Guvernul Orban II, la ora votului în Parlament. PSD, Pro România şi ALDE boicotează ședința

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.02.2020 - 09:01

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună astăzi, de la ora 16,00, pentru învestirea Guvernului Orban II. PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că parlamentarii nu vor participa la şedinţă.

SHARE

Camera Deputaţilor şi Senatul au programată, luni, şedinţa comună în care ar urma să fie acordat votul de încredere Guvernului Orban II. Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota. În aceste condiţii, cel mai probabil, nu va exista cvorum.

Premierul demis şi desemnat, Ludovc Orban, a acuzat, în repetate rânduri, PSD de boicot şi a spus că dacă nu se întruneşte cvorumul este vna social-democraţilor.

“Dacă nu se adună cvorum, e vina PSD. PSD deţine 42% din Parlament, înseamnă că boicotează o procedură constituţională, ca atare responsabilitatea în cazul în care nu va exista cvorum este exclusiv responsabilitatea PSD”, a declarat joi, Ludovic Orban.

În plus, este aşteptată decizia Curţii Constituţionale, care se întruneşte în cursul dimineţii pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură.

"Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat", a spus, miercuri, preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu.

Şi liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii partidului nu doresc să participe la "ceea ce este o piesă de teatru de prost gust".

De asemenea, deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat vineri că formaţiunea pe care o reprezintă nu va participa la şedinţa Parlamentului de luni, principalul motiv fiind că aşteaptă răspunsul la sesizarea Curţii Constituţionale.

La rândul lor, reprezentanţii USR vor fi în sală şi vor vota împotrivă. ”Participăm şi votăm împotriva învestirii”, a declarat Dan Barna.

Liberalii doresc respingerea Cabinetului Orban II pentru a trece la alegerile anticipate. Pentru a pica la vot învestirea Guvernului, este nevoie ca în favoarea lui să voteze un număr mai mic de 233 de parlamentari.

În 10 februarie, premierul desemnat Ludovic Orban a depus la Parlament lista noului Cabinet, care cuprinde aceiaşi miniştri ca în Guvernul anterior, precum şi programul de guvernare actualizat.

În 17, 18 şi 19 februarie a avut loc audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi. Doar patru miniştri - Nicolae Ciucă, Bogdan Aurescu, Virgil Popescu şi Adrian Oros - din cei 16 care au fost audiaţi în comisii au obţinut un aviz pozitiv din partea parlamentarilor, restul fiind avizaţi negativ. Avizul comisiilor parlamentare este consultativ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te