Klaus Iohannis: „Este important ca Europa să rămână unită și să ajute în continuare Ucraina”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.02.2024 - 13:51
Klaus Iohannis: „Este important ca Europa să rămână unită și să ajute în continuare Ucraina” - Foto: Profimedia images - (Arhivă)

Președintele Klaus Iohannis a subliniat vineri importanța menținerii unității Europene, în ciuda dificultăților cu care se confruntă, într-un eveniment organizat pentru a marca doi ani de răspuns al României la situația refugiaților din Ucraina.

SHARE

Klaus Iohannis a subliniat faptul că Occidentul trebuie să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie.

Președintele a amintit că România a fost alături de Ucraina încă de la începutul conflictului și că autoritățile române și societatea civilă au colaborat strâns cu agențiile internaționale pentru a oferi sprijin refugiaților.

"Mâine se vor împlini doi ani de la declanşarea celei mai mari invazii militare din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, o acţiune nejustificată şi ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cu implicaţii majore asupra securităţii şi a stabilităţii întregii regiuni.

Aceşti doi ani au fost marcaţi de suferinţe inimaginabile, de pierderi de vieţi omeneşti, de dramele a milioane de oameni care au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele şi să se despartă de familii, de masacre teribile, de distrugeri ireparabile ale caselor, clădirilor, monumentelor şi infrastructurii, toate lăsând în urmă o durere imensă", a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a transmis mulțumiri tuturor celor implicați în gestionarea răspunsului pentru refugiați și a subliniat importanța menținerii solidarității europene și a continuării ajutorului pentru Ucraina în aceste momente dificile.

"România a demonstrat încă de la începutul conflictului că îi este alături statului vecin, iar românii au arătat solidaritate şi generozitate remarcabile. Atât autorităţile române, cât şi societatea civilă au lucrat în strânsă colaborare cu agenţiile internaţionale pentru a oferi sprijinul necesar celor care ne-au trecut graniţa şi îndeosebi celor care au găsit adăpost în România. 

"Este important ca Europa să rămână unită, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie în aceste momente critice, fiindcă doar în acest mod democraţia, valorile, libertatea şi securitatea pot fi apărate şi garantate.

Având în vedere situaţia extrem de complicată din ţara vecină, incertitudinea cu privire la sfârşitul războiului persistă. Am fost, în aceşti doi ani, martori ai unor evenimente devastatoare: bombardamente, familii distruse, civili ucişi în mod barbar.

Şi tocmai aceste imagini ale ororilor comise de Federaţia Rusă sunt cele care ne obligă să rămânem angajaţi ferm în sprijinirea necondiţionată a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie", a subliniat şeful statului.

În încheiere, Iohannis a reiterat susținerea și angajamentul României de a rămâne alături de Ucraina în eforturile lor de recăpătare a libertății și independenței, precum și în procesul lor de reconstrucție și integrare în familia europeană.

"Trebuie să fim conştienţi că ezitările sau întârzierile în privinţa Ucrainei oferă avantaje agresorului. Să nu lăsăm oboseala să domine, pentru că în astfel de momente este crucial să ne amintim care este obiectivul nostru: protejarea vieţii, apărarea valorilor democratice şi a libertăţii.

Fiecare gest pe care îl facem în solidaritate cu Ucraina contribuie semnificativ la păstrarea coeziunii în lupta pentru dreptate, pace şi respectarea drepturilor omului.

Reafirm susţinerea şi angajamentul României de a rămâne alături de vecinii noştri pe drumul către recăpătarea libertăţii şi a independenţei, precum şi de a le sprijini eforturile de reconstrucţie în urma conflictului şi pe cele de integrare în familia europeană", a mai menţionat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te