Legea privind starea de alertă, adoptată greșit de deputați, s-a întors la Comisie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.05.2020 - 18:02
Camera Deputaților

Deputații din Comisia juridică au fost convocați pentru o nouă ședință, după ce legea care prevede măsurile dispuse în perioada stării de alertă a fost adoptată greșit.

SHARE

În lege au fost introduse mai multe sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorități, însă deputații juriști au respins articolul care prevede măsurile respective. Altfel spus, deputații au stabilit pedepse pentru fapte care nu există.

Legea a fost modificată în această dimineață, astfel încât să cuprindă sancțiuni pentru cei care nu respectă izolarea, carantină sau măsurile de restricție a circulației impuse de autorități.

Plenul Camerei Deputaților a fost suspendat până la finalizarea ședinței Comisiei Juridice în care va fi modificat raportul care prevede măsurile și sancțiunile pe care le pot lua autoritățile în perioada stării de urgență.

Membrii Comisiei au adoptat inițial mai multe amendamente. Astfel, la propunerea deputatului PNL Florin Roman, Comisia Juridică a adoptat un amendament ce prevede că legea să între în vigoare în momentul în care este publicată în Monitorul Oficial, nu în 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția.

"La articolul 64, după alin.(2) se introduce un nou alineat cu cuprinsul: (3) Legea intră în vigoare la dată publicării în Monitorul Oficial al României, partea I", se arată în amendamentul deputatului Florin Român.

Și fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a subliniat că amendamentul este neconstituțional.

"Asta nu se poate. Este articolul 78 din Constituție care zice că o lege intră în vigoare la 3 zile de la dată publicării în Monitorul Oficial sau un alt termen ulterior prevăzut în lege. Anterior nu se poate. Mai târziu se poate, după un an, după 2 ani. Nu există așa ceva. Numai ordonanțele intră în vigoare imediat", a spus Zegrean, pentru Mediafax.

În schimb, senatorul PNL Alina Gorghiu a spus la Antena3 că nu i se pare nimic în neregulă cu adoptarea acestui amendament, precizând că "nu e nici primul, nici ultimul amendament care va fi declarat neconstituțional de către CCR, dacă cineva va sesiza Curtea Constituțională. Ceea ce contează este că nu va există acea pauză de 3 zile".

Amenzi maxime de 2.500 de lei

Deputații au reintrodus Capitolul 3 eliminat ieri de Senat, care prevede măsurile de interzicere a circulației și da posibilitatea autorităților să poată dispune carantină și izolarea persoanelor, potrivit Digi24.

Comisia Juridică a mai adoptat un alt amendament, potrivit căruia în cazul în care starea de alertă este instituită în cel puțîn jumătate de țară, este nevoie de încuviințarea Parlamentului în termen de 5 zile.

Totodată, deputații juriști au decis că Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă, acest lucru nefiind posibil în varianta adoptată de Senat.

Un alt amendament adoptat în Comisia Juridică prevede că amenzile pentru încălcarea interdicțiilor impuse de autorități în timpul stării de alertă nu vor putea fi mai mari de 2.500 de lei.

Deputații au depus peste 140 de amendamente la lege. Urmează că raportul să primească aviz din partea Comisiei Juridice, iar apoi va merge în cursul acestei după amiezi în Camera Deputaților pentru vot final.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te