„Eu cred că, în acest moment, e bine să păstrăm cota unică, pe termen lung se pot discuta multe variante, dar trebuie să vedem ce ar însemna acest lucru pentru economie, ce ar însemna pentru cetățeni, pentru companii, dacă am avea mai mulți bani la buget, dacă ar însemna o creștere a calității vieții sau nu.
În 2022 sigur rămânem cu sistemul actual, nici nu se poate schimba. Eu nu spun că nu există și alternative, dar în acest moment susțin cota unică. Am susținut și în 2004 și în 2005, problema e că la noi deja nu mai e cotă unică, deja sunt mici diferențe”, a spus Hunor Kelemen la interviurile Digi24.ro.
CITEȘTE ȘI: Percheziții la gruparea de interlopi care cerea taxă de protecție de la dezvoltatorii imobiliari
Întrebat cu privire la afirmația lui Marcel Ciolacu conform căreia „România nu poate rămâne singura țară din Europa cu cotă unică”, Kelemen a spus:
„Ba da, poate. De ce nu?
Nu este o linie roșie și nu este o linie roșie care ne oprește în acest moment, în 2021 n-ai cum să mai schimbi și n-ai voie să mai schimbi. Discuțiile vor dura și eu cred că dacă vrem să facem un lucru bun, mai ales în ce privește sistemul fiscal, cotele de impozitare și așa mai departe, trebuie să lași o perioadă mai lungă de timp de analiză, ce efecte vor apărea. Nu poți să faci de la o zi la alta.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopii Piciu și Pikachu au spart oglinda dubei care venise să-i ia după o bătaie în stradă
Eu nu spun că nu se poate face dar degeaba propui pentru a doua zi o astfel de schimbare, că nu va funcționa”.
Întrebat și de posibila renegociere a PNRR, despre care a vorbit anterior, liderul PSD, Kelemen a spus că „unele chestiuni pot fi rediscutate”, dar că nu în acest moment și că „în primul an nu se pune problema renegocierii”.
„Bănuiesc că anumite chestiuni pot fi rediscutate la un moment dat, dar nu acum. Acum e imposibil, acum ar trebui să lansezi proiecte, să mergi spre a asigura reformele necesare. Anul viitor, noi, dacă nu mă înșel, undeva până-n iulie, trebuie să mergem cu prima raportare, nu numai noi, toate țările din UE. Acolo, dacă reformele nu sunt, riști să pierzi banii.
Eu cred că în primul an nu se pune problema renegocierii, apoi dacă apar ajustări în investiții, da. Dacă apar ajustări în zone precum Green Deal-ul și trecerea la un alt sistem, eu cred că România trebuie să se gândească la o perioadă de tranziție mai lungă”, a mai spus liderul UDMR.