Dragnea s-a temut să transforme DGPI în poliție politică. În 2009

DE Mircea Marian | Actualizat: 05.09.2018 - 12:00
Dragnea la pescuit Foto: Facebook

Mai mulți foști și actuali colegi de partid ai lui Liviu Dragnea susțin că liderul PSD a transformat direcția de informații a Ministerului de Interne în propria poliție politică.

SHARE

Newsweek România vă prezintă un episod din 2009, când Liviu Dragnea a refuzat să subordoneze UM 0962 lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie.

În 2009, actualul lider PSD a fost ministru de Interne pentru 12 zile. Abia în 2014, el a explicat plecarea sa intempestivă din fruntea acestei instituții ca o consecință a presiunilor de a-i numi pe oamenii lui Geoană în fruntea direcției de informații a MAI. 

„În dimineața zilei în care trebuia să depun jurământul, am fost chemat la Mircea Geoană în birou, unde se aflau Cătălin Voicu și Dumitru Iliescu pentru a-mi impune să fac niște numiri în pofida tuturor avertizărilor de la instituțiile statului. Era vorba de numiri la UM 0962 și prim-adjunct la MAI. Eu am refuzat. A fost o discuție foarte urâtă în care cei doi ii spuneau lui Mircea Geoană că nu accepta ca întelegerea lor să nu fie respectată”, a relatat actualul lider al PSD în noiembrie 2014.

UM 0962 era indicativul militar al direcției de informații a MAI. 

Însă, în 2009, Dragnea nega informațiile din presă care susțineau că și-a dat demisia de la conducerea MAI din cauza presiunilor din propriul partid. Liderul PSD a afirmat, la acel moment, că se întoarce la conducerea CJ Teleorman datorită constrângerilor bugetare care îi erau impuse la MAI. „Atât timp cât structurile ministerului nu sunt susţinute financiar, este imposibil să previi şi să asiguri liniştea cetăţeanului. Am participat la toate discuţiile pe tema bugetului de stat în cadrul cărora mi-am susţinut punctul de vedere. Este evident că din motive obiective ţintele asumate şi strategia de descentralizare pe care mi le-am propus nu pot fi aplicate", a declarat Liviu Dragnea, în 2 februarie 2009, ziua în care a demisionat de la MAI. 

Geoană: E firesc ca PSD să aibă serviciu de informații

În 2009, Mircea Geoană nu avea nici o jenă să spună că PSD își dorește propriul serviciu secret. „Nu este firesc, în clipa în care PD-ul îşi alege Ministerul Apărării - care are şi serviciu de informaţii, un serviciu redutabil, de care nimeni nu a vorbit - ca PSD-ul să-şi aleagă un minister de forţă, care are şi serviciu de informaţii? (...) E vorba de echivalenţa instrumentelor”, spunea Geoană, la începutul lui 2009, când PSD și PD își împărțeau, pe bază de algoritm, toate structurile guvernamentale. 

Ulterior, apropiatul lui Geoană, Marian Vanghelie, se lăuda cu informațiile obținut de la direcția de informații a MAI: „S-a dorit să se pună mâna pe arhiva «Doi şi un sfert». Era problema a ceea ce exista acolo şi putea fi folosit în campania electorală, contra lui Traian Băsescu: ce s-a întâmplat la Oltchim, cu Omar Hayssam, ce a discutat Elena Udrea, şi parcă era vorba şi de fetiţa EBA care se mai încinge din când în când, dar asta e la diverse”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te