George Simion, „un om într-un carusel scăpat de sub control“

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 08.10.2022 - 17:11
Nunta lui George Simion a fost urmărită de la fața locului de mult mai puțini oameni decât anticipase 
președintele AUR - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Președintele AUR se chinuie să ridice scorul partidului în sondaje, dar nu performează electoral așa cum spera

SHARE

De la alegerea sa în funcția de președinte al AUR, George Simion se zbate să ridice partidul peste cota cu care îl creditează sondajele de opinie în prezent.

Potrivit unui sondaj Avangarde de la începutul lunii august, AUR se menține pe al treilea loc în topul opțiunilor de vot, cu 11%, în scădere însă cu un procent față de cercetarea anterioară, din luna iulie a.c.

Goana lui Simion după voturi a fost motivul pentru care acesta și-a transformat nunta de pe 27 august a.c. într-un spectacol electoral. 

Obiectivul nu a fost, însă, atins. De altfel, Simion a înregistrat în ultima vreme o serie de eșecuri în planul imaginii.

Nunta nu a fost un succes atât de mare cum a anunțat Simion, în primul rând pentru că la eveniment au venit doar circa 2.000 de oameni, deși liderul AUR anunțase că așteaptă circa 10.000. 

E drept că televiziunile care au transmis nunta au înregistrat audiențe importante, dar nu este foarte clar dacă aceste audiențe se vor transforma în voturi pentru Simion. Mai degrabă nu.

Doar RTV și Realitatea TV au acordat spații largi de emisie acestui eveniment. RTV a transmis într-o notă pozitivă, Realitatea TV într-una critică.

Antena 3 a marcat subiectul în jurnalele de știri, Digi 24 și B1 TV l-au ignorat sau l-au tratat ca pe unul marginal. Pe de altă parte, nunta lui George Simion s-a dovedit a fi o copie palidă a nunții lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul legionar din perioada interbelică, cu care președintele AUR a fost asemănat în dezbaterile publice. 

Sociologul Barbu Mateescu a argumentat pe pagina sa de Facebook: „Simion nu demonstrează leadership. Sunt biblioteci întregi despre cum Legiunea lui Codreanu a apărut înaintea altor mișcări de acel tip de pe glob sau despre cum combinația credință-naționalism era unică.

AUR pare acum însă un late adopter sau un copiator - Adibas-ul protestelor sociale din restul Europei. Și cum să spui că AUR e fruncea în condițiile astea, cum să ți se umfle pieptul de mândrie că <<noi, românii...>> când iată, noi, românii, nu suntem primii pe val, trendsetteri, oamenii la care se uită planeta toată ci un grup pe undeva pe la margine care ridică mâna timid: «și eu»? În AUR se va plăti pentru greșeala asta. Altfel, e doar miștocăreală“.

Huiduit la „Gheorghe Lazăr“

Un alt moment în care imaginea lui George Simion a ieșit serios șifonată a fost cel de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“ din București.

Venit să țină un discurs cu ocazia deschiderii noului an școlar, în calitate de absolvent al prestigioasei unități de învățământ, Simion a fost huiduit în special de elevii prezenți.

Atitudinea lor a contrastat cu bunăvoința cu care a fost tratat de conducerea liceului, care i-a facilitat momentul cu scop electoral. 

Goana lui Simion după
voturi
l-a făcut să-și
transforme
nunta
într-un spectacol
electoral. Obiectivul
nu a fost, însă, atins.

Ulterior, directoarea de la Gheorghe Lazăr a declarat presei că nu l-a oprit pe liderul AUR să țină un discurs deoarece s-a temut că va face scandal, în stilul său caracteristic.

„Nici nu am putut să judec. Mi s-a scurs sângele în picioare și în mintea mea a fost scandalul cu filmatul cu telefon, că nu e primit. Despre ce vorbim?“, a spus Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr“ din București.

Ea a precizat că George Simion „nu a fost invitat de școală“ și a decis singur să vină, iar ea, ca directoare, „probabil că trebuia să aleg varianta în care mă filmează și mă face cu ou și cu oțet că nu îl las în școală“. „Asta ar fi fost varianta cea mai bună“, a susținut Neagoe.

„Specialiștii“ lui Simion

Un alt moment care nu a avut reverberații în rândul opiniei publice, așa cum spera președintele AUR, a fost dezbaterea organizată la Palatul Parlamentului, intitulată „România. Țară eșuată?“, prima dintr-o serie de conferințe AUR care are drept obiectiv elaborarea unui proiect de țară. 

Invitați în calitate de specialiști, care să contribuie la elaborarea acestui document, au fost o serie de personaje controversate, care s-au remarcat pe scena publică printr-un discurs suveranist, naționalist, antioccidental, pe alocuri cu accente extremiste.

Printre aceștia, actorul de comedie Mugur Mihăiescu, alias „Garcea“, Dorin Iacob, mâna dreaptă a primului șef SRI, Virgil Măgureanu, fostul sindicalist apropiat de Rusia, Dumitru Coarnă, actualmente parlamentar, afaceristul Mohammad Murad, Eugen Teodorovici, omul lui Ponta și al lui Dragnea în PSD, fostul europarlamentar țărănist Norica Nicolai, precum și avocații Cosmina Cerva și Gheorghe Piperea.

„Mitingul din 2 octombrie nu trebuia să existe“

Sociologul Barbu Mateescu a trecut pe lista eșecurilor lui George Simion un eveniment care nu a avut loc încă: mitingul anunțat pentru data de 2 octombrie.

Preşedintele AUR a făcut apel pe Facebook, la proteste în stradă, precizând că „nu este nicio criză energetică în România“. Întrebat cu ce scop va fi organizat acest protest, Simion a precizat: „Pentru restabilirea logicii normalităţii. Nu este nicio criză energetică în România. Producem la fel de multă energie ca acum un an, când nu era niciun război, doar că au trebuit să majoreze prețul energiei peste tot în lume și să simuleze această criză energetică. Cerem alegeri anticipate. Este un protest anti-guvernamental“.

Barbu Mateescu susține însă că „mitingul AUR de pe 2 octombrie nu trebuia să existe“. „Pentru un rusofil, în mod cert e dezarmant să vezi că România ține același miting ca Cehia, dar o lună mai târziu.

Arată cât de jos suntem pe lista priorităților Rusiei prin comparație cu alte țări. Arată de asemenea cât de slabe sunt, prin comparație, sentimentele rusofile ale României. Cu 28 de zile mai slabe.

Cu patru săptămâni... în urma unei țări invadate de ruși în 1968. Penibil. Până și cel mai acerb fan al lui Putin se poate pomeni zâmbind printre dinți: «Până ținem noi mitingul cade Crimeea, bă! mai lent se poate?»“, a scris sociologul pe Facebook.

Barbu Mateescu: „George Simion se expune prea mult“

Tot Mateescu face o evaluare generală a prestației lui Simion și a șanselor acestuia de a convinge un segment cât mai consistent de electorat. 

„O ipoteză pentru săptămânile următoare: George Simion se expune prea mult. Nuntă publică, discurs la începutul anului școlar, miting - și multe lucruri probabil în demarare sau de care nu știe acum nici el. Frenezia e remarcabilă - antonimul lui Ciucă, de exemplu. 

Dar în spatele freneziei lui Simion nu e zâmbetul lui Dan Diaconescu, carisma altor figuri din istoria mai îndepărtată sau show-ul scrâșnit al lui Vadim. 

De fapt nu e nimic, ci o succesiune de cariere: maghiarofobul de la Valea Uzului, care e fan Orban; luptătorul anti-pandemie într-o lume fără pandemie; militantul pentru unirea cu
Basarabia care acum, într-un moment de mare slăbiciune strategică pentru
Rusia, a uitat de această temă (...) 

Activitatea intensă produce în mod inerent gafe, clipe nefericite, momente ratate. E normal. Dacă ai fond, treci peste ele cu un banc grosier (Băsescu), un apel rituos la dârzenie comună (Churchill), un zâmbet larg (JFK), optimism (Reagan).

Simion n-are decât un singur lucru: dorința lui Simion de a face ceva. Priveliștea, în mod obiectiv, e terifiantă: un om într-un carusel scăpat de sub control“, a scris sociologul pe Facebook. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te