UPDATE 17.30 Alexandru Rogobete
Bolnavii neasigurați, dar care beneficiază de alt tip de program de sănătate vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui tip de program.
Nu se aplică CASS la pacienții oncologici, cu handicap.
UPDATE 17. Declarații Florin Manole
După ce am militat public pentru pragul de 4.000 de lei, pragul de 3.000 de lei a fost o decizie a Guvernului Bolojan. Ne aflăm în fața unei realități bugetare pe care am decis să o gestionăm împreună. E nevoie să facem niște economii.
Ministrul muncii, Florin Manole, a anunțat că VPR (valoarea punctului de referință) nu va crește până la 1 ianuarie 2027.
Astfel, pensiile nu vor fi indexate la 1 ianuarie 2026, așa cum prevede legea.
Citește și: Lovitură pentru pensionari. Trecerea la pensie limită de vârstă, amânată încă 2 luni. E oficial
Ministrul muncii: Pensiile nu mai cresc până la 1 ianuarie 2027. Pensionarii pierd sute de lei.
„VPR nu se actualizează până la final de 2026”, a spus Manole. Astfel, valoarea punctului de pensie va rămâne la 81 de lei timp de un an și jumătate.
UPDATE 16.40 Declarații Daniel David
Vom avea trei tipuri de burse: de merit pentru maximum 15% elevi din clasă, cu nota minimă 9. Bursa socială, pentru copiii care au nevoie să fie ajutați să vină la școală. Bursa tehnologie pentru copiii din școlile profesionale.
La burse, pentru studenți, prin legea din 2023, s-au creat aceste facilități extraordinare. Intenția era bună, dar nu sustenabilă. În 2023 raportarea era la salariul minim brut pe economie. Propunem ca referință minimul net, pentru că bursele nu sunt impozitate.
În norma didactică creștem numărul de ore didactice cu 2 ore. Vom ajunge la 20.
Nu vom tăia salarii. Așteptăm atâtea resurse câte își permite țara și pe măsură ce eficientizăm educația și cercetarea, banii pe care îi obținem îi vom aduce înapoi.
Peste 5 ani, să nu mai amânăm angajamentele pe care le-am făcut – 1% din PIB pentru cercetare, 15% pentru Educație
UPDATE 16.15. Declarații Alexandru Nazare:
Impozitarea progresivă nu e la ordinea zilei. Din punctul meu de vedere, cota aceasta, pe care o avem, a funcționat. Nu ar trebui să schimbăm lucruri care au funcționat și ne-au adus predictibilitate și investiții.
Această taxare suplimentară de 4% a băncilor trebuie să se încheie la finalul lui 2026. În privința investițiilor, trebuie să regândim modul în care atragem investițiile, să mergem să-i aducem în România.
Primul lucru care trebuie adresat și vulnerabilitatea corectată – deficitele gemene. Creșterea acelerată a datoriei publice și deficitul bugetar sunt acele elemente care trebuie corectate în viitorul apropiat.
Citește și: Lista măsurilor de austeritate. Românii, îngenuncheați de noi taxe și accize după lăfăiala bugetară
Riscam suspendarea fondurilor europene, de coeziune și din PNRR, dată fiind procedura lansată de Comisie pentru că nu am luat acțiuni corective din ianuarie. Dacă nu am fi adoptat acest pachet, am fi primit penalizări pe fonduri europene, de coeziune și PNRR.
VIDEO Ministrul de Finanțe: Chetuielile cu pensiile au crescut cu 80.000.000.000 lei în 5 ani
Cheltuielile din bugetul în 2021 era de 459 miliarde, iar azi sunt 831 de miliarde.
Cheltuielile cu pensiile în 2021 – 110 miliarde, azi sunt 190 de miliarde.
Datoria publică era de 576 miliarde în 2021, azi prognozăm că va depăși 1.100.000.000 lei.
Pachetul de austeritate are un impact pe venituri de circa 9,5 miliarde în 2025. Pe cheltuieli e 1,2 miliarde. În total impactul e de 10,75 miliarde.