Hoțul de grâu Bădălău și socrul lui Ponta, Ilie Sârbu, numiți de Parlament la Curtea de Conturi

DE Valentin Mirică | Actualizat: 30.06.2020 - 17:40
Deși are o condamnare pentru furt de grâu, PSD a reușit să-l strecoare pe Niculae Bădălău în Curtea de Conturi Foto: Inquam

Cei şapte candidaţi pentru Curtea de Conturi şi Autoritatea de Audit au primit marţi votul plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

SHARE

Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate. El a fost validat cu 329 de voturi "pentru", iar împotrivă au votat 20 de parlamentari.

Niculae Bădălău, consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, a fost votat cu 294 de voturi "pentru", iar 55 de parlametari au votat împotrivă.

Au mai primit avizul parlamentarilor pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi: Sorin Lază - 329 de voturi "pentru", 20 "împotrivă": Ion Călin - 326 de voturi "pentru", 23 "împotrivă", Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020) - 326 de voturi "pentru", 23 "împotrivă" ; Dezso Csongor - Attila - 328 de voturi "pentru", 21 "împotrivă", Adrian Popa - 327 de voturi pentru, 22 "împotrivă".

Au existat 16 dosare retrase.

Grâu contra curcan

Bădălău, cunoscut pentru numeroasele scandaluri în care a fost implicat, are o condamnare penală definitivă pentru furt de grâu.

Iată ce scrie în dosarul 108 din 1988 de la Judecătoria Bolintin Vale: „În ziua de 13.01.1988, inculpatul Bădălău Niculae, subinginer la ICAPA Giurgiu, profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de recepţie Malu Spart, care serveau masa de prânz, a sustras patru saci de grâu în greutate de 12 duble dintr-un pătul pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru cu autoturismul Dacia 1300 nr. 3-B-6440 proprietatea sorei sale, vânzându-l acestuia cu suma de 1.200 lei.

De menţionat că anterior inculpatul Bădălău Niculae mergând la domiciliul inculpatului Gheorghe Dumitru de la care a cumpărat un curcan cu suma de 400 lei a acceptat rugămintea acestuia din urmă de a-i procura nişte grâu pentru păsări de la Baza de recepţie Malu Spart unde lucra. (…) Prejudiciul cauzat de inculpatul Bădălău Niculae în sumă de 2.570 lei a fost recuperat integral prin restituirea grâului sustras”.

Inculpatul și-a recunoscut fapta și a regretat-o, fiind condamnat la un an de închisoare. O amnistie a regimului Ceaușescu i-a șters însă cazierul judiciar.

Sârbu scapă de un dosar privind retrocedarea pădurilor

În 2018, Ilie Sârbu a scăpat de un dosar în care era suspectat de implicare într-o retrocedare ilegală. Prejudiciul era estimat la 300 de milioane de euro.

lie Sârbu a fost anchetat alături de Adam Crăciunescu, Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, la vremea respectivă procurorii anticorupție susținând că ”în acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, inculpatul Crăciunescu Adam a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul suspectului Sîrbu Ilie, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare”.

Partea de dosar în care era acuzat Ilie Sârbu a fost disjunsă, rămând în cercetearea celor de la DNA, în timp ce restul dosarului a fost timis în instanță. Ulterior, dosarul a fost clasat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te