Cel mai repede s-a constituit guvernul Boc I, susținut de PDL și PSD, în 2004: în puțin peste trei săptămâni. Alegerile parlamentare au avut loc la 30 noiembrie 2008, iar Boc era instalat în funcție la 22 decembrie. Negocierile au fost însă relativ simplificate de faptul că la guvernare urmau să participe doar două partide. În 2008, au avut loc primele alegeri parlamentare separate de cele prezidențiale.
Guvernul Boc I a rezistat un an.
Cea mai lungă negociere: în 1996, guvernul Ciorbea a fost validat la 39 de zile de la data alegerilor parlamentare. Alegerile au fost pe 3 noiembrie, iar noul Executiv a fost instalat abia la 12 decembrie. Din coaliție făceau parte cinci partide, din care trei aveau ponderi relativ apropiate: PNȚCD, PNL, PD, UDMR și PSDR.
Guvernul Ciorbea a rezistat 15 luni.
În 2004, pentru constituirea primului guvern Tăriceanu - susținut de PD, PNL, UDMR și PUR - a fost nevoie de 31 de zile: alegerile au fost la 28 noiembrie, Executivul a fost instalat la 29 decembrie. Traian Băsescu, atunci recent ales președinte, a reușit să desprindă PUR, formațiunea lui Dan Voiculescu, din alianța cu PSD și să-l aducă de partea lui Tăriceanu.
Guvernul Tăriceanu I a rezistat circa 28 de luni, după care, în aprilie 2007, s-a separat de PD-ul președintelui Băsescu.
Chiar și constituirea guvernului Grindeanu a durat 25 de zile, după ce președintele Iohannis a respins prima propunere a PSD, pe Sevil Shhaideh.