"Noi am cerut un lucru, atunci când PSD se afla la guvernare, şi anume să ştim cât se poate de clar criteriile şi ce trebuie să îndeplinim, sunt 10 puncte, sunt 15, sunt 20 de puncte, pe care trebuie să le atingem, astfel încât să nu existe o zonă abstractă şi de fiecare dată să ne referim la cotidian.
Cred că e un ţel al fiecăruia dintre noi, indiferent de culoarea politică, ca ţara noastră să îndeplinească toate aceste criterii şi să nu mai avem MCV, dar în primul rând e treaba celor care se află în acest moment la guvernare să încerce să îndrepte unele dintre lucrurile pe care cei de la Comisie le-au spus acolo", a spus Grindeanu, la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează observaţiile din Raportul MCV.
Citește și: Scandalul gunoiului: românului nu-i pasă cât îl furi
El a adăugat că PSD va avea o poziţie oficială în legătură cu acest subiect.
"Eu ştiu că domnul premier Cîţu şi guvernarea PNL ne spuneau în urmă cu un an că până la sfârşitul anului trecut nu mai avem MCV. Uite că nu se întâmplă lucrurile în forma asta", a menţionat Grindeanu.
Raport MCV 2021: CE salută că s-a dat un impuls remedierii regreselor din perioada 2017-2019 (PSD)
Comisia Europeană a adoptat un nou raport MCV (mecanismul prin care Comisia evaluează și sprijină evoluția Bulgariei și României în direcția eficientizării sistemului administrativ și judiciar) privind România.
„Comisia Europeană a adoptat astăzi cel mai recent raport al său privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).
Raportul adoptat astăzi face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV.
De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.
Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată.