Furia stârnită în rândul adepților mișcării MAGA de reacția Casei Albe în scandalul Epstein provoacă una dintre cele mai puternice crize de încredere din interiorul taberei lui Donald Trump.
Paradoxal, președintele care a transformat teoria conspirației într-un instrument politic vital este acum victima propriului mecanism. Pentru prima oară în cariera sa, Trump este perceput ca parte din mușamalizare, nu ca luptător împotriva ei, se arată într-o analiză CNN.
CNN: Furtuna Epstein zguduie Administrația Trump. Conspirațiile MAGA se întorc împotriva Casei Albe
Totul a izbucnit după ce Departamentul de Justiție a transmis, săptămâna trecută, că nu există dovezi că Jeffrey Epstein – finanțatorul condamnat pentru abuzuri sexuale – ar fi păstrat o listă de clienți sau că ar fi fost ucis în închisoare.
Contrar intenției de a calma spiritele, declarația a alimentat teoriile conspirației și i-a înfuriat pe influenceri, senatori și membri MAGA. Marjorie Taylor Greene a numit reacția Casei Albe o „linie roșie”, avertizând că „vor exista repercusiuni semnificative în mișcare”.
„Este doar o linie roșie pe care o depășește pentru mulți oameni”, a declarat ea pentru la CNN.
Citește și: Elon Musk îl acuză pe Donald Trump că apare în dosarul de abuzuri sexuale al lui Jeffrey Epstein
Trump, încolțit de sistemul pe care l-a creat
Cu o bază tot mai suspicioasă și lideri MAGA care cer răspunsuri clare, Trump se vede încolțit de exact acel sistem pe care l-a acuzat ani de zile că lucrează împotriva lui. Faptul că Pam Bondi, procurorul general loial președintelui, este acuzată că ascunde informații nu face decât să amplifice tensiunea în jurul liderului de la Casa Albă.
Sursa foto: Profimedai images
Trump a încercat să limiteze daunele, apărându-și colaboratorii – Bondi, Kash Patel și Dan Bongino – și respingând acuzațiile de mușamalizare. A publicat mesaje elogioase la adresa lui Bondi și a apărut alături de ea în public. Însă, istoria administrației sale arată că loialitatea este adesea unidirecțională. Surse din Casa Albă susțin că, dacă furia publică nu se stinge, Bondi ar putea deveni țapul ispășitor.
Citește și: Virginia Giuffre, care l-a acuzat pe prințul Andrew de abuz în „cazul Epstein”, a murit. Sinucidere?
Mai mult, președintele este din ce în ce mai iritat de faptul că saga Epstein eclipsează victoriile recente ale administrației pe plan economic și militar.
O întrebare importantă este dacă Trump riscă să-și prejudicieze propria coaliție politică dacă nu reușește să calmeze furia provocată de nota Departamentului Justiției privind cazul Epstein.
Trump este de un deceniu cea mai dinamică figură de dreapta din țară. Și-a construit un brand distrugând lucruri și zdrobind regulile de la Washington. Dar dacă nici măcar el nu poate pune capăt revoltei mediatice MAGA, poate că intră într-o perioadă dificilă cu o forță care l-a susținut mult timp.
Citește și: „Avalanșă de dosare” și acuzații pe umerii lui Trump. Daune de milioane $
Trump a transformat Partidul Republican după imaginea sa populistă și naționalistă. Legiuitorii care îl contestă sunt adesea excomunicați. La mitingurile electorale ale lui Trump, încrederea și devotamentul pe care le inspira printre susținătorii săi erau palpabile.
Influencerii media MAGA care îl critică par să înțeleagă că statutul lor în mișcare se bazează pe gloria reflectată a megastarului său: înainte de recentele atacuri ale lui Trump asupra Iranului, mulți dintre ei au avertizat că riscă să-și divizeze baza prin lansarea unor războaie în străinătate – dar majoritatea s-au aliniat când au început să cadă bombele.
„Donald Trump are o influență foarte semnificativă asupra Partidului Republican și cred că oricine crede că aceasta este sfârșitul influenței lui Donald Trump asupra GOP se înșeală”, a declarat Kristen Soltis Anderson, strateg republican. Totuși, Anderson a adăugat că această controversă ar putea fi mai problematică pentru Trump decât luptele ideologice pe care le-a impus Partidului Republican, deoarece implică problema încrederii susținătorilor săi și statutul său de outsider.
Dar în alegerile de la jumătatea mandatului de anul viitor, când Trump nu va mai fi pe buletinele de vot, orice scădere a entuziasmului în rândul republicanilor de bază ar putea avea un impact.
Steve Bannon, consilier politic al lui Trump în primul mandat, care prezintă acum podcastul „War Room”, a susținut vineri, la conferința Turning Point USA, că nu ar fi nevoie de o erodare semnificativă a bazei MAGA pentru a avea un efect dramatic.
El a spus că, dacă 10% din mișcare ar fi nemulțumită, partidul ar putea pierde 40 de locuri în Camera Reprezentanților. Asta ar însemna o majoritate democrată.
De ce nu dispare controversa
Epstein a fost de-a lungul anilor o piesă centrală în narațiunea conspiraționistă a MAGA – un simbol al rețelelor oculte, protejate de elitele globale. Acum, odată cu dispariția acestei pârghii și cu poziționarea defensivă a Casei Albe, mulți adepți ai mișcării se simt trădați.
„Poporul american merită să afle tot adevărul despre această sordidă afacere”, a spus Hakeem Jeffries, liderul democraților din Camera Reprezentanților.
„Aceasta a fost o conspirație pe care Donald Trump și Pam Bondi au alimentat-o, iar acum se culeg roadele.”
Într-un peisaj media fragmentat, refuzul unora de a accepta lipsa dovezilor concrete cu privire la o „listă a clienților” sau la o crimă în închisoare reflectă o realitate periculoasă: adevărul devine relativ, iar emoția colectivă cântărește mai mult decât faptele.
Dincolo de criza lui Trump, saga Epstein dezvăluie fragilitatea instituțională a Americii într-o eră a politicii conspiraționiste. În loc să asigure ordine și justiție, Departamentul de Justiție și FBI sunt prinse într-un joc politic care le știrbește autoritatea și eficiența.
În plus, alegătorii obișnuiți – cei care au votat pentru Trump în 2024 din cauza crizei costului vieții – privesc acest scandal cu scepticism. Pentru mulți dintre ei, poveștile despre mușamalizări, miliardari și rețele obscure par rupte de realitatea zilnică în care domină prețurile la alimente, chirii și taxe.