Hegedüs Csilla, umbra lui Kelemen Hunor, posibil viitor ministru al Fondurilor Europene

DE Valentin Mirică | Actualizat: 26.10.2021 - 16:47
Hegedus Csilla Foto: UDMR

Hegedüs Csilla, de ani întegi una din cele mai apropiate consiliere a lui Kelemen Hunor, ar putea fi viitorul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, susțin surse politice.

SHARE

Întrebată de Newsweek România dacă va ocupa acest post, ea a răspuns: „În momentul de față premierul desemnat negociază cu partidele politice din Parlamentul României pentru formarea unei majorități. Până acum nu s-a discutat despre împărțirea portofoliilor”. 

Hegedüs Csilla a fost, din 2010, consiliera lui Kelemen Hunor, președintele UDMR și pe atunci ministru al Culturii. 

Citește și: „Patrioții” cad pe capete. Antivacciniștii ajung la spital sau mor după protestul din 2 octombrie

În 2014, când ea a fost numită ministru al Culturii în locul lui Kelemen Hunor, presa a scris despre afacerile cu fonduri europene ale familiei ei.

„Sute de mii de euro din bani publici sau fonduri europene prin programe post-aderare derulate prin Ministerul Culturii s-au scurs, în ultimii ani, în conturile fundației condusă, din postul de director executiv, de Hegedus Csilla – propunerea UDMR pentru portofoliul Culturii.

Alte sute de mii de euro au ajuns de la instituții subordonate aceluiași minister în conturile firmei tatălui aceleiași Hegedus Csilla.

Toate acestea, în perioada în care Csilla a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, dar și funcția de secretar de stat. Mai mult, în aceeași perioadă, Hegedus Csilla a fost remunerată și de fundația pe care o conduce și a primit și salariu ca expert pe proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Culturii.

Toate datele se regăsesc în declarațiile de avere și interese depuse, în ultimii ani, de Hegedus Csilla.

Astfel, potrivit declarațiilor de interese depuse pentru perioada 2009 – 2012, când a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, fundația unde Hegedus Csilla este director executiv, cu un salariu de 36.105 lei pe an, a obținut constant fonduri. Acestea au ajuns la un total de câteva sute de mii de euro de la Administrației Fondului Cultural Național, instituție subordonată Ministerului Culturii, dar și din fonduri europene post-aderare derulate prin Ministerul Culturii.

Sume mai mici, de câteva mii de euro, au fost primite de aceeași fundație și de la Consiliul Județean Cluj, dar și de la Consiliul local al Municipiului Cluj Napoca.

Culmea, în aceeași perioadă, Hegedus Csilla ocupa și funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național, instituție de la care încasează acum, potrivit ultimei declarații de avere, 8.250 de lei pe an ca expert.

O sumedenie de contracte au fost încheiate, în aceeași perioadă, de societatea Utilitas CCPDRPC SRL, la care acționar majoritar este tatăl Csillei Hegedus, Szabo Balint. Pe lângă contractele derulate cu consilii locale sau județene, firma tatălui ministrului propus al culturii a încheiat, fără licitație, contracte cu Institutul Național al Patrimoniului – instituție subordonată tot Ministerului Culturii, dar și cu Muzeul de Artă din Cluj”, scria site-ul postului B1 TV.

Ea a ocupat funcția de ministru al Culturii și vicepremier în guvernul Ponta între noiembrie și decembrie 2014. 

Din 2011 este vicepreședinte executiv al UDMR responsabil pentru cultură și purtător de cuvânt al Uniunii din 2019.

În 2021 a fost numită secretar de stat la MIPE.

Documentele obținute de Newsweek România arată că acest minister i-a decontat frecvent deplasările la Cluj, unde își are domiciliul. „Rolul meu, ca  secretar de stat MIPE este să mă asigur că fondurile europene sunt cheltuite cu folos și că informațiile despre oportunitățile de finanțare ajung în întreaga țară, la toți cei interesați. În acest sens am efectuat vizite la proiectele finanțate de MIPE. Pe lângă aceste activități, în vederea creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene disponibile am avut o serie de întâlniri cu beneficiarii, cu scopul de a afla direct experiențele acestora și problemele cu care se confruntă, pentru simplificarea procedurilor, scăderea birocrației. O parte din aceste deplasări s-au realizat prin zbor cu avionul la Cluj și de acolo m-am deplasat cu mașina personală în diverse localități din mai multe județe. De asemenea, am efectuat deplasări pentru a verifica stadiul pregătirii proiectelor cuprinse in PNRRîn mai multe județe și nu doar la Cluj, și am susținut mai multe prezentări privind posibilitățile de finanțare din PNRR în vederea pregătirii proiectelor autorităților locale”, a explicat ea.

În legătură cu informațiile deținute de Newsweek România potrivit ea ar fi lucrat la programul viitorului guvern Ciucă alături de funcționari din minister apropiați lui Cristian Ghinea, secretarul de stat a spus: „În calitate de secretar de stat, solicit constant date de la direcțiile de specialitate din minister despre stadiul actual al implementării programelor și necesitățile viitoare în acest domeniu. Pe de altă parte, informațiile privind fondurile actuale și viitoare au caracter public și pot fi solicitate de oricine este interesat. Direcțiile de specialitate din minister mi-au furnizat informații despre prioritățile pe care guvernul României trebuie să le aibă în vedere pentru fluidizarea implementării PNRR, conform calendarului agreat cu Comisia Europeană,  și pentru aprobarea pașilor necesari accesării fondurilor aferente următoarei perioade de programare 2021-2027”. 

Citește și: Liderul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, internat în spital, în SUA

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te