și presei.
Articolul va fi actualizat în timp real pe măsură ce dezbaterea evoluează.