Iohannis: „Nu intenţionez să redau serviciilor secrete atribuţii în cazurile penale”

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.10.2020 - 19:43
sursă Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în conferință de presă, că nu intenționează să modifice sau să solicite modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete în sensul de a le reda acestora atribuţii în dosarele penale.

SHARE

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, marţi, o serie de documente pentru aplicarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a Apărării, Carta Albă a Apărării.

Referitor la ședința CSAT, Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, în conferinţa de presă, despre modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete şi dacă va găsi soluţii pentru a reda dreptul serviciilor de a folosi probele în procesele penale.

„Nu intenţionez să am iniţiativă şi să redau serviciilor atribuţii în cazurile penale. Acestea se fac de către procurori. Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Ele se ocupă de problemele lor, iar dacă se sesizează posibile fapte penale, da, sesizează Parchetul competent. Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară", a spus Iohannis.

Întrebat dacă se va lucra şi la legea de funcţionare a Jandarmeriei pentru a nu mai exista abuzuri precum cele din 10 august 2018 și dacă va fi modernizată structura de funcționare a SRI, Iohannis a spus că în CSAT s-a decis „o nouă paradigmă" și că toată legislaţia de funcţionare trebuie modernizată.

„Noi, în CSAT, am hotărât o nouă paradigmă de apărare a țării. Vechea paradigmă pornea de la ideea că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa, ori această paradigmă nu mai este de actualitate. Inamicul acum probabil nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea, nu cu arme de foc, ci cu atacuri cyber. Toate acestea trebuie foarte bine prevenite, iar în cazul unui conflict armat local sau regional forțele trebuie să fie pregătite să intervină.

Întreaga legislație trebuie modernizată, dar acest lucru nu este o noutate. Acum, încet, dar sigur, ne apropiem prima dată de o situație pe care o consider foarte bună - avem Strategia Națională, Carta Albă a Apărării, banii pregătiți, 2% din PIB timp de un deceniu, și trebuie finalizată întreaga acțiune cu modernizarea legislației aferente. Inclusiv aceste modificări se vor opera în lege, aștept ca noul Parlament să se apuce urgent de aceste chestiuni care sunt necesare", a precizat președintele Klaus Iohannis.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.