Ilie Bolojan a explicat că nu a candidat la alegerile prezidențiale deoarece o astfel de decizie ar fi destabilizat coaliția de guvernare.
Potrivit acestuia, România nu își permite „șocuri guvernamentale”, iar o candidatură în afara coaliției ar fi generat instabilitate politică.
Bolojan a subliniat că lipsa de respect pentru înțelegerile politice a dus la scăderea încrederii cetățenilor în instituții și liderii politici.
Ilie Bolojan rupe tăcerea. De ce a refuzat să candideze la prezidențiale și ce pericol a evitat?
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, că o candidatură a sa la alegerile prezidențiale nu putea să meargă 'pe coaliție' și ar fi însemnat ca România să aibă niște 'șocuri guvernamentale'.
Citește și VIDEO Gheorghe Hagi, decorat de președinte cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler
Consecințele unei candidaturi în afara coaliției
"O astfel de candidatură care ar fi ieșit din cadrul coaliției era clar că nu putea să meargă pe coaliție, ar fi însemnat ca țara noastră să aibă niște șocuri guvernamentale pe care cred că nu și le poate permite. (...)
Citește și Ilie Bolojan, despre guvernare și stabilitate politică: „România nu are nevoie de instabilitate”
Cu siguranță nu ar fi fost o situație în care toată lumea să agreeze lucrurile și ar fi trebuit să faci niște operații politice care s-au mai făcut în România, nu-i nici prima, nici ultima dată, și din cauza cărora suntem parțial în situația în care oamenii nu mai au încredere nici în instituții, nici în oamenii politici.
De ce?
Dacă noi, cei care facem o înțelegere, nu o respectăm între noi, dacă noi cei care discutăm că vom face anumite lucruri într-un fel sau în altul nu mai respectăm niciun fel de înțelegere, vă puteți da seama ce cred oamenii despre noi, pentru că asta se extinde, se extrapolează și atunci eu nu cred că este bine să continuăm lucrurile pe care le-am avut în acești ani, în care aproape nicio înțelegere politică n-a stat în picioare, le-am dinamitat pe toate și nu este de mirare deci că oamenii ne privesc cum ne privesc.
Încrederea se câștigă greu și în lumea politică, dar și între oamenii politici și cetățeni", a spus Ilie Bolojan la Europa FM.
Nevoia unei guvernări stabile
El a subliniat că este nevoie de o guvernare stabilă.
"Întotdeauna când ești într-o coaliție, nu depinde de o persoană, nu depinde nici măcar de un partid, sunt mai multe partide, deci pentru ca lucrurile să meargă într-o anumită direcție, nu poate un singur om să rezolve aceste aspecte, chiar dacă (...) se pot forma astfel de percepții.
E nevoie pentru a duce țara noastră într-o direcție bună să respectăm câteva chestiuni pe care, dacă nu le respectăm, este doar o problemă de timp până vom avea niște probleme grave. Economice vorbesc.
Avem nevoie de o guvernare stabilă, dar nu doar de o guvernare care lâncezește (...).
Asta este absolut necesar, pentru că dacă nu ne controlăm deficitele, dacă nu ne scădem cheltuielile statului, vom ajunge în situația în care, la un moment dat, agențiile de rating ne vor declasifica și nu mai avem unde să ne declasifice, vom fi în situația de blocaj.
Dacă nu ne luăm banii europeni până anul viitor, granturile, pentru că avem totuși încă opt miliarde de euro granturi, vom pierde banii practic care înseamnă dezvoltare, pentru că acești bani se duc în zona de construcții, se construiesc autostrăzi, se construiesc școli, spitale, astea schimbă țara și în situația respectivă doar faptul că aveam acces la banii europeni din nou le-a permis agenților să nu ne declasifice, deci din nou intram în zona de junk", a afirmat președintele interimar.
Relația viitorului președinte cu Guvernul
Ilie Bolojan a afirmat că este nevoie ca președintele care va fi ales, indiferent cine va fi acesta, să colaboreze cu Guvernul, indiferent cum va fi majoritatea.
"Dacă nu colaborează, sigur, fiecare se poate profila într-o formă sau alta, face o imagine, face o declarație mai tare, dar la final, dacă nu lucrează împreună, n-am făcut nimic", a mai spus Bolojan.