Kelemen Hunor, apel la calm în fața tarifelor lui Trump: „Orice reacție dură va agrava situația”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 03.04.2025 - 21:53
Kelemen Hunor, apel la calm în fața tarifelor lui Trump: „Orice reacție dură va agrava situația” - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Kelemen Hunor, apel la calm în fața tarifelor lui Trump: „Orice reacție dură va agrava situația” - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Kelemen Hunor, apel la calm în fața tarifelor lui Trump: „Orice reacție dură va agrava situația”. De asemenea, el a criticat în context faptul că fostul președinte Klaus Iohannis nu a luat niciodată în delegații oameni de afaceri, miniștri, „decât pentru decor”.

SHARE

Kelemen Hunor avertizează asupra riscurilor unui război comercial cu SUA, după impunerea de tarife de către administrația Trump.

Liderul UDMR cere calm, dialog și soluții pentru protejarea industriei românești, avertizând că UE riscă să fie împinsă spre China.

Kelemen Hunor, apel la calm în fața tarifelor lui Trump: „Orice reacție dură va agrava situația”

Uniunea Europeană și România trebuie să trateze situația creată de impunerea tarifelor de către SUA cu calm, să discute și să negocieze, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Citește și Macron reacționează dur la tarifele lui Trump: „Economia americană va ieși mai slabă și mai săracă”

Întrebat la Europa FM cum ar trebui să gestioneze România din punct de vedere politic și diplomatic „acest război comercial pe care l-a declanșat Donald Trump”, liderul UDMR a arătat că situația trebuie tratată în primul rând cu calm.

„Fără isterie”. Liderul UDMR cere dialog, nu reacții în forță

„În primul rând calm, dacă se poate rămâne calm într-o astfel de situație, dar fără isterie în orice caz. Și Europa la fel. Ar trebui așteptat un pic, ar trebui discutat, ar trebui negociat, fiindcă orice reacție dură punând taxe vamale în plus împotriva Statelor Unite va agrava situația, nu va rezolva.

Uniunea Europeană trebuia să discute cu echipa lui Trump după alegeri, până în 20 ianuarie, mult mai mult, dar ei nu erau conștienți sau credeau că, ceea ce a zis Trump în campanie, după alegeri nu se va mai ține de promisiuni. (...) Și Trump face exact ce a spus.

Din punctul lor de vedere, sunt anumite rațiuni când vorbesc de taxe vamale, dacă ne uităm la deficitul comercial, dar nu în acest stil și nu în acest ritm împotriva Uniunii Europene și împotrivă tuturor partenerilor, fiindcă asta în primul rând în America va avea efecte”, a explicat Kelemen Hunor.

Citește și Spania, prima țară UE care ia măsuri de protecție față de taxele lui Trump. Plan de 14.100.000.000 €

Războiul tarifar ar putea împinge Europa spre China

În opinia sa, trebuie analizate mai multe aspecte, printre acestea fiind motivul existenței deficitului comercial.

„De ce există acest deficit comercial? Cum putem echilibra, fiindcă orice război comercial cu taxe vamale pe toți ne va pune în dificultate.

Asta înseamnă inflație, asta înseamnă mai puțin consum, asta însemna mai puține venituri, mai puține locuri de muncă și la un moment dat lipsă de bunuri pe anumite piețe. Plus, Uniunea Europeană va fi împinsă, involuntar sau voluntar, nu îmi dau seama, spre China. (...)

Acum, dacă rămâne așa, și de aceea spun că trebuie să rămânem calmi, trebuie să așteptăm un pic și să discutăm, Uniunea Europeană, inclusiv România, cu administrația americană, atunci pe noi ne împinge înapoi spre China. Ceea ce nu știu dacă e foarte bine”, consideră președintele UDMR.

Kelemen avertizează: „Riscăm un scenariu ca în anii '30”

Potrivit acestuia, „ultima dată când au fost astfel de taxe vamale, astfel de război comercial, în anii 30, imediat a venit recesiunea, marea recesiune, după care lucrurile s-au complicat în Europa și nu numai, ci și în Asia”.

„Cred că ar trebui să așteptăm, să nu reacționăm, dar să pregătim un pachet pentru industria noastră. Industria noastră unde este afectată? În zona de oțel, cât mai avem, că și acolo avem o problemă, plus noi suntem dependenți de Germania, de industria de auto din Germania, din Franța, ce mai producem noi pentru mașinile lor, care în acest moment, bineînțeles, vor avea probleme.

Și la noi se pune problema cum vom păstra locurile de muncă.

De aceea e foarte important ce se va întâmpla pe 4 mai și pe 18 mai, fiindcă noul președinte trebuie să schimbe radical abordarea politicii externe. Economia, comerțul și relațiile comerciale și atragerea investitorilor trebuie să fie în centrul politicii de externe”, a subliniat liderul UDMR.

România, între interese economice și parteneriate strategice

El a criticat în context faptul că fostul președinte Klaus Iohannis nu a luat niciodată în delegații oameni de afaceri, miniștri, „decât pentru decor”.

„Interesul României este să aibă relații comerciale și parteneri comerciali în toate zonele, inclusiv în America, unde noi putem să facem ceva, fiindcă noi nu suntem foarte, foarte strânși legați direct de America în ceea ce privește comerțul. Pe de-o parte.

Pe de altă parte, bineînțeles, fiind din Uniunea Europeană, trebuie să ne mișcăm cu Uniunea Europeană acolo unde ne avantajează.

Plus, fără Statele Unite nu se poate asigura flancul estic, dacă mergem mai departe pe zona securității geopolitice și de aceea eu cred că relațiile bilaterale, parteneriatul nostru trebuie în continuare speculat și întărit. Cum face și Polonia, cum fac și țările baltice”, a transmis liderul UDMR.

Președintele american Donald Trump a anunțat „tarife reciproce” la nivel mondial cu scopul de a face „să renască” industria americană și a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite.

Vor fi impuse tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te