„I-am prezentat domnului Președinte viziunea noastră cu privire la situația de securitate de la granița României și la războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Iohannis, în Brazilia: „România va continua să sprijine Ucraina. Rusia a încălcat Carta ONU”
Mesajul României, ca stat vecin și cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene și ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic și trebuie înțeles de partenerii noștri: oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcând inclusiv Carta ONU.
Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecința directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea și pentru a câștiga acest război de eliberare a țării.
România va continua neabătută să sprijine Ucraina, iar orice sprijin pentru securitatea Ucrainei este, de fapt, sprijin pentru securitatea României și a cetățenilor săi.
I-am prezentat, de asemenea, domnului Președinte și consecințele războiului în multiple planuri, de la situația refugiaților, până la criza energetică sau cea alimentară.
Pe fondul crizei alimentare globale generate de război, România și Brazilia, producători agricoli și furnizori de alimente, au devenit contribuitori importanți la securitatea alimentară”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Citește și: România pregătește taxarea cerealelor din Ucraina care depășesc o anumită canitate. Anunțul lui Daea
Președintele brazilian Lula da Silva a declarat că guvernul țării sud-americane respectă integritatea teritorială a Ucrainei și că este nevoie ca țările implicate în conflict să se așeze la masa negocierilor.
”....În același timp în care guvernul meu respectă integritatea teritorială a Ucrainei, protejăm negocierile politice, negocierea conflictului. Efectul războiului trece dincolo de continentul european și de aceea mă arăt preocupat de consecințele sale globale, mai ales în materie de securitate alimentară, economică și energetică. Trebuie să creăm un grup de țări care să se așeze la masă și care să discute cu Rusia pentru a se găsi soluții”, a declarat președintele Braziliei Lula da Silva.